INTERVJU – Borut Hren: “1. žensko ligo bomo naredili kot produkt!”

Pogovarjali smo se z osebo, ki je slovenskemu rokometu že veliko dala. Človek, ki deluje tako v ženskem kot v moškem klubu. Borut Hren je pred dnevi postal predsednik Združenja ženskih prvoligaških klubov. Pogovor je tekel predvsem o njegovi novi funkciji in o tem, v katero smer se obrača slovenski ženski klubski rokomet.


Delujete tako v moškem kot v ženskem rokometu v Izoli. V čem je bistvena razlika, če sploh je?

Tako je. Operativno dejansko vodim oba kluba, kot trener pa trenutno delujem samo v ženskem rokometu. Bistvene razlike pravzaprav ni, res pa je, da moški klub zahteva bistveno več pozornosti, saj je sama organizacija in delovanje moških lig na neprimerno višjem nivoju kot delovanje ženskih.

Pred kratkim ste postali predsednik združenja ženskih prvoligašev. Kakšni so vaši cilji, ki jih želite doseči v svojem prvem mandatu?

Primarni cilj je narediti produkt 1. A DRL – ženske in s tem občutno povečati prepoznavnost in veljavo ženskega rokometa pri nas. Žal je trenutno medijsko ženski rokomet zelo podhranjen. Predvsem na področju marketinga in promocije lige moramo narediti največ.

Kje vidite pomanjkljivosti ženske 1. lige?

Prva je sigurno medijska podprtost in prepoznavnost lige. Skozi celotno sezono se dejansko ne spomnim, če sem zasledil vsaj pet člankov o dogajanjih v naši ligi. Prav tako bodo morali klubi narediti velik korak naprej v marketingu in izkoristiti potenciale, ki jih ponujajo spletni mediji.

Velika pomanjkljivost je tudi v sami organizaciji tekem, ki je bila po mojem mnenju v pravkar končani sezoni na nivoju neke kadetske lige. Zato smo tudi sprejeli protokol organizacije tekem. 

Kaj je prva stvar, ki jo želite izboljšati in se vam zdi najpomembnejša?

Dejansko je teh stvari več in lahko rečem, da smo z ekipo v zelo kratkem času uspeli narediti zelo veliko. Če povzamem bistvene:

  • dogovor o medijskem pokroviteljstvu
  • sklenitev sponzorstva za uradno žogo znamke Select
  • FB in Instagram profil lige
  • logotip lige
  • uradno slikanje ekip
  • organizacija tiskovne konference pred začetkom lige

Kako zmanjšati razliko med Krimom in ostalimi klubi? Je to sploh možno?

Glede na to, kakšen vložek v razvoj namenja Krim v primerjavi z ostalimi klubi, verjetno zelo težko. Žal je baza res kvalitetnih igralk v Sloveniji majhna, zato bi morali klubi, če bi želeli zmanjšati zaostanek za Krimom, tudi bistveno povečati proračune, kar pa je v tem trenutku po mojem mnenju verjetno misija nemogoče. Upam pa, da se motim. Res pa je, da po mojem mnenju klubi strokovno gledano delajo zelo dobro, bo pa potrebno pripraviti tudi neke finančne podlage, da bodo dekleta ostajala v rokometu dlje časa.

Kako je s TV prenosi v 1. ženski ligi? Se zavzemate tudi za ureditev situacije na tem področju? Če da, kako?

Tukaj brez podpore pisarne RZS ne bo šlo. Moram reči da se g. Cvijić zelo trudi, da bi prenose priskrbel tudi za žensko ligo in upam, da mu pri tem tudi uspe. Klubi se moramo zavedati, da moramo narediti za promocijo veliko več in da bo potrebno neka sredstva začeti vlagati tudi na teh področjih. Le na tak način bomo lahko dobili nekaj tudi v zameno.

Pred vsemi klubi bo letos iz finančnega vidika težka sezona. Kako se boste v ženski 1. ligi spopadli s tem, da ne bi prišlo do finančnega kolapsa manjših klubov?

Žal je veliko klubom epidemija povzročila velike težave. Nekega pravega odgovora na to vprašanje vam žal v tem trenutku ne morem ponuditi. Apeliram predvsem na pomoč države, da končno naredi nekaj tudi za slovenski šport, ki je nasploh izjemno podhranjen, predvsem v finančnem smislu.  Vseeno upam, da do črnih scenarijev ne bo prišlo.

Komentarji