Ljubljanski derbi pripadel Slovanu

Težko pričakovani derbi letošnje sezone druge lige se je pričel v dobrem vzdušju lepo zapolnjene dvorane Kodeljevo. Rokometaši Slovana so v tekmo krenili kot prvo uvrščeni, MRK Ljubljana pa je imela za mestnimi tekmeci tri točke zaostanka.


Ekipa Slovana je srečanje otvorila z zadetkom kapetana Roberta Sankovića, po zapravljenem napadu MRK Ljubljane pa so domači povedli z 2-0. Kljub temu so se gostje hitro vrnili v igro. Pri izidu 3-3 je vratar Jaka Glavan ubranil strel Slovana in rokometaši Ljubljane so imeli prvič na tekmi priložnost za vodstvo. Na drugi strani se je izkazal tudi vratar Rok Selaković, sledila pa sta še dva zapravljena napada na obeh straneh. Krajši strelski mrk je po hitrem protinapadu prekinil Uroš Miličević in poskrbel za prvo vodstvo MRK Ljubljane na tekmi (3-4). Vodstvo je bilo kratkotrajno, saj je na drugi strani znova sledilo izenačenje iz prvega strela iz sedmih metrov.

V naslednjih minutah je sledilo izmenjevanje vodstva obeh moštev in v 17. minuti je semafor kazal izid 7-7. Ker so rokometaši Ljubljane igrali brez vratarja je po zapravljenem napadu sledila kazen in novo vodstvo Slovana z 8-7. Domači so imeli tudi priložnost, da znova pobegnejo na dva zadetka prednosti, vendar so v napadu napačno podali. Njihova napaka je bila kaznovana, saj je bil zaradi grobega prekrška izključen Matevž Čemas, kljub temu pa gostje napada z igralcem več niso izkoristili. Na drugi strani je Slovan uspel izsiliti prekršek za sedemmetrovko in v 22. minuti vendarle pobegnil za dva gola (9-7), Bojan Čotar je bil na tej točki prisiljen vzeti prvo minuto odmora. Na žalost gostujočega moštva dodatni nasveti niso imeli takojšnjega učinka, saj so v 24. minuti rokometaši Slovana znova zadeli v prazno mrežo in povedli s tremi zadetki prednosti (11-8). V 25. minuti je Čemas hitri protinapad Ljubljane prekinil z novim prekrškom za izključitev in Uroš Miličević je izkoristil prvo sedemmetrovko za goste (11-9). Kmalu po vrnitvi Čemasa na parket je minuto odmora vzel še domači trener Aleš Repina.

Izid je kar nekaj časa obstal pri 11-9, v zadnji minuti pa so se gostje vendarle približali na gol zaostanka (11-10). Slovan je imel le še priložnost iz devetih metrov, vendar je strel neuspešno izvedel Sanković, ki je zadel blok, tako da so gostitelji na odmor odšli z minimalno prednostjo.

Drugi polčas se je začel po notah gostov, saj so prišli do ekspresnega izenačenja. Na drugi strani so rokometaši Slovana uspešno izvedli še tretjo sedemmetrovko na tekmi, čeprav je Čotar poskušal še z vratarjem Rebevškom v vratih. Slovan je po dveh hitrih zaključkih znova prišel do vodstva z dvema zadetkom, kaj kmalu pa bi zopet povedli za tri, vendar je vratar Selaković v protinapad podal predolgo žogo.

Podobno kot v prvem polčasu pa varovancev Bojana Čotarja manjši zaostanek ni zmedel. Izid je bil po novi uspešno izvedeni sedemmetrovki znova izenačen in Miličević je rezultat izenačil na 14. Tudi v drugem delu igre smo spremljali scenarij zelo soroden tistemu iz prvega. Nobeno moštvo se ni uspelo odlepiti za nasprotnika za več kot nekaj minut in, ko je v 15. minuti drugega polčasa MRK Ljubljana znova izenačila (17-17) je postalo jasno, da nas čaka peklenska končnica. Kot že nekajkrat na tekmi je bil Slovan tisti, ki je uspel priti do novega dvojnega vodstva. V zaključku 49. minute je akcijo zaključil Miha Kotar in svojo ekipo povedel v prednost 20-18. Čotar je vzel minuto odmora in svojemu moštvu predal navodila za zadnjih deset minut.

V 52. minuti je Selaković z zelo pomembno obrambo svojemu moštvu priigral možnost, da si priigra prednost treh zadetkov. Priložnost je očitno začutil tudi domači trener Repina, ki je zahteval minuto odmora. Trenerjeva navodila so se Slovanu obrestovala, iz krila je zadetek dosegel Janez Skušek in gostitelji so povedli z 21-18. V 56. minuti je znova zadel Kotar in svojemu moštvu priigral vodstvo z 22-18 in kljub hitremu odgovoru Ljubljane, je gostom začelo zmanjkovati časa. Vseeno pa se, kot že tolikokrat na tem srečanju, niso predali. 54 sekund do konca so znova zaostajali zgolj za dva in Čotar je vzel še zadnjo minuto odmora.

MRK Ljubljana pa je zapravila ključni napad za znižanje na gol zaostanka in kljub temu, da so 10 sekund pred koncem vendarle uspeli znižati, je Slovan odnesel zmago s 23-22.

Foto: RD LL Grosist Slovan/Gombac Lin

Komentarji