Norvežanke na vrhu Evrope

Na vrsti je bilo še zadnje dejanje letošnjega evropskega prvenstva. Nasproti sta si stali reprezentanci Francije in Norveške. Obe ekipi sta do finala prišli brez poraza, so pa Francozinje na tekmi glavnega dela remizirale z Rusinjami. A to danes ni štelo prav nič. Ena tekma, ki je odločala o vsem. Francozinje bi z zmago ubranile naslov evropskih prvakinj iz leta 2018, Norvežanke so bile zadnjič najboljše dve leti pred tem.


V tekmo so bolje vstopile Francozinje, ki so dvakrat povedle z dvema zadetkoma prednosti (2:0 in 4:2). A Norvežanke so dvakrat ujele rezultat in v drugem primeru po delnem izidu 0:5 povedle s 4:7. Branilkam naslova se je uspelo približati nasprotnicam na le še gol zaostanka (6:7). Nato pa sta na svoj račun prišli tudi vratarki. Amandine Leynaud (Francija) in Silje Solberg (Norveška), ki sta prikazali nekaj izjemnih obramb. Pri rezultatu 6:8 za Skandinavke je z minuto odmora reagiral Francoski strateg Olivier Krumbholz, da je malo umiril svoje varovanke, ki so v zadnjih minutah napadale zelo brezglavo. A kot se je izkazalo je to še podžgalo Norvežanke. V 24. minuti so namreč povedle že s petimi goli naskoka in sicer 6:11. Skandinavke so bile v prvem polčasu boljše nasprotnice. Veliko več gibanja tako v obrambi kot v napadu, kjer so vsak napad šle na vso moč in do konca. Francozinjam so povzročale ogromno preglavica, saj so bile kot je kazalo vedno en korak pred njimi. Rokometašice Francije so v prvem polčasu naredile preveč napak, da bi se lahko nasprotnicam bolj približale. Dodatne preglavice pa jim je povzročala tudi Norveška vratarka Silije Solberg, ki je v že v prvem polčasu zbrala  9 obramb. A tudi vratarka Francije Leynaudova ni zaostajala. V prvem polčasu se je namreč ustavila pri 7 obrambah. Ekipi sta na odmor odšli ob rezultatu 10:14 v korist Norvežank.

Na začetku drugega polčasa smo ponovno spremljali dvoboj vratark. V vratih Norveške je še vedno blestela Solbergova, v vratih Francije pa Cleopatre Darleux, ki je zamenjala Amandine Leynaud. Prvi gol smo tako videli po štirih minutah drugega dela igra. Kot prva v drugem polčasu je bila uspešna Veronica Kristiansen. Nato smo spremljali igro gol za gol in pa veliko zadetih vratnic. V 42. minuti se je tako Francozinjam uspelo približati na le še zadetek zaostanka (15:16). V drugem polčasu smo spremljali ravno obratno igro kako v prvem. V drugem delu igre so veliko bolje delovale Francozinje, ki so prisiljevale Norvežanke v napake. Kot dodaten bonus pa je bila v vratih tudi izjemna Darleuxova. Branilke naslova so v 50. minuti po zadetku Grace Zaadi Deuna rezultat izenačile na 17:17 in se tako vrnile v igro za zlato medaljo in naslov evropskih prvakinj. V 54. minuti so Francozinje po 8. minuti in rezultatu 4:3 ponovno prešle v vodstvo tokrat z 19:18. S sedmih metrov je bila uspešna Zaadi Deuna.  Omenjena igralka pa je bila v 56. minuti kaznovana še s tretjo dvominutno kaznijo (dve je prejela v prvem polčasu, do 11. minute) kar je seveda pomenilo rdeči karton in hud udarec za francosko izbrano vrsto. Norvežanko so v začetku 58. minute povedle z 20:22. Razumljivo je z minuto odmora odreagiral Francoski trener Krumbholz, da svoje varovanke pripravi za zadnji dve minuti rednega dela. Norvežanke so v zadnjih dve minuti uspešno pripeljale do konca in s končnim rezultatom 20:22 prišle do novega naslova evropskih prvakinj.

Pri Francozinjah je bila strelsko najučinkovitejša Pauletta Foppa s 5 zadetki, za Norvežanke pa so po štirikrat zadele Veronica Kristiansen, Stine Skogrand in Nora Mork. Moramo pa omeniti tudi vratarke. Francozinji Amandine Leynaud 7 in Cleopatre Darleux 8 obramb ter Norvežanka Silje Solberg s 16 obrambami.

FRANCIJA : NORVEŠKA  20:22 (10:14)
Foppa 5, Zaadi Deuna, Niakate in Flippes po 3; Kristiansen, Skogrand in Mork po 4

IZGUBLJENE ŽOGE:  10 ; 16
SEDEMMETROVKE:  3/3; 2/4
OBRAMBE:  15 ;  16
2-MINUTNA KAZEN  3 ; 3

Končni vrsti red je tako sledeč: Evropske prvakinje kot že rečeno so postale  Norvežanke, podprvakinje Francozinje, bronasto kolajno so osvojile Hrvatice, najbolj nehvaležno četrto mesto pa gostiteljice Danke. Slovenija je evropske prvenstvo zaključila na zadnjem 16. mestu.

KONČNI VRSTNI RED:

1. NORVEŠKA
2. FRANCIJA
3. HRVAŠKA
4. DANSKA
.
.
.
16. SLOVENIJA

FOTO: Anze Malovrh / kolektiffimages

Komentarji