INTERVJU: Blažka Hauptman

V dresu domačega kluba že nekaj časa kaže odlične predstave, temu primerno je sledil tudi vpoklic v reprezentanco. 21-letna Litijanka bo prvič v svoji karieri zamenjala klubski grb, a spakirati bo vseeno potrebno velike kovčke, saj je pot do Iberskega polotoka dolga. Do španske Galicije, če smo natančni. Tam bo mlada srednja zunanja za naslednji dve sezoni okrepila Atlético Guardés, klub, ki je že dolga leta stalen član zgornje polovice prve španske lige, letos pa so bili celo v finalu EHF evropskega pokala. 


 

Kako to, da te je, verjamemo iz debelega kupa ponudb, najbolj zamikala ravno ta iz Španije?

Atletico Guardes je klub 1. španske lige, ki redno igra tudi na evropski ravni (EHF european cup), pred nekaj leti pa je tudi osvojil špansko prvenstvo. Za ta klub sem se odločila, ker sem želela narediti korak naprej v svoji karieri in menim, da je trenutno to prava izbira zame, kjer bom lahko najbolje napredovala in si pridobila dragocene izkušnje.  Prav tako mi način igre, ki ga gojijo pri Atleticu Guardes zelo ustreza. Veselim se ponujene priložnosti in želim si jo, kar se da, najbolje izkoristiti.

 

Kako si s španščino?

Do zdaj se s španščino še nisem srečala, znam le nekaj osnovnih besed. Upam, da to ne bo predstavljalo prevelikih težav pri sporazumevanju. Pred kratkim pa sem se jo začela učiti. Želim si, da se mi bo uspelo naučiti čim hitreje.

 

Kako si sedaj oziroma kako boš s šolanjem v prihodnje?

Trenutno zaključujem 3. letnik kineziologije na Fakulteti za šport. Imam še zadnja izpita, če bo vse po sreči, bom do konca junija tudi diplomirala. Nato se bom osredotočila le na igranje rokometa. Po končani karieri pa bom s študijem kineziologije nadaljevala še na magistrski stopnji.

 

Že poznaš bodočo ekipo in trenerja? Letos je tvoj bodoči klub zaključil kot podprvak EHF European Cupa, Litija pa se prav tako odpravlja v to tekmovanje. Ste se s soigralkami že pogovarjale o mogoči tekmi?

Bodoče ekipe v celoti še nisem uspela spoznati, spoznala pa sem vodstvo in strokovni del kluba. Prvi vtisi so bili zelo pozitivni in komaj čakam na začetek sezone.
Vesela sem za Litijo, da je dobila priložnost, da se dokaže tudi na evropski ravni, kar bo zagotovo zgodovinski dosežek kluba. Je pa bila prva stvar, ki smo se jo pogovarjale s soigralkami, prav ta mogoča medsebojna tekma. Jaz si želim, da bi se to zgodilo, saj bi to pomenilo, da bi lahko za kratek čas prišla domov in spet zaigrala pred »svojimi« navijači in bližnjimi, ki so me spremljali do sedaj, pa čeprav na nasprotni strani.

 

Si se za Španijo odločila preden si vedela, da bo Litija igrala v Evropi (bi to spremenilo tvojo odločitev)?

Ja, za odhod v Atletico Guardes sem se odločila še preden sem izvedela, da bo Litija igrala v Evropi. Vendar to ne bi spremenilo moje odločitve. Vedela sem, da bom v kratkem zaključila s študijem, kar mi je odprlo vrata, da se preizkusim v nečem novem, na višjem nivoju. Vedno sem želela najprej zaključiti študij, si pridobiti izobrazbo ter se potem popolnoma osredotočiti le na igranje rokometa. Ponudila se mi je idealna priložnost v Španiji, ki je nisem mogla zavrniti.  

 

Se česa bojiš? Česa pa se najbolj veseliš?

Najbolj se zaenkrat bojim sporazumevanja, saj še ne govorim špansko. Upam, da se bom hitro vključila in privadila na nov sistem dela. Zelo pa se veselim, da spoznam navijače ter zaigram pred njimi, saj na vsaki tekmi pričarajo izjemno vzdušje in energijo v dvorani.

 

Si spremljala Ligo prvakinj? Za koga si navijala?

Ligo prvakinj redno spremljam. Seveda sem navijala za domači RK Krim Mercator in si z veseljem ogledala njihove tekme doma. Kar se tiče final 4 pa sem pesti držala za Ano Gros in njen madžarski Gyor.

 

Navijaš še za koga v katerem drugem športu?

V tem trenutku veliko spremljam kolesarstvo, kjer sta v ospredju Primož Roglič in Tadej Pogačar, saj tudi sama rada kolesarim. Prav tako spremljam Janjo Garnbret in pa smučarske skakalce. Sicer pa zelo  rada spremljam vse športe in navijam za vse slovenske športnike.

 

Ko bo reprezentanca ponovno klicala, boš dvignila telefon?

Igranje za reprezentanco, nositi slovenski grb in predstavljati domovino so verjetno sanje vsakega športnika, in tudi moje so. Z največjim veseljem se bom odzvala vsakemu povabilu reprezentance.

 

 

Komentarji