Nikolaj Jacobsen podaljšuje z Danci!

Reprezentanco Danske je prevzel leta 2017 od Islandca Gudmundur Gudmundssona in na svojem prvem svetovnem prvenstvu izpadel v osmini finala proti Madžarski. A igralci so se kmalu navadili na njegov stil in začela se je svetovna prevlada, ki traja še danes. 


Danec je svojo trenersko kariero začel že v svojem igralskem stažu. Pri Viborgu, kjer se je tudi rodil, je začel s svojo trenersko izobrazbo in kmalu prevzel tamkajšnjo kolidž ekipo, kasneje pa se znašel v vlogi pomočnika trenerja članske ekipe. Leta 2007 se je prestavil v Bjerringbro-Silkeborg in tam nadaljeval z dvojno kariero. Po petih letih je prestopil v Aalborg Håndbold, kjer je dobil pozicijo glavnega trenerja in jo že v svojem prvem mandatu kronal z osvojitvijo naslova danskih prvakov. Kmalu po tem, v letu 2014, je sledila selitev v nemško Bundesligo – k Rhein-Neckar Löwenu. Tam je prvič zamenjal Gudmundur Gudmundssona in z “levi”, v svoji prvi sezoni, prišel do srebrnega ligaškega odličja, drugo leto pa postal prvi Danec, ki je pripeljal svojo ekipo do naslova nemških prvakov. Naslednjo sezono je naslov tudi uspešno ubranil. 

Jacobsen je bil član danske izbrane vrste od leta 1993 do 2003, štirinajst let kasneje pa se je usedel na njen selektorski stolček. V svojih igralskih časih se je svetu predstavil z dobrimi predstavami v GOGu, svoja zlata leta pa je levokrilni igralec kasneje preživel v Kielu.  

Ko je leta 2017 že drugič zamenjal islandskega strokovnjaka (tokrat v vlogi selektorja danske reprezentance) je v igro prinesel določene novosti. Takratni olimpijski prvaki Danci (2016) so na SP v Franciji izpadli proti madžarski zasedbi Xaviera Sabaté v osmini finala. Kar je sledilo je težko doumeti…

Danci so osvojili rekordna tri zaporedna svetovna prvenstva (2019, 2021 in 2023) na njih pa niso vknjižili niti enega poraza in eno samo izenačenje (proti Hrvaški na zadnjem SP). Kljub porazom, ki so prišli npr. v finalu Olimpijskih iger v Tokiu (proti Franciji), izpadu po skupinskem delu EP 2020, porazu v polfinalu zadnjega EP proti Španiji, ostaja država s komaj 5 milijoni trenutno najmočnejša rokometna velesila.

Njegova pogodba z reprezentanco se je, uspehom primerno, podaljšala vse do junija 2030. Za podmladek se Dancem ni treba bati, kar po vsej verjetnosti pomeni, da najboljši trener iz leta 2021 še zdaleč ni rekel/osvojil zadnje…

Komentarji