Možni scenariji za uvrstitev Slovenije v polfinale

Po zaključku 4. kroga drugega dela evropskega prvenstva v Avstriji, na Norveškem in Švedskem so znane vse možnosti za preboj slovenske reprezentance v polfinale. Izbrance Ljubomira Vranješa tja zagotovo peljeta remi ali zmaga proti Norveški, s katero se bodo to sredo v Malmö Areni pomerili ob 18.15.


Po zmagi nad Portugalci si je Slovenija že zagotovila najmanj tretje mesto v skupini II in pot v Stockholm, kjer bo konec tedna potekalo sklepno dejanje letošnjega prvenstva stare celine. Slovensko vrsto čaka najmanj tekma za peto mesto, povsem v svojih rokah pa imajo po torkovem porazu Madžarov proti Švedom (18:24) tudi iskanje poti do bojev za medalje.
Vranješevi izbranci so pred zadnjim krogom drugega dela skupine II v Malmöju na drugem mestu s šestimi točkami. Pred njimi so Norvežani z osmimi točkami, Madžari so zbrali štiri, Portugalci, Islandci in Švedi pa po dve točki.
Madžarsko 18 ur po koncu obračuna s sogostitelji prvenstva v sredo ob 16.00 čaka obračun s Portugalci. Rokometaši iz Iberskega polotoka še niso izgubili olimpijskih sanj. Te bi uresničili z zmago nad Madžari, obenem pa tako na najboljši možen način pomagali Sloveniji. Fante izpod Alp bi namreč nova ničla Madžarske že uvrstila v polfinale – za Slovenijo bi bil dovolj tudi remi – , ostalo bi le odprto vprašanje, s katerega mesta bodo tja napredovali. Poraz ali remi proti Norvežanom bi jim tako prinesla drugo mesto in polfinalni dvoboj z zmagovalcem obračuna med Hrvaško in Španijo, zmaga pa bi jih ponesla na vrh skupine II in dodelila dvoboj s poražencem omenjene tekme iz nasprotne skupine.
Slovenija v primeru madžarske zmage nad Portugalsko nujno potrebuje vsaj točko. V primeru enakega točkovnega izkupička je namreč v prednosti naša vzhodna soseda zaradi zmage na ponedeljkovi medsebojni tekmi z 29:28.
“Pomerili se bomo z eno najboljših ekip na svetu. Proti njej nimamo česa izgubiti, na tej tekmi želimo uživati in se potruditi po svojih najboljših močeh in dati vse od sebe,” je takoj po tekmi s Portugalci o naslednjih tekmecih z Norveške dejal slovenski selektor Ljubomir Vranješ.
Krožnega slovenskega napadalca Blaža Blagotinška so Norvežani navdušili v dosedanjem delu zaključnega turnirja, pred zadnjo tekmo drugega dela pa je dejal: “Norvežani delujejo zelo suvereno. Igrajo odličen rokomet, so hitri in močni. Težko bo, a vse se da premagati, če se hoče.”
Norveška je na tem prvenstvu večkrat pokazala svoje lepo negovane rokometne mišice. V skupinskem delu v Trondheimu je premagala BiH s 32:26, Francijo z 28:26 in Portugalsko s 34:28, v drugem delu v Malmöju pa Madžarsko s 36:29, Švedsko s 23:20 in Islandijo z 31:28.
FOTO: Anže Malovrh
Komentarji