O sodniški komunikaciji

Komunikacija med sodniki je v današnjem hitrem rokometu ključnega pomena. Vsi, ki so na parketu in ob njem, pričakujejo hitre odločitve in ukrepanja. Hitro sprejete odločitve pa morajo biti vsekakor točne. Z brezžičnim komunikacijskim sistemom so lahko sodniški pari v neprekinjenem stiku. Ob bučnih podporah iz tribun, je postala komunikacijska naprava med sodniki zelo zaželjena, ponekod celo obvezna.    


Srbski sodnici Vanja Antić in Jelena Jakovlević sta sodniški tandem že 25 let . Le zadnjih nekaj let pa uporabljata slušalke z mikrofonom. 

Jelena Jakovlević: “Pred uporabo slušalk in mikrofona smo za komunikacijo uporabljali signale z rokami, prsti in obrazno mimiko. To je seveda čisto drugače od tehnologije, ki nam je na voljo dandanes. Včasih, ko se na parketu ne dogaja nič posebnega, ne spregovoriva tudi po minuto ali dve. Seveda pa so vse kritične odločitve sprejete po skupnem dogovoru. Večino časa sodniki med seboj komuniciramo v domačem jeziku. Izjema je štetje števila podaj pri pasivni igri. Odštevama v angleščini. Če naju igralec vpraša o številu podaj, ne rabiva spreminjati jezika. Druga izjema je odštevanje sekund ob izteku tekme.”

Vanja Antić: “Jaz sem bila na gol črti in sem bila osredotočena na zadetek. Jelena me je med tem opozorila o prekršku, ki ni bil v mojem zornem kotu in o dvominutni izključitvi, ki jo morem dosoditi. Brez njene pomoči – in uporabe komunikacijskega sistema – ne bi morala piskati pravilne odločitve. Ko smo pred nekaj leti začele uporabljati slušalke, smo govorile preveč. Sedaj sva veliko bolj ubrani in skoncentrirani. Še posebej smo zadovoljni z najnovejšim VOKKERO sistemom. Vklopi se ob govoru, zvok publike je utišan. Tako je lahko najina koncentracija na najvišjem nivoju. Ko slišim da Jelena spregovori vem, da ima za to dober razlog. Poznava se že več kot 25 let, zato je za obe OK, ko včasih druga drugo opominjava na konstanten fokus.”

 

Komentarji