Izjave po zmagi in uvrstitvi na SP 2023

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je uvrstila na svoje osmo svetovno prvenstvo. Slovenke so na Kodeljevem slavile suvereno zmago nad Italijo s končnim izidom 33:21.


Slovenske rokometašice so se zanesljivo uvrstile na letošnji mundial. Zahodne sosede jim niso povzročile nobenih težav, izločile so jih s skupnim izidom 64:46. V hramu slovenskega rokometa na Kodeljevem je reprezentančno pot končala 36-letna vratarka Branka Zec, ki je kar 17 let branila barve slovenske izbrane vrste.

Izbranke črnogorskega strokovnjaka na klopi slovenske izbrane vrste Dragana Adžića so bile v obeh tekmah za razred boljše od tekmic z Apeninskega polotoka. Na povratni tekmi se jim je pridružila tudi “prva violina” in najbolj učinkovita igralka v zgodovini reprezentančnega rokometa Ana Gros ter njena kolegica na mestu desne zunanje Barbara Lazović, v primerjavi s prvim dvobojem pa je manjkala srednja zunanja Nina Zulić. Že pred kvalifikacijsko akcijo z Italijo je bilo jasno, da od prvokategornic ne bosta igrali Elizabeth Omoregie in Tamara Mavsar.

 

KVALIFIKACIJSKI TEKMI ZA SP 2023

Sobota, 8. aprila, ob 18.30 (Chieti, Italija):
ITALIJA : SLOVENIJA 25:31 (11:17)

Sreda, 12. aprila, ob 17.30 (Ljubljana, Kodeljevo):
SLOVENIJA – ITALIJA 33:21 (18:13)

 

Dragan Adžić, selektor Slovenije: “Skozi celotno reprezentančno akcijo smo dobro izkoristili nekatere odsotnosti, ki so nas prisilile, da preizkušamo nove taktične rešitve. S tem smo napredovali, zdaj imamo večjo širino v obrambi in napadu, to so nam prinesle kadrovske rotacije. Število gledalcev na tribunah na tokratni tekmi bo še pripomoglo k motivaciji za nadaljnje delo mladih rokometašic. Z zmago in uvrstitvijo na svetovno prvenstvo smo naredili nov korak na poti proti olimpijskim igram v Parizu. Verjamem, da je lahko Slovenija edina reprezentanca iz regije, ki se bo tja uvrstila.”

Ana Gros, rokometašica Slovenije: “Zelo sem vesela, da nam je uspela uvrstitev na svetovno prvenstvo. Obe tekmi smo odigrali resno in zbrano, nismo podcenjevale tekmic skozi celotna obračuna. Svojo zgodbo gradimo dalje, tudi na svetovnem prvenstvu bomo upale na čim boljši rezultat. Od vsake tekme se lahko kaj naučimo in tokratna dvoboja sta bila dobri vaji zbranosti in discipline.”

 

Slovenke so se z dvojno zmago nad Italijo uvrstile na SP, ki ga bodo konec leta prvič gostile kar tri države. Za mundial na Švedskem, Danskem in Norveškem je že oddanih 29 od 32 “vstopnic” – manjkajo le še zmagovalke severnoameriškega in karibskega prvenstva ter dve izbrani vrsti, ki bosta prejeli wild card. 

 

FOTO: RZS

 

Komentarji