INTERVJU – Janez Boljka: “Grosuplje bo trkalo na vrata Lige NLB”

Govorili smo s predsednikom RK Grosuplje Janezom Boljko. Tema pogovora je bila predvsem članska ekipa, vmes je Boljka namignil tudi, da se v grosupeljskem klubu počasi pripravljajo na Ligo NLB, dotaknili smo se pa tudi mlajših selekcij in sistema tekmovanja pri kadetih, MDC in MDB.


Sezona 2019/2020 se je zaključila predčasno. Kako ste zadovoljni z rezultatom RK Grosuplje?

Načeloma smo zadovoljni s končnim rezultatom, mogoče bi v primeru , da bi se odigralo celotno prvenstvo, dosegli boljšo uvrstitev, a hkrati je šport nepredvidljiv in bi lahko uvrstitev bila tudi slabša.

Cilj vsake ekipe, ki se uvrsti v ligo višje je obstanek. Ste mogoče vseeno pred sezono pričakovali svojo ekipo višje na lestvici?

Osnovni cilj obstanek v 1. B ligi je bil dosežen, kljub temu pa smo na začetku sezone ciljali precej višje, med 5. in 8. mestom, tako da je ostal grenak priokus glede na potencial, katerega smo kazali v pripravljalnem obdobju.

Sezona je končana, zato se obrniva v prihodnost. Kakšno ekipo načrtujete v naslednji sezoni?

Za naslednjo sezono smo se z igralci pogovorili in dogovorili, tako da glavnina ekipe ostane, seveda kot vsak razvojno naravnani klub bomo tudi mi poiskali okrepitve na mestih, kjer smo v pretekli sezoni bili najšibkejši; po dolgem času bomo lahko priključili treningom tudi večje število mladinskih igralcev, saj smo končno prebrodili igralsko luknjo, katera je zevala zadnja tri leta, saj smo iz posamezne generacije dobili le enega ali največ dva igralca. Nekateri izmed njih bodo predstavljali dobro konkurenco, saj so naredili velik igralski preskok v pretekli sezoni.

Kakšen bo cilj te ekipe?

Osnovni cilj je obstanek, kar bo v naslednji sezoni dober izziv, saj je postala 1. B liga v zadnjih letih zelo izenačena. Seveda bomo bolj ambiciozni in si zastavili letvico višje, saj smo začeli s projektom graditve ekipe, katera bi morala v naslednjih treh oziroma štirih letih dozoreti in potrkati na vrata NLB lige.

Kako je z odhodi in prihodi? Kdo vse zapušča Grosuplje in kdo prihaja?

Kot že rečeno smo se z večino igralcev dogovorili da ostanejo, potrjena sta le dva odhoda in sicer vratar David Pekeč odhaja na IG, levokrilni igralec Janez Grum pa po dogovoru med kluboma odhaja na posojo v Šmartno. Kar se tiče prihodov pa je malo bolj pestro – kot rečeno smo iskali okrepitve na mestih k,jer menimo, da nam lahko novi igralci pomenijo dodano vrednost v ekipi ter hkrati poskrbijo za dvig konkurence na teh igralnih pozicijah. Trenutno smo v pogovorih z večimi igralci, dogovorjeni smo že s štirimi, vendar glede imen bomo še počakali, saj bomo v skladu s tradicijo okrepitve predstavili na posebni predstavitvi konec meseca junija.

Izgubili ste vratarja Pekeča, ki je šel na Ig. Že imate novega? Se s kom že pogovarjate?

Kot rečeno je David Pekeč prestopil na IG, vratarja ostajata Jakob Stare in Žan Zakošek, prihaja pa tudi zelo perspektiven mladinski vratar, ki bo študiral v LJ, tako da na tem mestu ni bojazni za zdravo konkurenco. Poleg tega imamo po dolgem času tudi doma vzgojenega mladinca, kateri bo priključen članskim treningom, da si pridobi potrebne izkušnje, njegove tekme pa bodo v mladinski ligi.

Kako stoji vaš klub finančno, glede na vso situacijo koronavirusa?

Ker v našem klubu delujemo zelo racionalno in se ne zaletavamo skozi zid, je finančno stanje glede na razmere zelo solidno. Klub tekoče plačuje vse svoje obveznosti in bo tako tudi v prihodnje, saj smo v preteklih letih veliko vlagali v zagotovitev finančnih resursov in s tem postavili zdrave temelje za naprej.

Kako je s sponzorji? Bodo njihovi vložki manjši?

Najprej bi se vsem našim sponzorjem in podpornikom iskreno zahvalil, da nam stojijo ob strani tudi v teh časih, ki niso rožnati niti za njihovo primarno dejavnost, hkrati pa tudi zahvalil za izraženo podporo za naslednjo sezono. Poleg Občine Grosuplje, katera nam je prisluhnila in prepoznala naš potencial in zagotovila za naslednjo sezono dodatna sredstva, smo tudi v zaključnih pogovorih s tremi večjimi sponzorji, ki bodo podprli naš štiriletni projekt in s tem pripomogli k še večji stabilnosti delovanja našega kluba. Seveda smo veseli, da tudi vsi naši dosedanji sponzorji niso umaknili svoje podpore, zato lahko v prihodnost gledamo zelo pozitivno.

Malce še poglejva na mlajše selekcije. Kadetsko tekmovanje bo v naslednji sezoni potekalo po spremenjenem sistemu (1. in 2. liga). Se s spremembo sistema strinjate?

S tekmovalnega vidika pozdravljamo spremembo, saj so kadetske tekme postale že kar prava paša za oči, če sta seveda nasprotnika kolikor toliko enakovredna. Z uvedbo dvonivojskega tekmovanja se bomo izognili tekmam z rezultatom 50:5, kar ni bilo dobro ne za zmagovalca ne za poraženca. Seveda se s spremembo strinjamo.

Spremembe se obetajo tudi pri tekmovanju MDC in MDB. Kako gledate na te spremembe?

RK Grosuplje si je že dlje časa prizadeval, da bi se v tekmovanjih MDC in MDB igral turnirski sistem, brez beleženja rezultata, saj smo mnenja, da je to najboljše za razvoj igralcev, klubov in same rokometne igre. Verjemite, da razne statistike najboljših strelcev tako zgodaj, ne vplivajo dobro na sam razvoj otrok in tudi njihovih staršev; konec koncev je pri tej starosti pomembno druženje, igra, razvoj motoričnih sposobnosti, kar se tiče rezultata pa otroci točno vedo kdo je dal koliko golov, kdo je zmagal, vendar to potem vedo le oni in starši ne bodo prebirali po raznih statistikah ampak jim bodo verjeli na besedo.

Za konec …

Želim, da bi se ta trenutna situacija Covid-19 čimpreje umirila in prebrodila, da se bodo v dvorane vrnili gledalci, saj se tudi rokomet, tako kot preostali športi, igra zaradi gledalcev in s tem še bolj promovira zdrav način življenja in pa seveda pozitivni tekmovalni naboj. Vse, kar pa lahko napovem za naslednjo sezono, je to, da bo RK Grosuplje pozitivno  opozoril v vseh svojih tekmovalnih starostnih skupinah.

Komentarji