Rokometašice začele tlakovati pot proti olimpijskemu Parizu

Slovenske rokometašice v letošnjem poletju čaka največji izziv na njihovih športnih poteh. Na olimpijskih igrah v Parizu bodo nastopile kot prva ženska ekipa iz slovenska kolektivnih športov. V ponedeljek so na Rogli vstopile v sklepne priprave.


Natanko 19 dni pred potjo v francosko prestolnico – Slovenke bodo tja odpotovale pet dni pred prvo tekmo, v soboto, 20. julija -, je selektor Dragan Adžič zbral 20 izbrank. Te so bile sicer izredno aktivne že v minulih tednih, ko so ob podpori reprezentančnega štaba opravljale individualne treninge.

“Za nami so nekje štirje tedni trdega dela. Sedaj se vse začenja uradno. Dobro se zavedamo kaj nas čaka, kako malo dni nas še loči do odhoda v Pariz in kaj vse še moramo narediti na treningih,” je na Rogli ob zboru misli strnila Tjaša Stanko.

“Sedaj se v polni meri začenjajo taktično-rokometne priprave. Verjamem, da si bodo dekleta v nekaj dneh povrnila prave občutke na igrišču. Pred pripravami so individualno dobro delale, na priprave vse prišle zdrave in bolje pripravljene kot na zadnjem testiranju telesne pripravljenosti, ki smo ga izvedli med sezono. Lahko smo zadovoljni,” ob vnovičnem snidenju s svojimi varovankami zadovoljstva ni skrival črnogorski strokovnjak na slovenski klopi.

Na ponedeljkov zbor so rokometašice prispele izredno dobro razpoložene in takoj zagrizle v trdo delo. “Po eni strani se sezona začenja, po drugi nadaljuje. Kar nekoliko smešna je ta situacija,” je s prešernim nasmeškom na obrazu ob zboru dejala Maja Svetik in dodala: “Vesele smo, da smo ponovno skupaj. Imele smo nekaj časa, da si oddahnemo in zbistrimo misli. Zavedamo se, koliko nam vsem pomeni olimpijski turnir. Igralke smo zato skoraj celoten čas trenirale. Sedaj se gremo naprej. Pred nami je cilj, h kateremu od tega ponedeljka stremimo. Vse bomo dale, da bomo zanj kar najbolje pripravljene.”

 

Prvo polovico priprav v domovini bo ženska reprezentanca opravila na Rogli. Prvi ciklus bo sklenila prihodnji torek, ko bo na isti lokaciji odigrala tudi jutranjo pripravljalno tekmo z Madžarsko in se tako že začela privajati na zgodnje termine tekem, ki jih bodo prinesle olimpijske igre. Po dnevu premora in dnevu, namenjenemu predstavitvi slovenske olimpijske reprezentance v Kopru, bodo rokometašice gostovale v Györu in se tam še v drugo pomerile z Madžarkami. Sledila bo prosta nedelja, nato pa tridnevni program z brazilsko reprezentanco. Z njo bodo slovenske rokometašice naprej v Ljubljani opravile dva skupna treninga, v sredo, 17. julija ob 18.30 pa se z njo na Kodeljevem pomerile še na pripravljani tekmi.

Adžićeve varovanke se bodo ob svojem krstnem nastopu na olimpijskih igrah najprej pomerile z Dansko, nato pa bodo v skupinskem delu sledili še dvoboji proti Južni Koreji (28. 7.), Nemčiji (30. 7.), Norveški (1. 8.) in Švedski (3. 8.).

 

Slovenke so se znašle v zelo zahtevni skupini s tremi favoriziranimi predstavnicami iz severne Evrope. Kljub temu v slovenskem taboru verjamejo, da se lahko zoperstavijo vsem tekmicam. “Dekleta so prejela že precej materialov o tekmicah v Parizu, kjer bo najbolj pomembno, da bomo na tekmah zadržali raven energije, ki smo jo kazali na kvalifikacijskem turnirju v Neu Ulmu. Verjamem, da bomo vse skupaj na teh pripravah le še nadgradili,” je še dodal Adžić, ki bo tudi po olimpijskih igrah vodil slovenske rokometašice. Sredi prejšnjega tedna je namreč z Rokometno zvezo Slovenije sodelovanje podaljšal za dve leti.

 

IGRALKE NA PRIPRAVAH ZA OLIMPIJSKE IGRE
Igralka Igralno mesto Rojena Višina Klub 2023/24
Ana Abina leva zunanja 1997 178 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Nena Černigoj srednja zunanja 2004 171 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Dijana Đajić vratarka 2004 184 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Györi Audi ETO KC (MAD)
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 177 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Manca Jurič krožna napadalka 1995 173 RK Krim Mercator
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 SCM Ramnicu Valcea (ROM)
Ema Markovič desno krilo 2003 170 ŽRK Z’dežele
Tamara Mavsar levo krilo 1991 172 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 177 Várda Kézilabda KFT Kisvárda (MAD)
Elizabeth Omoregie leva zunanja 1996 178 CSM Bukarešta (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Nina Spreitzer srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 168 BT Füchse (AVT)
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 RK Krim Mercator
Komentarji