Guillaume Gille, selektor Francije: “Izbrati moramo igralce, ki bodo v kratkem času najverjetneje prinesli največ”

Francoska reprezentanca je 23. junija začela s pripravami na olimpijske igre, ki se bodo začele čez slabe tri tedne, natančneje 23. julija.  Trener Guillaume Gille je na priprave povabil 21 igralcev. A do olimpijskih iger bo moral iz tega seznama prečrtati 6 rokometašev, kar za nobenega selektorja ni lahka naloga.  


Ali cenite, da imate skoraj mesec dni priprav za olimpijske igre?

Imeti čas za delo je redka pomanjkljivost. Kljub mesecu, ki ga imamo do prve tekme na olimpijskih igrah, je to doslej najkrajša priprava na igre. Imamo bolj kompaktni urnik, potem ko smo igralcem omejili dopust. Deset prostih dni je minilo kot trepljanje s prstom. Vendar smo z ekipo veseli, da lahko ta čas izkoristimo za delo, kajti olimpijske igre so edino tekmovanje, na katerega se lahko pripravimo na ta način, z zaporedji treningov, ki nam omogočajo fizični napredek, v smislu igre in moštva .

Kako bi lahko bila izkušnja egiptovskega svetovnega prvenstva, kjer ste bili 38 dni v mehurčku, koristna pri pripravah na olimpijske igre v Tokiu?

To je bil zelo poseben in nov izziv, ker se s to situacijo še nismo soočili pred pandemijo. Zdravstveni protokol, vzpostavljen v francoski skupini, nam je omogočil, da smo se spoprijeli s to izkušnjo. Tako dolgo ostati skupaj, dobro se obnašati in se izogniti težavam s COVID-19, je bil za nas pravi uspeh. Danes si družba prizadeva za več svobode, saj se razmere izboljšujejo, ko se omejitve omilijo. Kljub temu pa moramo biti pozorni do olimpijskih iger. Kljub testiranju in cepljenju, bi lahko okužba s COVID19 še vedno ogrozila naše priprave in prihod na Japonsko.

Odgovorni ste za izbiro 15 igralcev, ki bodo sodelovali na olimpijskih igrah. Kako nameravate to povedati igralcem?

Oženje tega seznama igralcev je poseben trenutek, ker nas sestava ekipe sili, da se odpovemo igralcem, ki so že nekaj časa uveljavljeni v tej skupini. Posledično moramo jaz in celotna trenerska ekipa najti najboljše povezave. Z drugimi besedami, izbrati moramo igralce, ki bodo v kratkem času najverjetneje prinesli največ sposobnosti. Prvič se znajdem v tej situaciji. In ni lahko! Trudimo se razviti najprimernejši postopek za ta trenutek. Takšno obvestilo lahko povzroči veliko frustracij. Napoved smo razdelili na približno osem delov, zato imamo še čas, da oblikujemo ta posebni trenutek.

FOTO: IHF
Vir izjav: Handball world

Komentarji