Le še 1 teden do začteka evropskega prvenstva do 20 let za moške

Čez natanko teden dni se bo v Celju in Laškem začelo evropsko prvenstvo za rokometaše do 20 let. V boje med 24 reprezentancami se bo med 10. in 21. julijem podala tudi slovenska ekipa.

Celje z okolico bo še šestič v zadnjih sedmih letih prizorišče enega izmed največjih tekmovanj za mlajše starostne selekcije. Ob evropskih prvenstvih na članski ravni, ki smo jih na sončni strani Alp gostili v letih 2004 (moško) in 2022 (žensko), se bodo letos na slovenskih tleh znova predstavili najobetavnejši rokometni upi. Rokometna zveza Slovenije je v preteklosti že organizirala evropska prvenstva za dekleta do 17 (2019) in 19 let (2017 in 2021), evropsko prvenstvo za fante do 20 let (2018) ter svetovno prvenstvo za dekleta do 20 let (2022).


“Organizacija takšnih tekmovanj so vzpodbuda našim mladim športnikom, klubom in Rokometni zvezi Slovenije, obenem pa odlična priložnost, da se pokažemo kot dobri gostitelji – na eni strani mesto Celje oziroma regija, po drugi pa naša zveza z lokalnimi organizatorji. Z vsakim takim dogodkom imamo možnost, da pokažemo, česa smo organizacijsko sposobni, našim reprezentancam pa omogočimo čast in posebne občutke, ki jih prinaša igranje pred številnimi domačimi navijači,” je na novinarski konferenci dejal generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Jure Natek in nato odkril tudi pozitivne plati, ki jih evropsko prvenstvo prinaša.
“Takšna tekmovanja so za nas zelo pomembna. Ne toliko z rezultatskega vidika, saj gre za mlajšo starostno selekcijo, pač pa zato, ker gre za klesanje bodočih rokometnih zvezdnikov in nosilcev igre članske reprezentance v prihodnosti. Veselimo se tekmovanja. Upamo, da ga obišče čim več ljudi, da bo ustrezno medijsko podprto in da bomo na koncu vsi zadovoljni,” je še dodal.
Vsako tekmovanje za mlajše starostne selekcije na Štajersko ne pripelje le številnih bodočih športnih asov, temveč tudi množico navijačev iz celotne Evrope, ki si vselej z velikim zanimanjem ogledajo tudi kakšno lokalno znamenitost.
“Celjani verjamemo, da imamo najbolj športno mesto v Sloveniji, zato nam takšne prireditve res veliko pomenijo in jih z veseljem gostimo. Utrjujejo športni duh med ljudmi, še posebej med tistimi, ki se v našem mestu ukvarja z rokometom. Prinaša veliko vzpodbudo tudi za klubski šport, konec koncev je v reprezentanci kar osem igralcev iz celjskega kluba ter dva trenerja,” je na sredinem medijskem druženju na Celjskem gradu dejal župan Mestne občine Celje Matija Kovač in nadaljeval: “Organizacijo takšnega dogodka gledamo tudi bistveno širše. Celje, ki je v Evropi znano kot rokometna destinacija, ima marsikaj za pokazati tudi na področjih dediščine in utripa mesta. Veselimo se vseh obiskovalcev, ki bodo v času evropskega prvenstva prišli k nam. Toplo jih bomo sprejeli. Verjamem, da se bodo tudi v prihodnje radi vračali v Celje, ne le kot rokometni tekmeci temveč tudi turistični obiskovalci.”

Vsako dosedanje tekmovanje za mlajše rokometne rodove je prineslo nov izziv. Pred dvema letoma je tako na Štajerskem na svetovnem prvenstvu za rokometašice do 19 let gostovalo rekordnih 32 ekip. Letos jih v Celje in Laško prihaja osem manj, a tudi število 24 je svojevrsten mejnik, saj bo to prvo evropsko prvenstvo za mlajše selekcije, ki bo potekalo v razširjeni obliki.
“Tako mednarodna kot tudi evropska rokometna zveza sta nam zaupali pionirsko vlogo pri prvem gostiteljstvu razširjenega tekmovanja. Takšen format bosta obe uporabljali tudi v prihodnje. Vesel sem, da smo se že izkazali za dobre organizatorje in naredili bomo vse, da bomo tudi tokrat dogodek izpeljali izvrstno ter da se bodo pri nas znova vsi počutili dobro. Želim si, da bi tekmovanje v Celje z okolico privabilo tudi kar največ obiskovalcev iz celotne Evrope,” je teden dni pred prvim sodniškim piskom misli strnil Jure Cvetko, vodja organizacijskega odbora, ki je sodeloval pri organizaciji vseh dosedanjih prvenstev.
Slovensko izbrano vrsto do 20 let bo na evropskem prvenstvu vodil Klemen Luzar. Pod njegovim vodstvom se ekipa trenutno mudi na sklepnih pripravah, v katerih je odigrala tri pripravljalne tekme. Na prvi tekmi je bila visoko boljša od Kuvajta, za tem pa so bili Slovenci za las prekratki proti avstrijskim in hrvaškim vrstnikom. Zadnji preizkus mlade Slovence čaka ta petek, ko se bodo v Celju znova pomerili s Hrvati.
“S potekom priprav smo zadovoljni, odvijajo se po tirnicah, ki smo si jih zadali. Za nami so tri tekme, na katerih primaren cilj ni bil rezultat, temveč iskanje najustreznejših postavitev in rešitev, ki nam bodo prišle prav na evropskem prvenstvu. Veseli smo, da smo vsi zdravi in da zavoljo tega treningi lahko potekajo v normalnem ritmu. Verjamem, da bo ekipa do začetka tekmovanja ustrezno pripravljena, da ga bo pričakala kar najbolje pripravljena in se s tem Sloveniji in celotni Evropi predstavila v dobri luči,” zadovoljstva ni skrival Luzar.
Na Štajerskem bodo ekipe v 12 dneh odigrale 96 tekem. Slovenija bo uvodoma nastopala v skupini E, vse tekme pa bo odigrala ob 19. uri v dvorani Golovec v Celju. Sprva se bo 10. julija pomerila z Izraelom, dan za tem bo sledila tekma z Italijo, po dnevu premora pa se bo pomerila še z Dansko. V drugi del tekmovanja bo neposredno napredovala najboljša reprezentanca skupine ter najboljša drugouvrščena reprezentanca skupin D, E in F.
“Dance dobro poznamo, tudi v mlajših starostnik kategorijah so svetovna rokometna velesila. O Izraelu in Italiji imamo informacij nekoliko manj. O Izraelu smo sicer nekaj podatkov uspeli pridobiti, prav ta tekma pa bo do nadaljnjega za nas najbolj pomembna. Posvetili ji bomo največ časa in pozornosti. Že naslednji dan nas čakajo Italijani, a kot sem že dejal, najprej želimo dobro odigrati prvo tekmo,” se je na prve slovenske tekmece ozl glavni slovenski trener.
Slovenske ljubitelje rokometa na zadnje moško evropsko prvenstvo do 20 let na domačih tleh vežejo lepi spomini. Slovenska izbrana vrsta se je, pod vodstvom Saše Prapotnika, s finalno zmago nad Francijo (31:30) povzpela na evropski prestol.
Šest let kasneje prihaja nova generacija igralcev, ki se izzivov ne boji. “Priprave potekajo dobro. S soigralci se dobro povezujemo, gradimo ekipni duh in stremimo k temu, da bomo na evropskem prvenstvu pokazali najboljše predstave. Celotna ekipa je v pričakovanju začetka tekmovanja. Morda se čuti tudi nekaj napetosti. Verjamem, da je to pozitivna trema, ki nas bo vzpodbudila k čim boljšim nastopom. Verjamem, da nas bo prišlo podpirat tudi veliko navijačev, kar bo le še dvignilo že tako veliko motivacijo,” pa je o vzdušju iz slovenske slačilnice zaupal kapetan reprezentance Lun Ključanin.
Vstopnice za ogled tekem evropskega prvenstva za rokometaše do 20 let so že na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Eventim (iskalnih fizičnih prodajnih mest se nahaja TUKAJ) ter preko spletne platforme na povezavi TUKAJ. Cena dnevne vstopnice vse do zaključnega dela v dvorani Zlatorog znaša 12 EUR (v predprodaji 10 EUR), možen pa je tudi nakup družinske vstopnice (2+1), ki za 30 EUR (v predprodaji 25 EUR) omogoča vstop dvema odraslima osebama in otroku do 16 let. Še dodatno ugodnost prinaša nakup paketa dnevnih vstopnic za vse tri igralne dni v posamezni dvorani.
KANDIDATI ZA NASTOP NA EP DO 20 LET
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Alen Begič Zbačnik levo krilo 2004 186 RD Riko Ribnica
Žiga Belej desno krilo 2004 190 RK Celje Pivovarna Laško
Maj Jelen krožni napadalec 2005 197 RK Celje Pivovarna Laško
Luka Kačičnik levo krilo 2005 182 RK Celje Pivovarna Laško
Lun Ključanin srednji zunanji 2004 189 MRK Ljubljana
Lucijan Korošec krožni napadalec 2004 201 RK Celje Pivovarna Laško
Žan Korže Lesjak krožni napadalec 2005 184 RK Celje Pivovarna Laško
Tio Malovič levi zunanji 2005 194 RK Celje Pivovarna Laško
Mai Marguč desni zunanji 2006 188 RK Celje Pivovarna Laško
Ivo Jan Marušič vratar 2004 194 RK Kronos
Ian Mesarec vratar 2004 197 RK Celje Pivovarna Laško
Nal Roš Omahen srednji zunanji 2005 189 RK Sviš Ivančna Gorica
Aljaž Pratnekar desno krilo 2005 180 RK Gorenje Velenje
David Smolič levi zunanji 2004 194 RK Trimo Trebnje
Nande Starman desni zunanji 2005 197 RD Urbanscape Loka
Mark Šalamon vratar 2004 196 RK Trimo Trebnje
Malik Tatar levi zunanji 2005 192 RK Gorenje Velenje
Nace Zajc srednji zunanji 2004 175 MRK Krka Novo mesto
ŠTAB REPREZENTANCE DO 20 LET
Klemen Luzar trener reprezentance
Marko Oštir pomočnik selektorja
Aleš Anžič trener vratarjev
Jakob Štarkl terapevt
Mitja Drobež tehnični vodja
Komentarji