Uroš Zorman: “Skupina se mi zdi neugodna, a primerna”

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca bo na evropskem prvenstvu v Nemčiji med 10. in 28. januarjem prihodnje leto tekmovanje v skupinskem delu začela v družbi Norveške, Poljske in Ferskih otokov. Uvodni del turnirja bodo slovenski rokometaši odigrali v Berlinu.


Slovenija bo na tekmah skupinskega dela lovila uvrstitev na prvi dve mesti v skupini D. V drugi del tekmovanja bosta namreč napredovali po dve najboljši izbrani vrsti iz vsake skupine. Iz drugega dela bosta iz dveh skupin v izločilne boje napredovali po dve najboljši reprezentanci, tretjeuvrščeni pa se bosta pomerili za končno peto mesto.

Prvi del tekmovanja bo potekal v Düsseldorfu (otvoritvena tekma med Nemčijo in Švico), Berlinu, Mannheimu in Münchnu, glavni del nato v Kölnu in Hamburgu, izločilni boji pa znova v Kölnu.

Slovenija je na dosedanjih evropskih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla na domačih tleh leta 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato osvojila četrto mesto. Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta. Na lanskem zaključnem turnirju na Madžarskem in Slovaškem je zasedla šestnajsto mesto.

Uroš Zorman, selektor Slovenije: “Na evropskem prvenstvu ni lahkih nasprotnikov in tudi naša skupina ne bo enostavna. Za favorite veljajo Norvežani, vedno so v borbi za odličja. S Poljsko smo se nedavno srečali v skupini svetovnega prvenstva, javnosti morda manj poznani pa so rokometaši Ferskih otokov, ki v zadnjem obdobju močno napredujejo in gojijo skandinavski slog rokometa. Skupina se mi zdi neugodna, a primerna. Ukvarjali se bomo sami s sabo in poskušali stopnjevati formo ter se ne obremenjevali s kalkulacijami. Na prvenstvo gremo tekmo po tekmo, a z željo po zmagi na vsakem dvoboju.”

Komentarji