SPREMEMBE TEKMOVALNEGA SISTEMA

Na seji združenja 1. ženske rokometne lige so klubi obravnavali več pomembnih točk ter sprejeli številne zaveze k nadaljnji krepitvi tekmovanja. 
 
Navzoči so se seznanili s poročili pretekle sezone, predlogi prenove aktov Rokometne zveze Slovenije ter sprejeli določene manjše popravke formata tekmovanj, ki se vrača v okvire, ki so vladali pred koronskim obdobjem. Ženska rokometna liga se tako znova deli na tekmovanje v dveh nivojih, to sta 1. A in 1. B liga. Vsako bo sestavljalo osem ekip. RK Krim Mercator bo v tekmovanje prijavil B ekipo, ki bo nastopala v 1. B ligi, kjer se bodo kalile Krimove mlajše igralke, a ta ne bo imela možnosti napredovanja v višji rang tekmovanja. Novost bo prinesla tudi zagotovljena možnost napredovanja prvakinj 1. B lige v višji rang, od kjer bo v nižjega izpadla zadnjeuvrščena ekipa. 
 
Spremenil se bo tudi sistem tekmovanja, ki bo po rednem delu, v katerem se bodo ekipe v posamezni ligi med sabo pomerile po dvakrat, prešel v končnico po sistemu “1-4, 5-8” in sicer v obeh ligah. Ekipe bodo glede na uvrstitev v rednem delu rangirane s točkami – tako bo npr. prvouvrščena prejela 6 točk, drugo uvrščena 4, tretja 2 in četrto uvrščena 0 točk, enak sistem velja tudi za končnico 5. do 8. mesta. Osvojene točke iz rednega dela se torej ne bodo prenesle v končnico.
 
V končnici za prvaka (1-4) se bodo ekipe po ligaškem sistemu znova med sabo pomerile po dvakrat, zmagovalna bo osvojila naslov državnih prvakinj (oziroma prvakinj 1. B lige), v končnici za obstanek (5-8) pa se bodo ekipe borile, da ne pristanejo na zadnjem mestu, ki pomeni izpad iz lige v nižji rang. Na ta način bo prvenstvo pridobilo na zanimivosti in bo še dodatno dvignilo produkt ženske rokometne lige, ki bo prvič v zgodovini dala kar štiri ekipe v evropska tekmovanja. Na ta način se nadaljujejo prizadevanja Rokometne zveze Slovenije po nadaljnjem razvoju ženskega rokometa, oziroma rokometa kot panoge. Rokomet je namreč ekipni šport, ki ima na klubski ravni v Sloveniji edini možnost, da najvišjo trofejo na mednarodni sceni doseže v moški in ženski konkurenci. To je edinstvena prednost pred večino drugih športov, saj enakost spolov v nobenem drugem ekipnem športu ni tako močno izražena, tudi iz rezultatskega vidika. Visoki cilji in ambicije klubov so zato edina pravilna usmeritev.
 
Klubi so potrdili tudi tekmovalni koledar za sezono ter organizacijo superpokalnega turnirja v Logatcu, ki bo zaradi nastopov klubov v evropskih tekmovanjih na sporedu v začetku oktobra (7. in 8. 10.). v Logatcu bo pred sezono potekala tudi predstavitev vseh klubov in novinarska konferenca pred začetkom ligaških tekmovanj. 
 
Za konec so klubi opravili tudi žreb tekmovanja, torej določili vse pare rednega dela prvenstva. V prvem krogu, ki bo na sporedu v sredini septembra, bodo sezono otvorili naslednji dvoboji:


1.A DRL – ženske

ŽRK VELENJE – ŽRD LITIJA

RK KRIM MERCATOR – ŽRK TRGO ABC IZOLA
ŽRK KRKA – ŽRK ŽIHER HIŠE PTUJ-ORMOŽ
ŽRK Z’DEŽELE – ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA
 
1.B DRL – ženske
 
RK LJUBLJANA – RK OLIMPIJA
ŠDRŠ VRHNIKA – RK SAVA KRANJ
Ž.U.R.D KOPER – RK PIRAN
RK KRIM MERCATOR B – RK ZVEZDA LOGATEC
 
 
VIR: RZS 
 
Komentarji