Kakšni bodo novi predpisi rokometa na mivki?

Ogromno smo že pisali o sporni športni opravi Norvežank na evropskem prvenstvu v rokometu na mivki. Pri mednarodni rokometni zvezi pa so sedaj podali izjavo o enotnih predpisih športnikov v rokometu na mivki. Izjavo si lahko v celoti preberete v nadaljevanju članka.


Mednarodna rokometna zveza (IHF) priznava tekočo globalno razpravo o enotnih predpisih športnikov za rokomet na mivki, ki je posledica protesta norveške ženske rokometne reprezentance na EHF rokometu na mivki EURO 2021, in ceni povratne informacije, prejete iz rokometa kot ne rokometna skupnost.

Cilj IHF je povečati raznolikost in vključenost rokometa ter vseh njegovih tekmovanj, vključno z rokometom na mivki. IHF je v preteklih letih sprožila številne projekte in pobude za pomoč pri doseganju tega cilja, med drugim z uvedbo več mednarodnih tekmovanj in globalnih izobraževalnih programov za rokomet na mivki. Ta cilj je še posebej pomemben, saj IHF želi rokomet na mivki vključiti v olimpijski program.

IHF želi s to izjavo znova poudariti, da so rokometni športniki njihovo glavno bogastvo in da bodo v organizaciji IHF vedno prisluhnil, kaj imajo povedati. IHF organizira tudi redna srečanja z vrhunskimi in novonastalimi rokometnimi državami, na katerih razpravljajo in iščejo rešitve za aktualna vprašanja in težave. V letih 2020 in 2021 sta bili organizirana dva virtualna sestanka med Svetom IHF in vsemi zvezami članicami IHF, da bi lahko obravnavali morebitna vprašanja.

Od leta 2009, ko je Svet IHF ratificiral Enotne predpise športnikov za rokomet na mivki, ki so bili oblikovani za dosleden vpogled v dogodke rokometa na mivki, in jih predstavil kongresu IHF. Nobena Zveza držav članic IHF ni vložila predloga za spremembo, tako da te teme niso obravnavali na zgoraj omenjenih srečanjih. Poleg tega IHF ni prejel nobenih pritožb igralcev, niti ustno.

Po protestu norveške zveze na EHF rokometu na mivki EURO 2021 in posledičnem poročanju medijev sta IHF in Evropska rokometna zveza (EHF) objavila skupno izjavo za razjasnitev situacije.

Poleg tega želi IHF poudariti, da so naloge komisij in delovnih skupin IHF, da pred vsakim kongresom IHF ocenijo vse vidike svojih področij. Postopek ocenjevanja predpisov o rokometu na mivki, vključno z opremo in uniformami, pa se je že začel.

Čeprav je delovna skupina IHF za rokomet na mivki že proučila in izdelala alternative trenutni uniformi, IHF ne more sprejeti odločitve, ne da bi analizirala tudi postopek izvajanja, zato je treba za izvajanje novih pravil sprejeti več korakov.

Ker so enotni predpisi za športnike sestavni del pravil IHF igre (rokomet na mivki), mora vse spremembe najprej potrditi svet IHF, nato pa jih sporočiti kongresu IHF in o tem poročati vsem zvezam članicam IHF, v skladu z Statut IHF.

Prispevki delovne skupine IHF za rokomet na mivki, vključno z njihovimi predlogi glede uniforme, bodo predstavljeni Svetu IHF v potrditev in bodo objavljeni na kongresu IHF novembra 2021. Do takrat in celo v mesecih po IHF Kongres, ni predvidenih nobenih dogodkov IHF v rokometu na mivki.

Medtem bi IHF prosil vse rokometne akterje, naj podprejo ekipe, ki sodelujejo na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, saj bi morali biti rokomet na olimpijski ravni in izjemni dosežki ekip v središču pozornosti do konca Tokia 2020 .

IHF si prizadeva ne le ohraniti, ampak tudi dodatno spodbujati položaj rokometa v olimpijskem programu, zato IHF prosi svoje deležnike, naj sledijo isti liniji.

Komentarji