Pri mladincih prvaki Celjani, zelo veliko presenečenje Velenjčani

V 1. mladinski ligi za moške se je v prvi polovici maja zaključilo zanimivo prvenstvo, v katerem smo videli presenečenje sezone in ogorčen boj za obstanek z izjemo Krškega.


Največje presenečenje letošnjega prvenstva so defenitivno rokometaši Gorenja, ki so še lansko sezono igrali v 2. ligi, letos pa so kandidirali celo za prvaka. Od naslova so jih ločile 4 točke, v zadnjem krogu pa so v domači dvorani izgubli proti ekipi Urbanscape Loka. V klubu so z uspehom zelo zadovoljni, mi pa smo jih prosili za kratek komentar, ki ga je podal trener Klemen Luzar.

Klemen Luzar (trener mladincev RK Gorenje Velenje): “Minulo tekmovalno sezono lahko ocenim kot uspešno z večih vidikov. Rezultatsko smo z drugim mestom nekoliko presegli naša pričakovanja pred začetkom sezone. Poleg tega je za našo člansko moštvo v različnih tekmovanjih zaigralo kar osem članov mladinske zasedbe, v naslednji sezoni pa jih bo kar pet stalnih članov naše prve ekipe. Med drugim imamo tudi lepo število fantov, ki nastopajo za državne reprezentance v različnih starostnih kategorijah. Z opisanim tako sledimo cilju, ki smo si ga zadali pred tremi leti. Vzgajati in razvijati želimo igralce, ki bodo lahko uspešno zaigrali za naše člansko moštvo in bodo tako tehnično-taktično kot telesno kos zahtevam vrhunskega rokometa. Velik poudarek dajemo tudi na grajenju osebnostnih lastnosti. Rad bi se zahvalil vsem, ki so nam oziroma nam še pomagajo na tej poti in stojijo ob strani.”

Tako so Velenjčani dokazali, da tudi v mlajših selekcijah delajo izjemo in bodo naslednja leta trd oreh tudi v mladinski kategoriji.

Prvo mesto pa je vseeno pričakovano osvojila ekipa Celja Pivovarne Laško. Izgubili so sicer dve tekmi (proti Krki doma in v gosteh pri Izoli) ter dvakrat remizirali (Gorenje in Loka), a je to na koncu zadoščalo za osvojitev naslova. Na tretjem mestu pa so končali rokometaši Trima, katerega šola rokometa že od nekdaj slovi kot valilnica talentov, kot to velja tudi za Loško šolo rokometa. Trebanjce sta od drugega mesta ločili dve točki, pred Loko pa so imeli varnih 5 točk prednosti. Na lestvici najboljših strelcev lige sta pristala brata Horžen ki sta skupaj dosegla 213 zadetkov. Tudi od Trebanjcev smo dobili odgovor oziroma komentar na prvenstvo.

RK Trimo Trebnje je ponosen na 3. mesto, ki ga je v državnem prvenstvu v sezoni 2017/18 osvojila mladinska ekipa. Rezultat je plod dolgoletnega dela uspešnega z mladimi in vlaganja v razvoj strokovnega kadra, prinaša pa nam tudi precejšnjo medijsko in lokalno prepoznavnost. Še bolj kot rezultat pa nas veseli razvoj ekipe. Zavedamo se namreč pomena vzgoje uspešnih mladih domačih rokometašev, ki so na ta način zgled in motivacija vsem mlajšim generacijam. Naš cilj je, da vsako leto v člansko ekipo pripeljemo dva igralca iz mladinskega pogona in letos smo ta cilj presegli. Prihodnje leto bodo namreč članski ekipi pridružili trije naši mladinci. Naša politika pri delu z mladimi ostaja nespremenjena in verjetno je le vprašanje časa, kdaj bo trebanjska rokometna šola ustvarila novega slovenskega reprezentanta.

Zelo lep uspeh na petem mestu so dosegli tudi rokometaši iz Izole ter tako dokazali, da se v Izoli igra dober rokomet, medtem ko pa so Koprčani za las ujeli obstanek v ligi. Izpadla pa sta že omenjeni Krško, ki so dosegli le tri točke ter Krim z enako točkami kot Koper, a slabšim medsebojnim izkupičkom. Kdo pa prihaja v prvo ligo? Rokometaši Maribora ter Šmartnega, ki tudi dokazuje da lepo delajo z mladimi rokometaši kot majhen klub.

Pa se poigrajmo še s končno statistiko lige. Najboljši strelec je bil Milićević Uroš iz Rokometnega kluba Krim s 159 zadetki na drugem je Stopar Domen s 136 zadetki. Kot zanimivost naj omenimo da med desetimi strelci ni igralca Celja ter Loke in samo eden iz Velenja ter dva že omenjena iz Trebnjega. To je vsekakor dokaz za kolektivno igro iz posledično več strelcev v ekipi.

Pri fair play-u so bili najmanj kaznovani rokometaši Izole, na drugem mestu pa so Celjani. Zadnji z največ izključitvami so rokometaši Krke tudi na račun treh rdečih kartonov, kolikor so jih dobili tudi rokometaši Krima na predzadnjem mestu. Pri sedemmetrovkah so bili najboljši Ločani in sicer z 85% realizacijo, na drugem mestu jim sledijo Velenjčani z slabimi 82% ter na tretjem Ormožani z 80%. Najslabše pa so sedemmetrovke realizirali rokometaši Krškega z 68%.

Če na kratko povzamemo celotno sezono, je bilo prvenstvo zanimivo, razplet na vrhu deloma pričakovan, mogoče pa bi več pričakovali od Kopra, ki ima v članski zasedbi odlično ekipo, v mladinski pa jim očitno primanjkuje kvalitetnih igralcev.

Kaj lahko pričakujemo naslednje leto? Definitivno še eno zanimivo prvenstvo. Največ se pričakuje od četvorčka Celje, Gorenje, Trebnje in Loka, zna pa kakšen klub tudi presenetiti, saj je v Sloveniji kar nekaj dobrih rokometnih šol in mladih nadarjenih igralcev.

 

Pripravil: Grega Likozar
FOTO: Slavko Kolar

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja