Kaj so po žrebu povedali selektorji Balkana?

Balkanske reprezentance že nekaj časa več ne krojijo samega rokometnega vrha, to vlogo so prevzeli Skandinavci, Francozi, Španci. Države bivše Jugoslavije res da niso več stalnice prvega jakostnega bobna, so pa zato eden glavnih vzrokov, če ne kar najpomembnejši, za določanje težavnosti skupine. Na prihajajočem prvenstvu stare celine bomo v prvem skupinskem delu spremljali samo en “jugoslovanski derbi”, ta bo med Srbijo in Črno goro, ravno to skupino pa bi lahko označili za “skupino smrti”. Kaj so po žrebu povedali selektorji slovenske, srbske, hrvaške in črnogorske reprezentance?


Skupinski del evropskega prvenstva 2024:

Skupina A (Berlin)
Francija, Nemčija, Severna Makedonija, Švica 
Skupina B (Mannheim)
Španija, Avstrija, Hrvaška, Romunija
Skupina C (München)
Islandija, Madžarska, Srbija, Črna Gora
Skupina D (Berlin)
Norveška, Slovenija, Poljska, Ferski otoki
Skupina E (Mannheim)
Švedska, Nizozemska, Bosna in Hercegovina, Gruzija
Skupina F (München)
Danska, Portugalska, Češka, Grčija

Vlado Šola, selektor Črne gore: “Naša skupina je verjetno najbolj izenačena po kvaliteti vseh selekcij, a po drugi strani nam je to priložnost, da igramo z vsemi. Zelo bo pomembno v kakšnem stanju bodo prišli igralci na priprave in kakšna bo njihova forma, ko se prvenstvo začne. Vse reprezentance so zelo kvalitetne, ni slabih nasprotnikov. Dobra stvar je dejstvo, da se lahko enakovredno kosamo z vsemi temi tekmeci. Vse reprezentance so si želele, da se izognejo skupini s Francijo in Nemčijo, saj na prvi pogled izgleda, da prehod iz skupinskega dela ni mogoč.”

Antoni Gerona, selektor Srbije: “Dobili smo zelo izenačeno skupino, vsak lahko premaga vsakogar. Evropsko prvenstvo je vedno težak turnir, mi bomo že v samem začetku imeli prvo tekmo proti Islandiji. Pomembna je vsaka tekma in vsaka točka, tako zaradi prvenstva, kot zaradi Olimpijskih iger. Cilj je, da pridemo iz prvega skupinskega dela, kar pa ne bo lahko, v nadaljevanju pa bomo pričakali ekipe kot so Španija, Nemčija in verjetno Hrvaška. Zbrali se bomo v oktobru in še v zadnjih dveh nedeljah pred začetkom prvenstva, da se lahko maksimalno dobro pripravimo na vse izzive, ki nas čakajo v Nemčiji.”

Goran Perkovac, selektor Hrvaške: “Moram reči, da sem zelo vesel, da je v naši skupini Španija in ne Francija. Avstrijci in Romuni so nasprotniki katere bi po mojem mnenju morali premagati. S Španci se bomo verjetno borili za prvo mesto, vsekakor pa ne smemo podcenjevati nobenega nasprotnika. Na kratko, sem zadovoljen.”

Uroš Zorman, selektor Slovenije: “Na evropskem prvenstvu ni lahkih nasprotnikov in tudi naša skupina ne bo enostavna. Za favorite veljajo Norvežani, vedno so v borbi za odličja. S Poljsko smo se nedavno srečali v skupini svetovnega prvenstva, javnosti morda manj poznani pa so rokometaši Ferskih otokov, ki v zadnjem obdobju močno napredujejo in gojijo skandinavski slog rokometa. Skupina se mi zdi neugodna, a primerna. Ukvarjali se bomo sami s sabo in poskušali stopnjevati formo ter se ne obremenjevali s kalkulacijami. Na prvenstvo gremo tekmo po tekmo, a z željo po zmagi na vsakem dvoboju.”

 

Komentarji