Mariborčani nadaljujejo s predstavami v Evropi

Rokometaši Maribora po nekaj odigranih tekmah v državnem prvenstvu nadaljujejo s predstavami v tekmovanu EHF Challenge Cup. Mariborčani bodo obe tekmi 3. kroga odigrali v tem tednu proti nasprotniku iz Portugalske, Madeiri, ki bo gostila obe tekmi.


Igralci štajerske prestolnice so na Madeiro odpotovali v četrtek, tekmi pa sta na sporedu nocoj ob 21:00 in v nedelje ob 18:00. Portugalski klub, ki domuje v Fucnhalu, je v svoji zgodovini enkrat osvojil portugalsko ligo in portugalski pokal.

Znanec portugalske lige Nikola Špelić, ki je dve sezoni preživel pri Portu, je pred tekmo govoril o dvigu kakovosti portugalskega rokometa: “Portugalski rokomet je v zadnjih letih zelo napredoval in pridobil na kakovosti. Vsako leto se dviguje. Na vrhu lige imajo tri vrhunske klube, ki iz sezone v sezono višajo svoj proračun. Liga je vedno boljša, to pa velja tudi za reprezentanco. Vsekakor so njihovi klubi zelo težek in resen nasprotnik, saj imajo veliko kvalitete. Vse skupaj v ligi prvakov dokazujeta tudi Porto in Sporting. Kar se tiče Madeire, lahko potrdim, da gre za klub, ki doma igra odlično. V mojem času na Portugalskem je to bilo izredno zahtevno gostovanje. Gre za ekipo, ki lahko doma premaga vsakogar. Vsekakor so odlična ekipa in so boljši, kot trenutno razkriva lestvica portugalske lige. Na Madeiri nam ne bo lahko,” razkriva Špelić, ki je imel v zadnjih dneh nekaj težav z zdravjem.

Igranje Maribora je v evropskih tekmovanjih zelo pomembno, saj s tem širijo prepoznavnost kluba, igralci pa pridobivajo izkušnje za nadaljevanje njihove kariere: “S klubom z Madeire smo se dogovorili, da obe tekmi odigramo pri njih. Za to smo se odločili iz dveh razlogov. Glavni razlog je deljenje stroškov, v mislih pa smo imeli tudi igralce, ki z obiskom nove države pridobijo dragocene izkušnje in doživijo nekaj novega. Na Portugalsko gremo neobremenjeni, saj se bomo srečali s klubom, ki je v zadnji sezoni v tem tekmovanju zaigral v finalu. Vsekakor bomo dali vse od sebe in skušali priti do dobrega rezultata. Igranje v Evropi klubu prinaša dodatno prepoznavnost, igralcem pa daje boljšo referenco in izkušnje za nadaljnjo rokometno kariero. Za nas je vsekakor težava predvsem dejstvo, da vsak krog Challenge Cupa klubu prinaša velike stroške, a se s tem zaenkrat ne obremenjujemo in razmišljamo le o tem, da bi naš rokomet predstavljali karseda najbolje,” je dejal poslovni direktor Maribora Mihael Pisanec.

Novopečenega trenerja Maribora Davorja Rokavca nocoj čaka prva tekma v evropskem tekmovanju z novim klubom. Časa za pripravo ni bilo veliko, a Rokavec želi, da bi obe tekmi odigrali sproščeno: “Tekmi na Portugalskem bomo izkoristili, da se karseda najbolje pripravimo na nadaljevanje sezone. Za vse, ki so poškodovani, smo pridobili nekaj dodatnega časa, da se nam hitreje priključijo v prvenstvu, tisti, ki so igrali manj, pa bodo imeli priložnost, da opozorijo nase. Na Madeiri bi se radi tudi rešili pritiska, ki nas duši vse od mojega prihoda v klub in je glavni razlog za trenutno nastalo situacijo. Želimo si, da bi obe tekmi odigrali sproščeno, saj smo že na prijateljski tekmi v Zagrebu pred tednom dni videli, da sproščeni igramo zelo dobro. Tudi zaradi tega ne bomo ustvarjali dodatnega pritiska. Videli bomo, kaj bo to prineslo in hkrati izvedeli, česa smo sposobni v Evropi.”

Foto: Anamarija Valentina Dajnko/RK Maribor Branik

Komentarji