Nov začetek za hrvaško reprezentanco

Po januarskem katastrofalnem SP v Egiptu je v hrvaški reprezentanci zazvonil rdeči alarm. Ob najslabši uvrstitvi v zgodovini tega tekmovanja in osvojenemu 15. mestu, je sledil odstop legendarnega Lina Červarja.


Zamenjal ga je pomočnik trenerja Hrvoje Horvat, a obdobje brez reprezentančnih aktivnosti je bilo kratko, saj so pred nami kvalifikacije za OI v Tokiu. Hrvaška bo lovila svojo peto zaporedno uvrstitev na olimpijske igre.

Horvat, ki je zadnja tri leta na klopi pomagal Červarju, nima na razpolago prijateljskih tekem, na katere bi lahko računal. Na kvalifikacijskem turnirju v Montpellierju ga tako čaka krstna tekma na mestu selektorja hrvaške reprezentance.

Kljub temu Horvat, ki ga je Červar sam ocenil kot najboljšo zamenjavo na selektorskem stolčku hrvaške reprezentance, ostaja optimističen: “V vseh teh letih sem zbral veliko izkušenj in znanja in verjamem, da mi bo to pomagalo voditi hrvaško reprezentanco,” je dejal Horvat.

“Moštvo zelo dobro poznam, že nekaj časa treniram nekatere igralce. Prepričan sem, da bo ekipa videti drugače, zelo drugače kot v Egiptu,” je dodal Horvat.

Novopečenemu hrvaškemu selektorju pa bo delo oteženo že od samega začetka. Horvat ne bo mogel računati na desnega zunanjega igralca Luko Stepančiča, ki je utrpel težjo poškodbo. Ponavljajoče se poškodbe ključnih igralcev, kot sta Domagoj Duvnjak in Luka Cindrić, so bile glavni razlog, za slabe predstave Hrvatov na SP v Egiptu, ko Hrvaška ni uspela napredovati iz glavnega dela tekmovanja, ob zamujeni priložnosti proti Japonski (29:29) in Argentini (19:23).

Dejstvo je, da je hrvaška reprezentanca mešanica izkušenih, uveljavljenih igralcev in mladih, nepreizkušenih igralcev, ki želijo dokazati, da je bil Egipt 2021 le spodrsljaj: “Nihče ne išče alibijev, igralci so profesionalci in vedo, da na SP niso igrali na visoki ravni. Moramo se spoprijeti s tem, razčistiti naše napake in biti pripravljeni na olimpijski kvalifikacijski turnir,” je dejal Horvat.

Izziv na kvalifikacijskem turnirju za OI pa bo vse prej kot lahek. Srečanje s Francijo in Portugalsko bo težka naloga, saj sta obe reprezentanci na SP 2021 končali višje od Hrvaške in v zadnjih mesecih izgledali veliko bolje.

Zmaga proti kateri izmed evropskih reprezentanc bi tako močno dvignila možnosti za napredovanje na OI, saj hrvaška ekipa še nikoli ni izgubila tekme proti Tuniziji, s tremi zmagami v zadnjih desetih letih na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu IHF za moške.

Vse to pa je lažje reči kot storiti. Hrvaška bo morala posnemati njihove predstave na EHF EURO 2020, ko so končali na drugem mestu ter pozabiti na slabe predstave v Egiptu 2021.

Ključni igralci: Domagoj Duvnjak (srednji zunanji), Luka Cindrić (srednji zunanji), Ivan Čupić (desno krilo), Igor Karačič (srednji zunanji)

Zgodovina na olimpijskih igrah: 1996: 1., 2004: 1., 2008: 4., 2012: 3., 2016: 5.

Kvalifikacijski turnir za OI v Tokiu (Montpellier): Francija (FRA), Hrvaška (HR), Tunizija (TUN), Portugalska (POR)

Komentarji