Lahko v 1. B DRL napredujejo 3 ekipe?

Po tem, ko je liga NLB sprejela tekmovalni sistem za naslednji dve sezoni (razširitev lige na 14), se bodo v četrtek, 21. maja, o tem pogovarjali tudi člani 1. B DRL. Se obeta tudi razširitev 1. B lige, ki pa lahko dobesedno uniči članske ekipe 2. DRL? Bo Združenje prvobeligašev našlo rešitev, s katero bodo zadovoljni tudi majhni klubi, ki trenutno nastopajo ligo nižje?


Kot nam je pred nekaj tedni razložil predsednik Združenja 1. B DRL Marko Premec, se naj bi drugorazredno tekmovanje zgledovalo po 1. ligi NLB, a takrat še ni bilo točno določenega sistema tekmovanja v ligi NLB.  V primeru razširitve 1. B DRL bo prišlo do izjemno nizkega števila ekip v 2. DRL (zgolj 6). Kakšen tekmovalni sistem bi potem ubrala 2. DRL, še ni jasno, a definitivno je 6 ekip premalo za dvokrožen ligaški sistem.

Lahko v 1. B ligo napredujejo 3 ekipe?

Trenutna situacija glede napredovanja iz 2. DRL v 1. B DRL je najbolj kompleksna izmed vseh vprašanj, ki si jih zastavljamo zadnje dva in pol meseca. Nesporno in zasluženo uvrstitev v ligo višje si je priigrala Sevnica, ki brez oddane točke vodi na prvenstveni lestvici. Sledita ji Pomurje s 16 točkami (2. mesto) in Alples Železniki prav tako s 16 točkami (3. mesto).

Ob pogledu na število odigranih tekem pa se zadeva zakomplicira. Železniki imajo namreč odigrano tekmo manj kot Pomurje. Na prvi medsebojni tekmi je bil rezultat 23:21 v korist Pomurja, druge medsebojne tekme pa jim ni uspelo odigrati, saj so bila tekmovanja zaradi epidemije prekinjena.

Se lahko obetajo kvalifikacije?

Situacija je res neugodna. Težko je videti luč na koncu tunela, ki bi lahko nakazovala športno odločitev v skladu s fairplay-em. Mogoče bi bilo najbolj športno igranje kvalifikacijske tekme, na kateri bi se potem dejansko odločilo, kateri klub je boljši. Seveda bodo v Pomurju najverjetneje zagovarjali argument, da so to v letošnji sezoni že dokazali, saj so Železnike premagali s 23:21. Treba pa je pomisliti tudi na to, da si v 7. krogu nihče ni mislil, da bo ravno ta tekma odločala o napredovanju, saj ne bo moč izpeljati povratnega srečanja.

Ali se zapleta tudi v 2. DRL?

Komentarji