NAJLEPŠE MOŽNO SLOVO: Bezjak stopil na rokometni Everest

Pravijo, da se v finalu lahko zgodi vse. Najboljše predstave sta do danes prikazala Magdeburg in Kielce, oba kluba sta odigrala atomska polfinala. Nemci so po penalih izločili aktualne prvake iz Barcelone, Poljaki pa so z minimalno razliko bili boljši od Parižanov. Polna kölnska Lanxess Arena je bila po nezanimivi tekmi za tretje mesto med Barcelono in PSG-jem pripravljena na zanimivo finale.  


Prvi polčas so otvorili igralci Benetta Wiegerta – v napadu je tokrat nekoliko neobičajno začel Marko Bezjak, ki je danes (in včeraj) dobil več minutaže, še posebej zaradi včerajšnje (nove) poškodbe Islandca Gislija Kristjanssona. 

Sama uvertura je pripadla Nemcem, ki so z dobro obrambo in protinapadi prišli v vodstvo 4-1. V vratih sta začela Andreas Wolff in Nikola Portner, ki sta se hitro izkazala z nekaj dobrimi obrambami. V 12. minuti so izbranci Talanta Dujšebajeva iznečili rezultat (6-6), Magdeburgovo globoko obrambo so načeli z uletavanjem Benoita Kounkouda na drugega krožnega napadalca. V prvi četrtini bi lahko izpostavili obrambe Wolffa, čvrsti obrambi obeh ekip ter poskuse Michaela Damgaarda (3). V 19. minuti je v igro namesto Bezjaka vstopil Gisli Kristjansson (3), ki je včeraj bil primoran zapustiti igrišče zaradi poškodbe ramena, in takoj premagal nemškega reprezentančnega vratarja, v vrata Magdeburga pa se je postavil Mike Jensen. Poljski napad je, kot po navadi, uspešno vodil Alex Dujšebajev (6), ki je povzročal probleme z neugodnimi streli od daleč in lepimi asistencami na črto, kjer sta čakala Tournat ali pa Karalek. Poljaki so v zadnjih petih sekundah, z igralcem več, izigrali Nemce, Moryto (4) pa je postavil rezultat 13-15

Drugi del so bolje odprli Poljaki, ki so se po petih minutah znašli v zaostanku štirih zadetkov (14-18). Težko, praktično nemogoče, je uloviti Kielce, ko imajo v vratih razpoloženega Wolffa, v napadu pa je razigrani starejši od bratov Dujšebajev. 

Tekmo je v 18. minuti, pri rezultatu 20-22,  prekinil neljubi incident. V težavah se je znašel eden od gledalcev, ki je sedel za poljsko klopjo, v pomoč pa mu je priskočil fizioterapevt Kielc. Tekma je bila za nekaj minut rekinjena, ekipi pa sta ta čas izkoristili za posvet. 

A je formo ujel tudi Portner, par strelov sta zapravila Daniel Dujšebajev in Moryto, in tako so 7 minut do konca Nemci ujeli Poljake (22-22). Tekma je bila znova v egalu. Nemški voz je v drugem polčasu vlekel predvsem Nizozemec Kay Smits, ki je zabil večino Magdeburgovih golov. V 56. minuti, po napaki Kielc v napadu, je prvič po dolgem času v vodstvo prišlo “Bennotovo” moštvo, a minimalna prednost ni trajala dolgo. Ekipi sta igrali gol za gol in pričarali še en nervozen zaključek grand finala. Poljaki so dobro minuto pred koncem zadeli iz protinapada in zopet povedli za zadetek. Tukaj je napako v menjavi napravil še Christian O’Sullivan, ki je zaradi tretje dvominutne izključitve prejel rdeči karton. Magdeburg je tekmo tako do konca odigral z igralcem manj. Pol minute do konca je zadel Damgaard in rezultat ponovno poravnal na 26-26, sledil je timeout Talanta Dujšebajeva. Portner je strel Alexa Dujšebajeva ubranil in Nemci so se rešili (takojšnjega) poraza. 26-26, znova podaljški…

Karalek je zapravil 100% priložnost, na drugi strani je to kaznoval (ne)poškodovani Islandec. Prvi podaljšek se je zaključil z zadetkom Nizozemca iz črte sedmih metrov, rezultat je kazal 28-27 za Nemce. 

V prvem napadu drugega polčasa je hitro zadel Damgaard in svojo ekipo pripeljal do dveh zadetkov prednosti. Sledila je napaka Karačića v napadu, a je dvojna vratnica na drugi strani rešila Poljake. Kristjansson je v napadu nadaljeval z “masterklaso”. V zadnjem nemškem napadu je zgrešil Damgaard, Poljaki pa v zadnjem napadu niso uspeli zaključiti. Devetmetrovka za Kielce. Sičko je vrgel v blok in Magdeburg je z rezultatom 30-29 stopil na rokometni Everest. Talant Dujšebajev je tako izgubil drugi zaporedni finale. 

 

Kielce: Alex Dujšebajev (8), Igor Karačić, Artsem Karalek (3), Arkadiusz Moryto (5), Benoit Konkoud (2), Daniel Dujšebajev (3), Tomasz Gebala, Szymon Sičko (1), Dylan Nahi (5), Nicolas Tournat (2); Andreas Wolff 15/44

Magdeburg: Kay Smits (8), Michael Damgaard (6), Gisli Kristjansson (6), Matthias Musche (4), Magnus Saugstrup (3), Lukas Mertens, Philipp Weber, Marko Bezjak, Piotr Chrapkowski (1), Daniel Pettersson (1), Christian O’Sullivan (1), Oscar Bergendahl (1); Nikola Portner 8/27, Mike Jensen 1/11 

FOTO: SC Magdeburg

Komentarji