Mačehovski odnos države do športa – saj ni res, pa je

Slovenska rokometna reprezentanca sodi med najboljše ekipe na svetu, košarkarji so bili evropski prvaki, odbojkarji evropski podprvaki. V dvoranskih športih je Slovenija zagotovo velesila. Koliko pa k temu finančno pripomore država?


Na to vprašanje je odgovoril Peter Vilfan. Njegov zapis objavljamo v celoti.

“Največji porabnik proračunskih sredstev na letni ravni v Sloveniji je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport! Skoraj milijardo in devetsto milijonov evrov ima na voljo! In koliko nameni slovenskemu športu? Smešnih, podcenjevalnih, sramotnih 23 milijonov! Zakaj? Odgovor je preprost!

Ministru je vseeno, razen ko se pojavi na VIP tribuni kakega vrhunskega športnega dogodka in potem pod svojo fotografijo zapiše: Navijamo za naše! Kot da je njegova naloga navijanje in ne delo! Seveda tudi za šport! 

Predsednika vlade šport ne zanima! Tako zelo, da v letu in pol ni našel časa niti za vljudnostni, spoznavni sestanek s predsednikom slovenskega olimpijskega komiteja. Kar sicer pove nekaj tudi o slednjem! 

Edini, ki ga šport zanima, je predsednik države! Priznava mu celo izrazito pomembno vlogo v naši družbi! A je to na žalost vse! Saj menda nima vzvodov in moči, da bi dejansko kaj naredil. Razen vrhunske samopromocije, ki je velikokrat na meji ali celo čez mejo dobrega okusa. 

Ostanejo še poslanci državnega zbora! Ampak v tem mandatu (vsaj jaz nisem zaznal) o športu še niso spregovorili! 

In zato je vsaka zmaga, vsako drugo, tretje in tudi četrto mesto na velikem mednarodnem tekmovanju ogromen uspeh! Bravo rokometaši! Ne prvič in ne zadnjič!”

Komentarji