Liga NLB na evropski jakostni lestvici napredovala za dve mesti!

Evropska rokometna zveza (EHF) je objavila osveženo jakostno lestvico državnih prvenstev, ki jih organizirajo nacionalne zveze pod njenim okriljem, na podlagi te pa se klubi uvrščajo v evropska tekmovanja. Po letih nazadovanja je Liga NLB napredovala za dve mesti in sedaj zaseda 12. mesto, 1. ženska rokometna liga pa je obstala na 11. mestu.


Slovensko moško prvoligaško tekmovanje se na jakostni lestvici znova vztrajno približuje najboljši deveterici, ki ima neposredno zagotovljeno mesto za najmanj enega svojega predstavnika v evropski Ligi prvakov. V primerjavi s sezono 2020/21 je Slovenija prehitela Švedsko in Ukrajino.

V moški konkurenci je sicer po zmagi Kiela na finalnem turnirju Lige prvakov na sam vrh lestvice skočila Nemčija. Sledijo ji Francija, Španija in Madžarska. Slednja je najboljša v ženski konkurenci, za njo pa so se zvrstite Rusija, Danska in Romunija.

V novem formatu evropskih Lig prvakov in prvakinj nastopa 16 ekip. V vsaki je devet mest oddanih glede na jakostni klubski lestvici, preostali udeleženci in udeleženke pa so znani po podelitvi posebnih povabil in odigranih kvalifikacij. V evropskem rokometnem prostoru ima sicer z novo jakostno lestvico Slovenija v moški in ženski konkurenci zagotovljeni po dve mesti v EHF evropski ligi in EHF evropskem pokalu. 

V prihodnje se lahko slovenski klubski rokomet nadeja novega napredovanja, saj v tej sezoni četverica klubov odlično zastopa državne barve. V moški in ženski Ligi prvakov sta se RK Celje Pivovarna Laško in RK Krim Mercator prebila v končnico. V drugem najmočnejšem tekmovanju, EHF evropski ligi se je RK Trimo Trebnje uspešno prebil čez vsa tri kvalifikacijska sita in trenutno nastopa v skupinskem delu tekmovanja, RK Gorenje Velenje pa je v evropskem pokalu, ki je označeno za tretje najmočnejše evropsko tekmovanje, minuli vikend napredoval v četrtfinale.   

Komentarji