Končnica za prvaka: Nič ni še odločeno

Časa za počitek ni bilo, že v petek, 23.3., se začenja 1.krog končnice za prvaka lige NLB. Vsa mesta so še odprta, preseneti lahko prav vsaka izmed šestih najboljših ekip. Za najvišja mesta državnega prvenstva se bodo potegovale ekipe Celja Pivovarne Laško, Velenja Gorenja, Rika Ribnice, Maribor Branika, Kopra in Urbanscape Loke.


Če je bila v začetku sezone slika bolj jasna, tokrat ni več. Redni del sezone so krojila različna presenečenja. Že kmalu po začetku sezone je ekipa Celja Pivovarne Laško ostala brez glavnega trenerja. Dolgoletnega Branka Tamšeta je nasledil Tomaž Ocvirk, ki je v nadaljevanju sezone nizal uspehe, a tudi nekaj padcev. Predčasen izpad iz Lige prvakov je bila prelomnica v celjskem rokometu. Posvetili so se lahko le tekmam državnega prvenstva. Vendar pa so tudi tukaj bila velika presenečenja. Že v času Tamšeta je ekipa na četrti tekmi prvenstva morala priznati premoč aktualnega državnega podprvaka, ekipe Rika Ribnice. Ko se je ekipa le pobrala, pa smo v drugem delu državnega prvenstva ponovno doživeli šok. V 17.krogu so jih v domači dvorani nadigrali igralci Trima iz Trebnjega, le tri kroge kasneje, 20.krog, pa še ormoški vinarji. Nepotrebni porazi so jih sicer obdržali na vrhu lestvice, a imajo za drugouvrščenim Velenjem le štiri točke prednosti. Boj za vrh bo še pester. V 1.krogu končnice za prvaka se bodo Celjani pomerili s petouvrščeno ekipo Kopra. Tekma bo vsekakor na nož, Koprčani so v letošnji sezoni že dvakrat kar namučili Celjane, a na koncu so boljši izkupiček dosegli slednji. Tekma bo v Areni Bonifika na sporedu v nedeljo, 24.3., ob 18:45. uri, spremljali pa jo boste lahko tudi na televiziji SportKlub 3.

Ekipa Gorenja Velenja pa v letošnji sezoni vsekakor preseneča. V zimskem delu so sicer zaključili s tekmami pokala EHF, vendar pa so v državnem prvenstvu začeli kazati zobe. Sprva so nanizali nekaj zmag, nekaj tudi porazov, najbolj boleč je bil ravno tisti, ko so koledarsko leto zaključili s porazom v Kopru, vendar pa so se v novem letu hitro pobrali in pritisnili na plin. Četa Zorana Jovičiča vsakega nasprotnika pusti brez besed. Trenutno zasedajo presenetljivo drugo mesto lestvice in za prvouvrščenimi Celjani zaostajajo za štiri točke ter so točkovno izenačeni s tretjeuvrščeno Riko Ribnico. Končnico za prvaka bodo Velenjčani začeli z domačo tekmo proti maribrskemu Braniku. Tekma bo na sporedu v petek, 23.3., ob 20:15, spremljali pa jo boste lahko na programu RTV SLO 2.

Tudi ribniški rokomet se je v letošnji sezoni srečeval z različnimi težavami. Sicer odličen začetek sezone, prvo mesto lestvice lige NLB so uspešno držali kar nekaj časa, ki pa se je končal z nekoliko klavrnim koncem. Tudi oni so sezono pokala EHF zaključili v zimskem delu, vse svoje upe so usmerili v državno prvenstvo. Vendar so se proti koncu rednega dela začele pojavljati težave. Ena izmed najbolj odmevnih je bila nezaupanje v dolgoletnega trenerja Sinišo Markota. Markota in uprava kluba so sicer najprej naznanili razhod ob koncu sezone, a je usoda hotela drugače. Če je bil za Tamšeta useden ravno poraz proti Riko Ribnici, je bil za Markoto poraz proti Dolu TKI Hrastnik. Porazi ali neodločeni izzidi pa so Ribnico izrinili iz ugodnega drugega mesta. Trenutno zasedajo tretje mesto lestvice in so točkovno izenačeni z drugouvrščenimi Velenjčani, pred četrouvrščenimi Mariborčani pa imajo šest točk prednosti. Končnico bodo začeli z domačo tekmo proti ekipi Urbanscape Loke. Tekma bo na sporedu v soboto, 24.3., ob 19.uri.

Eno izmed večjih presenečenj sezone pa je ekipa mariborskega Branika. Ekipa je sezono začela odlično ter se uspešno drži na četrtem mestu lesvice že od samega začetka. Tko kot vse so tudi Mariborčane pestile različne poškodbe, odhodi in prihodi, vendar pa je četa Marka Šibile pokazala, da se ne prida. Redni del prvenstva so zaključili na četrtem mestu in za tretjeuvrščeni Riko Ribnico zaostajajo šest točk, pred petouvrščenim Koprom, pa imajo zgolj točko prednosti. Končnico bodo začeli z gostovanjem pri velenjskemu Gorenju.

Peto mesto lestvice lige NLB pa v letošnji sezoni zasedajo Koprčani. Tudi Koprčani so se in se še spopadajo z različnimi težavami. Že v začetku sezone je svoj kratek premor napovedal dolgoletni član kluba, Il Capitani, Uroš Rapotec, ki pa se je kasneje odlično znašel v vlogi glavnega trenerja. Tekmovanje v evropskem pokalu EHF je tudi terjalo svoj davek. Na operacijo kolena je odšel Aleks Vlah, ki pa je pred začetkom drugega dela rednega dela lige NLB naznanil svoj odhod k hrvaškemu prvoligašu PPD Zagrebu. No, kot smo že omenili, se je Rapotec v nadaljevanju sezone znašel v vlogi glavnega trenerja prve ekipe. Na tem mestu je zamenjal Petra Mičovića, kateremu večina tudi pripisuje slab začetek sezone. Vendar pa so se Koprčani hitro pobrali in ekspresno hitro napredovali po lestvici. Trenutno za četrtouvrščenim Mariborom zaostajajo le ločko, pred šestouvrščeno Urbanscape Loko, pa imajo pet točk prednosti. Končnico bodo začeli z domačo tekmo proti ekipi Celja Pivovarne Laško.

Zadnje oz. šesto mesto lestvice najboljših šest lige NLB zaseda ekipa Urbanscape Loke. Nekakošno presenečenje sezone, ki je v le-to stopila suvereno. Sicer se jih je v samem štartu držal nek nezapisan vzorec; zmaga v gosteh, poraz doma. Vendar pa jih to ni strlo in so uspešno nadaljevali prvenstvo ter si izborili nastope med najboljših šest v državnem prvenstvu. Za petouvrščenimi Koprčani zaostajajo za pet točk, končnico pa bodo začeli z gostovanje pri tretjeuvrščeni Riko Ribnici.

RK GORENJE VELENJE RK MARIBOR BRANIK Petek, 23.3., ob 20:15 RTV SLO 2
RD RIKO RIBNICA RD URBANSCAPE LOKA Sobota, 24.3., ob 19.uri  
RD KOPER RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO Nedelja, 25.3., ob 18:45 SportKlub 3
Komentarji