Kvalifikacije za OI: s kom, kdaj in kje?

Slovenska rokometna reprezentanca si je z osvojenim 4. mestom na EP priigrala vstopnico za olimpijske kvalifikacije. Kvalifikacije bodo potekale v treh državah (Norveška, Francija in Nemčija). Na vseh treh turnirjih se bo skupno pomerilo 12 ekip, iz vsakega turnirja pa napredujeta 2 reprezentanci. Slovenija bo uvrstitev na OI iskala v Berlinu med 17. in 19. aprilom.


Na turnirju v Berlinu (NEM) se bo slovenska reprezentanca pomerila proti Nemčiji, Švedski in Alžiriji. Kot že omenjeno, se  na OI kvalificirata prvi dve reprezentanci. Nemci so na ravno zaključenem EP osvojili 5. mesto, Alžirci se zdijo že pred začetkom kvalifikacij izven konkurence, Švede pa so naši fantje premagali na njihovem domačem terenu, zakaj jih ne bi tudi v Nemčiji.

Že uvrščeni so …

Na OI so že uvrščeni Japonci kot domačin, Danci kot svetovni prvaki iz leta 2019, Argentina kot Pan Ameriški prvak, Bahrain kot azijski prvak, Španci kot evropski prvaki in Egipt kot afriški prvak. Polovico udeležencev v moškem delu že imamo, druga polovica pa bo znana 19. aprila, ko se končajo kvalifikacijski turnirji (17. – 19. april).

Na turnirju na Norveškem se bodo proti domači ekipi pomerili Brazilci, Čile in Južna Koreja. Najtežja skupina pa je v Franciji, kjer se bodo za 2 vstopnici za Tokyo pomerili Francija, Hrvaška, Portugalska in Tunizija.

Ženske udeleženke znane že 22. marca

Ženske se bodo prav tako pomerile v treh kvalifikacijskih skupinah. Poleg že uvrščenih Japonske, Angole, Brazilije, Francije, Koreje in Nizozemske se bodo za OI borile Španija (gostitelj turnirja), Švedska, Senegal in Argentina ter Madžarska(gostitelj turnirja), Rusija, Srbija in Kitajska ter Črna Gora (gostitelj turnirja), Norveška, Romunija in Kazakstan.

Način kvalificiranja je isti kot pri moških, iz vsakega turnirja se na OI uvrstita 2 reprezentanci.

Komentarji