Kljub dobri igri, Španci premočni za Slovence

Za nami je zelo napeta tekma med slovenskimi in španskimi rokometaši.  Slovenija je lovila svojo 3. zmago v zgodovini medsebojnih dvobojev. Španija je bila pred današnjo tekmo s 6 točkami na vrhu lestvice 1. skupine, Slovenija pa s 4 točkami na 3. mestu. Slovenci so srečanje pričeli v krču, tempo so vodili Španci. V nadaljevanju so se je slovenska izbrana vrsta razigrala in z nekoliko neobičajno postavo dobro parirala Špancem. Prvi del tekme se je končal z izenačenjem (15 : 15). Drugi polčas so Slovenci pričeli bolje, a so Španci hitro pričeli dominirati.


Španci so boj suvereno začeli in v 3. minuti s prvim golom prevzeli vodstvo. Slovenski vratar Lesjak se je v 8. minuti izkazal in s tremi zaporednimi uspešnimi obrambami v enem napadu preprečil še večji naskok Španije. Nasprotniki naših rokometašev so prikazali hitro igro in izjemno obrambo ter se v naslednjih  minutah oddaljili že za 4 gole naskoka.

Mačkovšek je zmanjšal zaostanek na 5 : 7. Sledilo je nekaj časa zatišja potem pa ponovni uspešen strel za Slovenijo. Tokrat je zadel Gaber, kasneje pa je za prvo izenačenje zadel še Bombač. Španci so hitro dali odgovor in znova povedli z dvema goloma prednosti. Znova je zadel Kodrin in Slovenija je Španiji ponovno dihala za ovratnik. Tempo so sicer vodili Španci, vendar so jim varovanci Uroša Zormana dobro sledili in niso dovolili, da bi se znova oddaljili. Mačkovšek je kmalu izenačil izid na 12 : 12. Španci so kasneje povedli, v nadaljevanju je bil rezultat izenačen. Po izgubljeni žogi za Španijo se je Sloveniji pojavila priložnost za prvo vodstvo. Mačkovšek ga je izkoristil, vendar so Španci vrnili udarec. Ko je v zadnji minuti prvega časa kazalo bolje Španiji, je Novak poskrbel za izenačenje. Lesjak je pokazal vrhunsko pripravljenost in v prvem polčasu ubranil kar 10 strelov.

Lesjak je tudi drug del tekme pričel s fenomenalno obrambo strela Sole Sala. Dolenec je zadel za slovensko vodstvo, kmalu pa je bil izid spet izenačen. Tekma je bila še vedno zelo izenačena, vendar so tempo tokrat vodili Slovenci. Po nekaj napakah slovenskih reprezentantov je Španija znova dominirala. Tekma se je začela lomiti, Španci pa so začeli povečevati naskok (20 : 23). V želji po zmagi se je v zadnjih 10 minutah z obeh strani pričela še bolj agresivna igra. Španija je kaznovala vsako napako, ki jo je naredila Slovenija v napadu in tako 5 minut pred koncem vodila za 5 golov. O zmagovalcu ni bilo več dvoma. Rezultat na koncu je znašal 31 : 26 za Španijo.

Španija z 8 točkami napreduje v četrtfinale, Slovenija pa se po nedeljski tekmi s Črno Goro poslavlja od Svetovnega prvenstva 2023 na Poljskem.

Danes je nedvomno blestel slovenski vratar Urban Lesjak. V končnici tekme je svoje pristavil tudi španski čuvaj mreže Perez de Vargaz. Najboljši strelec na slovenski strani je bil Jure Dolenec (7), na španski pa Klauldi Odriozola Yeregui (6).

FOTO: IG RZS

Komentarji