INTERVJU Damjan Škaper: “Ribnica se od ostalih precej razlikuje”

Ribnico večina Slovencev pozna predvsem po suhi robi, športni navdušenci pa jo poznajo tudi po številnih športnih društvih, ki pogosto posegajo po vrhunski rezultatih. Eden izmed teh klubov je tudi RD Riko Ribnica, ki deluje že od leta 1956. Fantje, ki igrajo v rokometnem društvu, so že več let trn v peti mnogim slovenskim rokometnim klubom in tudi v letošnji sezoni so poskrbeli za odlične rezultate, saj so trenutno na drugem mestu na lestvici Lige NLB. Kljub izvrstnim rezultatom, pa Ribničani niso imeli navijaške skupine, ki bi jih redno spremljala na vseh tekmah. To se je spremenilo na začetku letošnje sezone, ko je bila ustanovljena Navijaška skupina Ribn’čan. Navijači v Ribnici želijo ustvariti še boljše vzdušje na tekmah, kjer bo za domačo ekipo navijala cela dvorana.


Navijaška skupina Ribn’čan je do sedaj že oblikovala svoj grb, zastavo in transparent. Ribniške rokometaše spodbujajo tako na domačih tekmah kot v gosteh, saj menijo, da si zaslužijo podporo na vsaki tekmi. Ker pa ne želijo »obstajati« le na tekmah, so se v navijaški skupini odločili, da opravijo intervju s trenerjem ekipe Damjanom Škaperjem.

1. Zakaj ste se odločili za delo rokometnega trenerja?
Da se podam v vode trenerstva sem se odločil takoj po končani igralski karieri. Z rokometom sem povezan tako rekoč že vse življenje in trenutno si ne predstavljam svojega življenja brez njega. Zaradi te ljubezni do rokometa je bila moja odločitev, da grem v trenerske vloge edina logična.

2. Kaj vam je pri tem delu najbolj všeč?
Najbolj mi je všeč to, da je rokomet ekipni šport. Sam moram biti pozoren predvsem na povezovanje ekipe, ki je lahko uspešna le ob obilici treningov in pogovorov. Zavedam se, da le trening ni dovolj za uspešen rezultat, pomembno je tudi psihično stanje igralcev.

3. Kako gledate na razvoj igralcev odkar so pod vašim vodstvom?
Glede razvoja igralcev odkar so pod mojim vodstvom še nimam oblikovanega komentarja. Imam pa v ekipi veliko mladih igralcev, katerim lepa beseda pogosto bolj pripomore kot graja. Na treningih dajem poudarek tudi na povratno informacijo s strani igralcev o treningu.

4. Kakšen cilj ima ekipa v nadaljevanju?
Naš cilj se je uvrstiti v končnico, s čim boljšim izhodiščem in s čim manj poškodbami.

5. V čem je ekipa RD Riko Ribnica drugačna od ostalih ekip?
Od ostalih ekip se RD Riko Ribnica razlikuje predvsem v številu domačinov, ki igrajo za klub. Če pogledamo ostale klube, ima večina kupljene igralce od drugod, domačinov pa je le malo. Menim, da ravno to vpliva na odlično počutje v ekipi, dobro počutje pa vodi v dobre rezultate.

6. Kje vidite RD Riko Ribnica in ribniški rokomet v prihodnje?
Menim, da bo ribniški rokomet tudi v prihodnje ohranjal visok nivo igranja. Upam, da se bo v prihodnje priključilo med člane več igralcev iz mladinske ekipe. Trenutno jih veliko število konča s treniranjem, saj so premalo motivirani.

7. V čem se Navijaška skupina Ribn’čan razlikuje od drugih navijaških skupin?
Všeč mi je, da skupina navija pošteno, brez žaljivk. Na tekmah se čedalje bolj pogosto dogaja, da navijaške skupine izgubijo nadzor, kar privede do žaljivk tako do igralcev kot do sodnikov, trenerjev. Z ekipo smo že sprejeli vašo skupino kot našega 8. igralca.

8. Kaj želite od navijačev na tribunah?
Želim si, da še naprej navijajo in spodbujajo ekipo. Naši navijači so res super.

9. Nam lahko poveste, če vas pri dosedanjem navijanju kaj moti in kakšen nasvet bi dali navijačem za boljše navijanje?
Pri  navijanju me ne moti nič. Kot ekipa smo zelo veseli in zadovoljni, da se je nekdo opogumil in oblikoval navijaško skupino.

Vir: Navijaska slupina Ribn’čan

Komentarji