KVALIFIKACIJE ZA EP 2024: Bo našim sosedom uspelo?

Danes oz. jutri bodo vse reprezentance odigrale svojo peto kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024, ki bo potekalo od 10. do 28. januarja v Nemčiji. Pet izbranih vrst, med njimi tudi slovenska, si je s popolnim izkupičkom iz prejšnjih štirih krogov že zagotovilo svoje mesto v Nemčiji, ostaja še petnajst prostih mest. Iz vsake skupine se bosta uvrstili po dve najboljši moštvi in štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe. Danes in jutri so na sporedu povratne tekme prvega, v nedeljo pa drugega kroga.


Skupina 1

Portugalci so ena izmed petih ekip, ki si je s štirimi prepričljivimi nastopi že zagotovila svojo vozovnico v Nemčijo. Za njimi se nahajajo Makedonci in Turki s po štirimi točkami in Luksemburg, ki še ni zabeležil zmage ali remija. Makedonci so se Portugalcev “že rešili”, sedaj jih čakata še tekmi z Luksemburžani ter Turki, katere so varovanci Kirila Lazarova že premagali na prvih dveh srečanjih. V zasedbo rdeče-rumenih se vrača Filip Taleski, ki je manjkal na obeh tekmah proti Portugalcem. V Lazarovi ekipi ne bo Dejana Manaskova, ki s selektorjem še ni zakopal bojne sekire. 

Skupina 2

Druga skupina je bolj ali manj odločena – Norveška in Srbija bosta, po vsej verjetnosti, danes in jutri potrdili svojo pozicijo na prvenstvu stare celine. Obe izbrani vrsti sta do sedaj zabeležili tri zmage in en poraz (Norvežani so izgubili v Novem Sadu, Srbi v Bergenu). Moštvo Christiana Bergea bo svoj nastop na EP 2024 potrjevalo danes na Slovaškem, varovanci Antonia Gerone pa jutri proti Fincem. 

Skupina 3

Podobno zgodbo kot v prejšnji skupini imamo tudi v tretji kvalifikacijski grupi. Islandija in Češka sta izgubili le na gostovanju druga pri drugi, z lahkoto pa sta odpravili reprezentanci Izraela in Estonije. Obe reprezentanci bosta na delu jutri – Čehi bodo gostovali v talinu, Islandci v Tel Avivu. 

Skupina 4

Naši severni sosedi so ena izmed reprezentanc, ki so se s štirimi zmagami na štirih tekmah že uvrstili na na januarsko prvenstvo. Avstrijsko izbrano vrsto, ki jo vodi slovenski strokovnjak Aleš Pajovič, čaka povratna tekma z Romunijo, ki je do sedaj slavila na tekmi proti Ukrajini ter na eni tekmi proti Ferskim otokom. Romunija (4), Ukrajina (2) in Ferski otoki (2) se bodo v tem tednu “zgrebli” za drugo mesto. 

Skupina 5

Najbolj vroče bo v skupini z Grki, Nizozemci, Hrvati in Belgijci. Gre tudi za edino skupino, kjer na eni izmed tekem (Hrvaška – Nizozemska) nismo dobili zmagovalca. Na čelu skupine so presenetljivo Grki, ki so doživeli poraz le na prvi tekmi v Varaždinu, kasneje pa doma premagali Nizozemce in dvakrat Belgijce. Nizozemce od lanskega leta vodi legendarni švedski bek Staffan Olsson, Hrvate pa, od SP 2023 dalje, Goran Perkovac. Ti dve zasedbi sta do sedaj zabeležili 5 točk. Naši južni sosedi bodo danes gostovali pri Grkih, v nedeljo pa bodo v Rijeki gostili Belgijo. Nizozemci bodo danes zvečer iskali točke v Belgiji, konec tedna pa še doma proti (trenutno) prvouvrščeni ekipi. Komu bo uspelo?

Skupina 6

Madžari so v svojih štirih zmagah prišli do največje gol razlike izmed vseh ekip (+44). Jutri bodo lahko mirno nastopili v Litvi, drugouvrščeni Švicarji pa se bodo morali danes potruditi v glavnem in največjem gruzijskem mestu, Tbilisiju. Reprezentanco alpske države od leta 2016 vodi Michael Suter, njegovo mesto pa bo pred EP 2024 prevzel Andy Schmid. V nedeljo se bodo Gruzijci potili na Madžarskem, Litvanci pa v Švici. 

Skupina 7

V tej balkanski skupini, ki ji poveljuje Slovenija, bo še vroče za drugo mesto. Slovenski selektor Uroš Zorman se na jutrišnjo tekmo v Cazinu odpravlja s pomlajeno zasedbo, ki se bo v nedeljo predstavila še slovenskemu občinstvu v Rdeči dvorani v Velenju. Reprezentanci Črne Gore ter Bosne in Hercegovine sta do sedaj zbrali štiri točke, med seboj pa se bosta pomerili v nedeljo v Podgorici. Njun prvi duel je dobila Črna Gora z rezultatom 25:36. Sportski centar Salih Omerčević, dvorana kjer bodo jutri zaigrali slovenski fantje, je že razprodana. 

Skupina 8

Francozi so pričakovano dobili vse štiri dosedanje duele in se tako že uvrstili na EP 2024. Bo pa še zelo zanimivo jutri v Italiji, kjer se bodo za drugo mesto z našimi zahodnimi sosedi pomerili Poljaki. Latvijci, ki na teh kvalifikacijah še niso dosegli točke, so že izpadli, danes pa bodo doma gostili Francoze. V nedeljo bodo Italijani gostovali v Franciji, Latvijci pa na Poljskem. 

 

FOTO: EHF EURO

 

Komentarji