INTERVJU – Andraž Kete: Ne rabim biti najboljši, pomembna je ekipa

Krka trenutno zaseda 7. mesto, a ima enako točk (17) kot Ormož, ki je mesto pred Novomeščani. V kolikor se bo prvenstvo nadaljevalo, bomo spremljali izjemen boj za 6. mesto, ki vodi v ligo za prvaka. Andraž Kete je s 139 zadetki najboljši strelec 1. Lige NLB in seveda tudi svoje ekipe, ki domuje na Marofu. Z njim smo se pogovarjali o njegovi rokometni karieri, o trenutni situaciji v 1. ligi, a tudi mimo karantene nismo mogli.


Kdo vas je navdušil za rokomet in kdaj ste ga začeli igrati?

Za rokomet sta me navdušila starša. Oba sta se z rokometom tudi ukvarjala, kasneje pa je bil oče tudi pomočnik pri ženskem rokometnem klubu v Ajdovščini. Ko je obiskoval treninge, sem kot majhen otrok hodil z njim in iz tega je nastala želja po udejstvovanju v tem športu. Z rokometom sem se začel ukvarjati v drugem razredu osnovne šole, resneje pa je postalo v 5. razredu, ko smo začeli s tekmovanji preko rokometnega kluba.

Pred letošnjo sezono ste iz Gorenja prestopili v Krko. Kako so vas v klubu sprejeli?

V klubu se tako z igralci kot tudi s strokovnim štabom razumem odlično. Menim, da smo se tudi na igrišču zelo dobro ujeli, kljub slabšim rezultatom v začetku prvenstva pa po novoletni pavzi prikazujemo všečen rokomet.

Z Gorenjem ste prav v Novem mestu lani osvojili pokalno lovoriko. Je bil to dodaten zagon za naprej?

Kot vsak športnik si vsako tekmo želim zmagati in s tem pomagati klubu do čim višje uvrstitve ne glede ali gre za državno prvenstvo ali pokalno tekmovanje. Vsaka osvojena lovorika v času kariere je nagrada za vse treninge in odrekanja, prav tako pa ti da nov zagon, saj si kot športnik znova in znova želiš posegati po najvišjih mestih.

Andraž Kete in Žiga Urbič sta bila glavna aduta Krke na pokalni tekmi proti Ljubljani.

V članski karieri ste zamenjali že kar nekaj klubov. Začeli ste pri matičnem klubu v Ajdovščini, nato igrali še za Loko, Slovan, Maribor, Gorenje in sedaj za Krko. Z zadnjimi petimi ste oz. nastopate v 1. ligi NLB. Kakšne so razlike med procesom samega dela?

Razlike med klubi se pojavijo predvsem glede nivoja organizacije. Nekateri klubi zahtevajo popolnoma profesionalen pristop s treniranjem dvakrat na dan, v nekaterih klubih smo organizirano trenirali samo popoldan, zjutraj pa smo individualno izvajali treninge v fitnesih. Sam proces dela mislim, da se ni razlikoval glede na klube, temveč glede na trenerja. Vsak trener ima svoj način treninga, priprave na tekme, motiviranja in vodenja samih tekem.

Trenutno ste najboljši strelec lige. Vam je to dodatna motivacija za naprej?

Osebno dajem ekipnim dosežkom večji pomen kakor pa osebnim dosežkom, tako da ne bi rekel, da mi to daje kakšno dodatno motivacijo. Raje vidim, da moja ekipa na naslednji tekmi zmaga, ne glede na to, koliko zadetkov bom dal sam, prav tako bom izredno vesel, če kateri od mojih soigralcev zabije več zadetkov, kakor jaz. Mislim, da en sam igralec v rokometu ne more doseči veliko, v kolikor za sabo nima ekipe, s katero se dobro razume tako na igrišču kot izven njega.

Kete je v letošnji sezoni 1. lige NLB zadel 139 golov.

Ste najstarejši v ekipi. Ali s svojimi izkušnjami pomagate mlajšim soigralcem?

Pred sezono je MRK Krka ostala brez igralcev, ki so zadnja leta nosili glavne vloge v klubu, klub pa je ponudil večjo minutažo mladim fantom iz lastnega pogona. Tako sem bil tudi sam pripeljan, da tem fantom pomagam do lažje uveljavitve v prvi slovenski rokometni ligi, menim pa, da nam je do sedaj uspelo vzpostaviti sistem igre, v katerem prikazujemo moderen rokomet.

Seveda ne moremo mimo trenutnega stanja s koronavirusom. Kako vi gledate na celotno situacijo?

Situacijo z epidemijo koronavirusa aktivno spremljam že od samega začetka. Vsak dan čakam novice o stanju v Sloveniji in v svetu glede virusa COVID-19. Situacija je zame zelo stresna, saj imam doma mesec in pol staro hčerko in bi bila situacija zelo neugodna, če bi eden od naju s punco ali pa hčerka zboleli za virusom. Pridno se držimo navodil zdravnikov in državnikov in smo se samoizolirali in do nadaljnjega ostajamo v izolaciji. Celotne situacije ne bi ocenjeval, saj menim da imamo strokovnjake na tem področju, kateri bodo z vodilnimi v državi sprejeli prave ukrepe, da se virus čimbolj omeji in se življenje čimprej vrne v stare tirnice.

Trenutno ste na 7. mestu prvenstvene razpredelnice z istim izkupičkom kot Ormož. Do konca rednega dela, če se bo sezona nadaljevala, je še ena tekma. Upanje za ligo za prvaka tako še obstaja. Kako se boste pripravili na to tekmo oziroma potem na nadaljevanje sezone?

Trenutno smo v zelo negotovem času glede nadaljevanja prvenstva, vendar moramo kot igralci vseeno skrbeti za svojo fizično pripravo. V kolikor bo prišlo do nadaljevanja prvenstva, bo zanimivo videti, v kakšni obliki se bo nadaljevalo. Če se bo nadaljevalo tako, kakor je bilo zastavljeno pred sezono, imamo še majhne možnosti za uvrstitev v ligo za prvaka, vendar je potrebno poudariti da nismo odvisni sami od sebe. Na roko nam morajo iti tako rezultat Ormoža kakor tudi Kopra, mislim pa, da imamo od teh treh ekip najtežje delo z gostovanjem v Ribnici.

Krka zaseda trenutno 7. mesto, a je točkovno izenačena z Ormožem (17 točk), ki je mesto pred njo.

V pokalnem tekmovanju ste izločili ekipo MRK Ljubljana. Tekma je bila v pred samo končnico prekinjena. Kaj točno se je dogajalo na tej tekmi in ali je to vplivalo na sam razplet, saj so bili Ljubljančani ravno v naletu?

Kolikor vem, naj bi se v približno 45 minuti pojavila težava med uradnim rezultatom in rezultatom, ki si ga je delegatka beležila v svoj zapisnik. Težavo so rešili v relativno kratkem času, na koncu pa je izpadlo, kakor da je ta odmor koristil nam, MRK Ljubljana pa je izgubila zalet za nadaljevanje tekme. Težko rečem, ali je to vplivalo na tekmo v tolikšni meri, da je bilo odločilno, menim pa, da smo v zadnjih 15 minutah pokazali kvaliteto in s tem mirno pripeljali tekmo do konca.

Kako se pripravljate v tem času, ko ste doma in še ne veste kako bo z nadaljevanjem sezone?

Strokovni štab v klubu nam je po prekinitvi tekmovanja dodelil programe, po katerih moramo vzdrževati kondicijsko pripravljenost za morebitno nadaljevanje prvenstva. V začetku sem si osebno vzel malo več časa za pavzo, v kateri sem se posvetil predvsem družini. Po parih dneh pavze sem začel s programom, vendar lahko kondicijo ohranjamo samo s tekom in vajami v naravi saj so fitnes centri zaprti.

Ne vemo, kako se bo liga nadaljevala, če se sploh bo. Na mizi je tudi kar nekaj možnih scenarijev. Kaj bi bilo po vašem mnenju najbolj pravično, če se stanje ne umiri?

Dokler se stanje glede epidemije virusa ne umiri in nam vodilni strokovnjaki na področju zdravstva ne dajo dovoljenja za nadaljevanje prvenstva, nima smisla razpredati kako in kaj naprej. Ker ne vemo, koliko časa bo epidemija trajala, je težko določiti v kakšnem obsegu naj se liga nadaljuje, verjamem pa da si velika večina želi nadaljevanje prvenstva. V kolikor se prvenstvo ne bo nadaljevalo, nas čaka precej dolg premor do naslednje sezone,  v katerem bo potrebno ohranjati fizično pripravljenost. Verjamem tudi, da bo krovna organizacija RZS sprejela pravilno odločitev, s katero bo zaščitila igralce in strokovne delavce.

FOTO: MRK KRKA

Komentarji