LETOŠNJI ROKOMETNI FENOMEN: Prišli, videli, se uvrstili v Evropo

Preden si še enkrat zavrtimo letošnjo pravljično sezono, si oglejmo grob oris novomeškega rokometnega vzhoda.  


Začetki organiziranega igranja rokometa v Novem mestu segajo v leto 1954, ko je bil na pobudo TVD Partizan Novo mesto ustanovljen Rokometni klub Novo mesto. Ta začetek je v največji meri zasluga Slavka Medleta, ki je po opravljenemu tečaju za rokometne vaditelje postal tudi prvi novomeški trener rokometa v Novem mestu. V letu 1956 je z odhodom Medleta v Ljubljano ekipa ostala brez trenerja in je po prvem delu tekmovanja izstopila iz II. SRL. Ponovni zagon rokometa v Novem mestu se je zgodil leta 1962. Takratna ekipa je začela nastopati v medobčinski ligi in je v sezoni 1963/64 dosegla prvo mesto. Na prelomu iz 60. v 70. leta igrajo Novomeščani v t.i. conski ligi z ekipami Olimpije,  Kamnika, Škofje Loke, Prul itd. Med letoma 1974-76 se kljub finančnim težavam klub ponovno uvrsti v II. SRL. Po zelo uspešni  sezoni v drugi slovenski republiški ligi se ekipa uvrsti v I. SRL, za nameček pa je najboljši novomeški igralec Pungerčič postal tudi član Slovenske članske reprezentance.  V naslednjih sezonah, ko se prvič pojavi tudi ime Krka, uspešno nadaljujejo s tekmovanjem v I. SRL. Po 80. letu v novomeškem rokometu zaznamo padec, saj večina igralcev, ki so tekmovali v I. SRL preneha z aktivnim igranjem. Ustvari se nova generacije, ki v prvi sezoni izpade iz I. SRL. Do 90. let ekipa tekmuje v II. SRL, ko se po reorganizaciji RZS uvede sistem treh državnih lig in Novomeščani, ki nastopajo pod imenom RK Loka Avtohit zasedejo tretje mesto v tretji ligi. Po neuspehu v kvalifikacijah moški rokomet preneha delovati.  V vseh teh letih je novomeški moški rokomet dal enega članskega ter tri mladinske in dva kadetska reprezentanta Slovenije, poleg tega pa še najboljšega strelca I. SRL v sezoni 1976/77. Ti rezultati in dosežki ostajajo neizbrisni del novomeške športne zgodovine. 

Začetek sedanjega rokometnega kluba segajo v leto 1999, ko si je, na pobudo dveh uspešnih igralcev bivših generacij, peščica ljubiteljev rokometa v Novem mestu začrtala cilj, da oživi rokomet v njihovem kraju. V naslednji sezoni za klub kmalu izve tudi Rokometna zveza Slovenije, ki Novomeščanom omogoči nastopanje v kvalifikacijah za vstop v 2. slovensko rokometno ligo. Nova, mlada, neizkušena in neuigrana ekipa, katera se je dodatno okrepila tudi z igralci iz bližnjih krajev, se je s trdim delom uvrstila v 2. slovensko rokometno ligo. Ekipa je začela sezono 2000/2001 z zmago na domačem igrišču, kar je bilo za nadaljevanje tekmovanja odločilnega pomena. V 8. krogu so zavzeli sam vrh lestvice 2. lige in ga obdržali vse do konca prvenstva ter tekmovanje končali kot prvaki 2. slovenske rokometne lige. Pospešeno se je začelo tudi z organizacijo tekmovanja mladincev, starejših dečkov in delo z osnovnošolskimi otroki. V tem trenutku ni zadoščal več samo entuziazem, dobra volja in garanje, temveč so bila za nastopanje v tej ligi potrebna tudi določena finančna sredstva. Medse so uspeli privabiti podjetje NOVOLES, lesno industrijo iz Straže, kot glavnega sponzorja, kateremu so v zameno za njegovo pomoč obljubili, da se bo njegovo ime dostojno predstavljalo v Sloveniji in po možnosti tudi v tujini. Cilj sezone je bil predvsem ostanek v ligi, sedmo mesto pa je bilo za prvo leto tekmovanja velik uspeh.

Sezona 2000/2001

Na osnovi dotedanjega dela in uspehov so v novomeškem klub uvideli, da so na pravi poti. Tako uprava kluba, kot igralci so si želeli, da gredo v sezoni 2002/2003 še en korak navzgor, kar pomeni uvrstitev v 1.A Slovensko rokometno ligo (1.A SRL). Za ta projekt so se odločili tudi zato, da bodo imena sponzorjev ponesli v širši slovenski in morda celo v evropski prostor. Vstop v 1.A SRL bi pomenil tudi dodatno promocijo Novega mesta in dolenjske regije, katero je takrat zastopal samo Trimo iz Trebnjega. Klub se je kadrovsko okrepil, saj je bilo potrebno zagotoviti ustrezno organizacijo in nemoteno delo na vseh ravneh. Ob koncu sezone, so se ljubitelji novomeškega rokometa veselili, saj se je ekipa s trdim delom uvrstila v najmočnejšo rokometno ligo v Sloveniji. Premiki so se naredili tudi med mlajšimi selekcijami. Mladi rokometaši so uspešno opravili prvo novomeško rokometno šolo, katero je vodil prof. Tone Goršič v sodelovanju s Ivanom Petančičem, ki je bil v Novem mestu zadolžen za vzgojo novih rodov rokometašev.

Tako nekako je izgledal dolenjski klub na prelomu tisočletja. V naslednjih sezonah je četa iz Novega mesta nihala med prvo in drugo slovensko ligo, prav letošnja sezona pa bo z velikimi tiskanimi črkami ovekovečena v njihovih prostorih. V prvi sezoni po prestopu iz 1. B lige jim je med slovensko elito uspelo zasesti četrto mesto v ligi ter tretje mesto v Pokalu. Da na Dolenjskem dobro delajo z mladimi priča tudi podatek, da se njihove mlajše selekcije redno uvrščajo med najboljše ekipe v Sloveniji. V letošnji sezoni so se na Final4 uvrstili njihovi starejši dečki B, starejši dečki A so bili peti, kadeti ne poznajo poraza v drugi kadetski ligi, mladinci pa so končali na odličnem 4. mestu v zahtevni prvi ligi. Češnja na torti pa šele pride. Nagrada za odlično delo bo vidna v prihodnji sezoni, ko bodo varovanci Mirka Skoka zaigrali v svojem prvem velikem evropskem tekmovanju – EHF European Cupu. 

Mladinci v sezoni 2022/2023

Starejši dečki B v sezoni 2022/2023

Za prihodnje leto se pripravlja tudi nekoliko spremenjena zasedba. Prvi strelec NLB lige, Uroš Knavs, se po dveh sezonah vrača v okrilje Ribnice, v Novem mestu pa pričakujejo vrnitev Leona Raša (Constanta) ter Aljaža Lavriča (Kriens Luzern). To sta le dva od novih prišlekov…

 

Krkaši, poklon do tal!

 

VIR: MRK Krka, Dolenjski list

FOTO: MRK Krka

 

Komentarji