Norvežanke po preobratu do devetega evropskega naslova

Na vrsti je bilo še sklepno dejanje 15. evropskega prvenstva v rokometu za ženske. Tekmovanje, ki je potekalo v Sloveniji, Črni gori in Makedoniji. Zaključne boje smo spremljali v ljubljanski areni Stožice. Po tem, ko so bile Danke 50. minut boljši tekmec so Norvežanke v zaključku vnovčile izkušnje, tehtnico prevesile sebi v prid in se veselile zmage z rezultatom 25:27 ter ubranitve naslova evropskih prvakinj, skupno devetega naslova.


Tekmo so bolje odprle Danke ter hitro povedle z 2:0. A Norvežanke, ki so branile naslov evropskih prvakinj so hitro odgovorile in rezultat izenačile na 2:2. Rokometašice Danske, ki lovijo svoj četrti evropski naslov, so bili na začetku tekme bolj razpoložene. Na krilih Emme Friis (najboljše levo krilo prvenstva), Louise Vinter Burgaard in Trine Jensee Ostegaard, so v 12. minuti povedle s štirimi goli prednosti (7:3). Po nekaj minutah brez zadetka so strelski post prekinile Danke ter svojo prednost povečale še za en gol (9:4). Potem pa je sledila nekoliko nelogična poteza danskega stratega Jesperja Jensna, ki je ob vodstvu svoje reprezentance zaigral brez vratarke Sandre Toft, ki je v prvem polčasu zbrala pet obramb, ter s sedmimi igralkami v polju ter tako omogočil igralkam Norveške, da so se približale na dva zadetka (11:9). Tudi pri Norvežankah je bila v vratih izjemno razpoložena Silije Solberg (sedem obramb v prvih 30. minutah) in tako svojo reprezentanco držala v koraku z Dankami. Pri reprezentanci Norveške lahko izpostavimo tudi Noro Mork, ki je bila s sedmimi zadetki daleč najučinkovitejša v prvem delu igre in je bila na koncu s 50 zadetki tudi najboljša strelka prvenstva. V zaključku prvega dela igre so igralke Danske znova povedle s štirimi goli naskoka (14:10). Branilke naslova so do konca prvega dela zaostanek uspele znižati za zadetek in tako sta ekipi na odmor odšli ob rezultatu 15:12.

Na prvi gol v drugem polčasu smo čakali skoraj štiri minute. Strelski mrk je z golom prekinila Malin Aune in zaostanek Norveške znižala na 15:13. Do 41. minute smo spremljali igro gol za gol. V nadaljevanju pa so imele Norvežanke ne malo priložnosti, da se približajo le še na gol zaostanka, a so vselej naletele na previsoko oviro v oblike Sandre Toft, ki je danes blestela v vratih Danske. To so izkoristile njene soigralke in ob koncu 43. minute povedle s štirimi goli naskoka (22:18). A kot se za osemkratne evropske prvakinje spodobi, se niso predale in v 50. minuti rezultat izenačile na 22:22. Tekma se je deset minut do konca tako začela znova. Šele v 53. minuti so po zadetku Kristine Breistol, igralke Norveške prvič na tekmi tudi povedle (23:24). V zadnjih minutah pa je z dvema pomembnima zadetkoma svoje doprinesla najkoristnejša igralka turnirja, Norvežanka Henny Reistad (nocoj trije zadetki, skupno na turnirju 46), ki je svojo reprezentanco dve minuti in pol do konca pripeljala do prednosti dveh zadetkov (24:26). Usodo Dank pa je z golom 30 sekund do konca obračuna zapečatila Stine Oftedal. Rokometašice Norveške so se po zmagi 25:27 tako razveselile 9. evropskega naslova.

DANSKA : NORVEŠKA  25:27 (15:12)
Vinter Brugaard 6, Friis 5; Mork 8, Breistol 4
Toft 11 obramb; Solberg 9 obramb

FOTO: EHF Euro

Komentarji