Na sejah Lige NLB in 1. B o prihajajoči peklenski sezoni

Na seji Lige NLB so se člani seznanili s sklepom krčenja prvoligaškega tekmovanja s 14 na 12 udeležencev, Združenje je potrdilo izvedbo Dneva slovenskega rokometa, žreb tekmovalnih parov za prihodnjo sezono pa je določil derbi Celjanov in Trebanjcev že v prvem krogu.


Z dvema zaporednima sejama so ekipe Lige NLB sklenile preteklo in naznanile novo sezono. Na prvi seji so prvoligaši obravnavali poročila pretekle sezone in se seznanili s sklepi, ki so bili doseženi glede pravil tekmovanja v sezoni, ki je pred nami. Z njo se namreč začenja proces zmanjševanja Lige NLB in 1. B MRL. V Ligi NLB se bo tako še zadnjič merilo 14 klubov, po sezoni pa se bo liga zmanjšala na 12 člansko, kar pomeni, da bodo iz lige neposredno izpadli zadnji trije uvrščeni klubi, enajsto uvrščeni, pa se bo z drugo uvrščenim 1. B MRL, pomeril v dveh dodatnih kvalifikacijskih tekmah za mesto v Ligi NLB v sezoni 2024/25. V ligo bo neposredno napredoval prvak 1. B MRL. V Ligi NLB bo tako na sporedu 26 krogov rednega dela (dvokrožni sistem) brez končnice, z začetkom 9. septembra 2023 in zaključkom 25. maja 2024.

Namen prihajajočih sprememb je izboljšati in še na višjo raven dvigniti vsa tekmovanja, vpis mladih in doseči napredek na ostalih področjih, česar se klubi zavedajo in so s konstruktivno debato podali svoja videnja in predloge. RZS že nekaj časa uspešno gradi tudi svoj lastni medijski kanal, t.i. RZS TV, na katerem se v neposrednih prenosih prikazujejo vse tekme Lige NLB, kot tudi drugih tekmovanj pod okriljem RZS. Na pobudo nekaterih posameznikov iz klubov Lige NLB in 1. B MRL, se pripravlja nadgradnja sistema, s katero so se člani seznanili in idejam nadaljnje rasti izrekli podporo. 

Potrjen je bil tudi koledar tekmovanja, ki se bo izvedlo v zgoraj omenjenih terminih. Prvo dejanje nove sezone bo superpokalno tekovanje, oziroma Dan slovenskega rokometa, ki bo 2. septembra potekal v Ormožu, ko se bosta v osrednji tekmi med sabo pomerila domačin in pokalni finalist, RK Jeruzalem Ormož ter državni prvak, RK Celje Pivovarna Laško. V okviru dogodka se bodo predstavile tudi mlajše reprezentančne selekcije.

Štiriurna seja se je zaključila z žrebom tekmovalnih parov za prihodnjo sezono. In začetek te bo atomski! Namreč že v prvem krogu se bosta v Celju pomerila RK Celje Pivovarna Laško in RK Trimo Trebnje, ta pa bo že v drugem krogu doma gostil RK Gorenje Velenje. Nova prvoligaša, ki so ju klubi toplo sprejeli v svoje vrste, bosta prav tako že uvodoma na veliki preizkušnji. ŠRD Škofljica bo uvodoma gostovala v Velenju, MRK Ljubljana pa bo doma gostila RD Koper. Vsi pari prvega kroga so predstavljeni v nadaljevanju, celoten razpored pa je na voljo na TEJ POVEZAVI.

Klubi so se spoznali tudi z direktorjem ligaških tekmovanj, kar je novost na RZS. Miha Pantelič, ki je funkcijo zasedel na začetku tega meseca, je povedal: “V nekaj dneh, odkar sem prišel v pisarno RZS, so za nami že nekateri zelo pomembni dogodki, kot so npr. združenja ženskih ter prvih moških lig. Čeprav čaka nas še združenje druge moške lige ter tekmovanj mladih, lahko rečem, da sem izjemno zadovoljen s sodelovanjem in željo klubov, da se tekmovanja dvignejo na še višji nivo. To samo kaže, da se vsi skupaj zavedamo, da lahko le tako razvijamo produkt rokometa in ga še približujemo navijačem, ki klubom dajejo največjo vrednost. Nekatere zaveze, ki so bile sprejete, kot je projekt izboljšanja RZS TV, lastnih prenosov, kjer so pobudo prevzeli nekateri posamezniki iz klubov Lige NLB in 1. B lige, uvedba in širitev protokolov v času tekem, ipd. ter podpora spremembam določenih aktov, ki bodo nadaljnji razvoj omogočili, kažejo točno na to. Sezona, ki je pred nami je prelomna, začenja se namreč proces zmanjševanja Lige NLB in 1. B MRL. Prva se bo po sezoni zmanjšala za dva člana, medtem ko bo v 1. B MRL ta proces trajal naslednji dve sezoni. Gre za spremembe, ki nam bodo omogočile, da tekmovanja naredimo še konkurenčnejša, bolj zanimiva ter hkrati v vseh treh moških ligah vzpostavimo moderen in razvojno naravnan tekmovalni sistem. To v obeh ženskih ligah že imamo, s čimer imamo dobre pogoje za nadaljnji vzpon in razvoj ženskega rokometa. Klubom želim, da si v naslednjih tednih nekoliko odpočijejo in da se vsi skupaj čim bolje pripravimo na novo sezono, ki jo bosta uvodoma zaznamovala superpokala in sicer v začetku septembra moški v Ormožu, kjer bomo organizirali tudi t.i. Dan slovenskega rokometa ter ženski v Logatcu, ki bo na sporedu mesec dni kasneje. Prepričan sem, da se lahko skupaj veselimo naslednje rokometne sezone, ki se bo v Ligi NLB začela kar z dvema derbijema.”

LIGA NLB, 1. KROG, SEZONA 2023/24

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO – RK TRIMO TREBNJE
RK GORENJE VELENJE – ŠRD ŠKOFLJICA
MRK LJUBLJANA – RD KOPER
RD RIKO RIBNICA – RK SVIŠ IVANČNA GORICA
RK DOBOVA – RK JERUZALEM ORMOŽ
RK SLOVENJ GRADEC – RD LL GROSIST SLOVAN
MRK KRKA – RD URBANSCAPE LOKA

 

Na seji združenja 1. B moške rokometne lige so predstavniki 14 klubov produktivno razpravljali in sprejeli sklepe z željo po razvoju in napredku.

V tekmovalni sezoni 2023/2024 bosta v 1.B MRK Ljubljano in Škofljico, ki sta se uvrstili v Ligo NLB, zamenjala Krško in Maribor Branik, iz 2. DRL pa se pridružujeta prvak in podprvak, Kočevje in Ajdovščina.

V uvodu seje so bili Združenju predstavljeni pomembni dokumenti, kot je osnutek strategije RZS do leta 2030, ter izjemno uspešen projekt, s katerim RZS deluje v smeri povečanja množičnosti rokometa, to je Festival mini rokometa. Letos je RZS izvedla deset dogodkov v sklopu programa, s tem projektom pa si prizadeva klubom pomagati ter vplivati na povečan vpis otrok v rokomet. Festivali so bili koncentrirani v okoljih, kjer je prisotnost mini rokometa slabša. Člani združenja so se seznanili tudi s predlogi sprememb aktov RZS, o spremembah pa so dlje časa tudi razpravljali ter podali svoje predloge in popravke. 

Med pomembnejše tematike tokratnega združenja je sodila tudi potrditev tekmovalnega sistema v prihodnji sezoni, ki bo prehodni, saj se tudi 1. B obetajo spremembe v številu ekip, torej enako kot se bo zgodilo ligo višje. S trenutno sezono se začenja proces zmanjševanja Lige NLB in 1. B MRL. V 1. B MRL se bo tako v tekmovalni sezoni 2023/24 igralo 26 krogov rednega dela (dvokrožni sistem) brez končnice. Tekmovanje se bo začelo 9. septembra 2023 in končalo 25. oziroma 26. maja 2024. Po končanem rednem delu se bodo v terminu med 1 .6. in 7. 6. 2024 odigrale še kvalifikacijske tekme, tako za napredovanje v Ligo NLB kot tudi za izpad v 2. DRL. 

V smislu izboljšanja marketinške podobe lig, bo združenje skupaj s pisarno RZS nadaljevalo z razvojem enotnosti lige, z izboljšanjem spletnih prenosov ter dopolnitvijo protokolov pred tekmami. Sejo so predstavniki klubov sklenili z žrebom tekmovalnih parov prvega kroga prihodnje sezone.

1.B MRL 2023/24, 1. KROG:

RK AJDOVŠČINA – RK KOČEVJE  
RK ČRNOMELJ – RK DOL TKI HRASTNIK 
ROKOMETNI KLUB KRŠKO – RK MARIBOR BRANIK 
RD HERZ ŠMARTNO – RK FRANKSTAHL RADOVLJICA
RK VELIKA NEDELJA – RD BUTAN PLIN IZOLA
ŠD MOKERC – KIG – RD MOŠKANJCI-GORIŠNICA  
ROKOMETNI KLUB GROSUPLJE – RK JADRAN HRPELJE – KOZINA

 

VIR: RZS

Komentarji