Na današnji dan pred 20 leti: Slovenija prvič na OI

Slovenska rokometna reprezentanca je na današnji dan pred 20 leti prvič igrala na poletnih olimpijskih igrah. Prvič so se slovenski rokometaši olimpijsko počutili leta 2000. Peto mesto na evropskem prvenstvu na Hrvaškem, kjer so pripravili veliko presenečenje in na zadnji tekmi premagali prav domačine, jim je prineslo tudi krstni olimpijski nastop. V Sydney jih je popeljal selektor Leopold Jeras. Slovenija je igrala v skupini s Švedsko, Francijo, Španijo, Tunizijo in Avstralijo. Po presenetljivem remiju s Francijo so bili v četrtfinalu boljši Rusi.


V reprezentanci je bilo nekaj slovenskih legend, kot na primer Rolando Pušnik in Iztok Puc. Ta je na olimpijskih igrah po Jugoslaviji in Hrvaški nastopil še s svojo tretjo reprezentanco. Drugi del ekipe so sestavljali mlajši igralci, ki so pozneje prevzemali pomembnejše vloge. Na primer Aleš Pajovič, Renato Vugrinec in Zoran Jovičič.

Slovenska reprezentanca v Sydneyju:
Tettey Banfro, Branko Bedekovič, Gregor Cvijič, Zoran Jovičič, Andrej Kastelic, Beno Lapajne, Jani Likavec, Zoran Lubej, Aleš Pajovič, Iztok Puc, Roman Pungartnik, Rolando Pušnik, Uroš Šerbec, Tomaž Tomšič in Renato Vugrinec. Selektor reprezentance je bil Leopold Jeras

Foto: Tomi Lombar

Komentarji