Manjši klubi odločili: Celje in Gorenje v prihodnji sezoni zraven od začetka

Na včerajšnji skupščini združenja klubov Lige NLB so potrdili koledar in sistem tekmovanja za sezono 2018/19, v kateri bo od začetka nastopalo vseh 12 klubov.


Kar pomeni, da boste gledalci na prvoligaških srečanjih že od prvega kroga naprej lahko videli tudi lanska člana Lige prvakov ter SEHE lige – RK Celje Pivovarna Laško in RK Gorenje Velenje. 

Najelitnejša slovenska moška rokometna liga – z imenom NLB Liga –  bo tako štela dvanajst ekip. Po dveh letih pa bosta prvi del igrala tudi Celje Pivovarna Laško in Gorenje Velenje, ki sta se zaradi nastopanja v Ligi SEHA in Pokalu EHF oziroma Ligi prvakov v zadnjih dveh sezonah priključila šele v končnici.

Predsednik drugo uvrščene ekipe RD RIKO Ribnica Marko Obrstar je za spletno verzijo časopisa DELO (vir) povedal “Gorenjevi argumenti za Seho so smešni, saj je v zadnjih dveh letih nazadoval. Pri Celju je drugače. Njemu zamerim, da je praktično pokupil že polovico mladih igralcev v Sloveniji, pri kadetih jih ima kar 35, zato je posojanje predvsem v njegovem interesu. Se v Celju sploh zavedate, kaj se bo zgodilo z vami, če naša liga pade na raven, da nikogar več ne bo za vzeti? Ne pozabite, da ste bili leta 2004 prvaki, ko ste igrali slovensko ligo. Krize je konec, klubi se krepijo, zdaj je čas, da se vrnete nazaj in da ligo dvignemo na višjo raven, jo damo na televizijo, najdemo sponzorje. Ne bežite iz slovenskega rokometa, vrnite se v družino, kamor sodite kot naš paradni konj!”

Ekipe bodo v prvem delu odigrale 22 kol po dvokrožnem sistemu, v končnico za prvaka se bo uvrstila najboljša šesterica, ki bo odigrala dodatnih 10 kol, ostali pa se bodo po enakem sistemu borili za obstanek v ligi, iz katere znova izpadeta dva kluba. V obe skupini se prenašajo vse točke in gol razlika s prvega dela. Žreb parov bo potekal v drugi polovici junija.

Tekmovanje se bo začelo 8. septembra in končalo predvidoma 31. maja prihodnje leto. Nova člana prvoligaške druščine sta RK SVIŠ Ivančna Gorica (prvak 1.B lige) ter RK DOL TKI Hrastnik (drugo uvrščena ekipa 1.B lige), ki bosta v ligi zamenjala RD LL Grosist Slovan in RD Herz Šmarno.

Klubi so se dogovorili tudi za termin igranja Superpokala Slovenije, na katerem se bosta tokrat pomerila prvak Lige NLB ter pokalni zmagovalec Celje Pivovarna Laško ter pokalni podprvak Krka.

Slovenski klubi pa bodo s prihodnjo sezono nekaj izgubili tudi v evropskih tekmovanjih. Namreč po novi lestvici EHFa (za sezono 2018/19) bo naša NLB Liga padla iz trenutno sedmega na deseto mesto. Kar prinaša tudi spremembe pri nastopih naših klubov v tem tekmovanju: Celje Pivovarna Laško bo igralo tekme v EHF Ligi prvakov, drugo uvrščena Riko Ribnica in tretje uvrščeno Gorenje Velenje bosta igrala tekme v pokalu EHF, RD Koper, ki ga vodi selektor slovenske rokometne reprezentance Veselin Vujović, pa bo igral tekme v pokalu Challenge.

Foto: RZS

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja