Okleščen obsojen na leto zapora, Gorenje v veliki dilemi

Bivši član MRK Krka Grega Okleščen je bil obsojen zaradi bančne goljufije. Direktor RK Gorenje Velenje Janez Gams verjame, da si vsak zasluži se eno priložnost.


Grega Okleščen je konec oktobra 2017 dočakal tudi debi v članski reprezentanci Slovenije, na prijateljski tekmi proti Hrvaški v Zagrebu. Kmalu po tem je podpisal predpogodbo s Celjani, s katero se mu je obetala lepa kariera.

Vendar sedaj je njegova kariera naletela na hud udarec, saj je bil pravnomočno obsojen zaradi bančne goljufije. Mu bodo slovenski podprvaki iz Velenja, kjer naj bi 24- letni rokometaš nadaljeval svojo rokometno pot, dali še eno priložnost, ali se bodo igralcu s težavnim značajem odrekli?

TEŽAVE S ŠPORTNIMI STAVAMI TER DOLGOVI

Pred dnevi so Okleščna na okrajnem sodišču v Novem mestu pravnomočno obsodili na leto dni pogojne zaporne kazni zaradi treh kaznivih dejanj ponarejanja listin, s katerimi je pridobil 20.000 evrov, ko je delal na poslovalnic Delavske hranilnice. Pri MRK Krka, kjer je Okleščen preživel vso svojo kariero, so vedeli za njegove težave. Rad se je vdal nešportnemu življenju in zabredel v športne stave in dolgove. Vedeli so, da je bil po nekaj mesecih na banki odpuščen, vendar nihče ni vedel pravega razloga.

Grega Okleščen bi moral prihodnjo sezono začeti v Celju, s katerimi je marca lani podpisal dveletno pogodbo, a se je potem ko je Branka Tamšeta nasledil Tomaž Ocvirk stvar spremenila, saj so se prvaki odločili, da ne ustreza njihovim merilom. Za njim je slaba sezona v Krki, kjer so ga pestile tudi poškodbe. Svojo priložnost so tukaj začutili Velenjčani in sredi marca letos z Okleščnom podpisali triletno pogodbo. Pokalni prvaki in državni podprvaki bodo priprave na naslednjo sezono začeli 23. julija ni pa še znano ali bo na zbor prišel tudi levi zunanji igralec Grega Okleščen

»Zadeva je prišla kot strela z jasnega. Sodbo sem prebral, nimam pa dovolj informacij, da bi lahko povedal, kaj bomo storili,«  je novico komentiral direktor Janez Gams, katerega je novica zelo presenetila. Gams je dodal še: »Z Grego sem govoril, zaveda se, da je storil veliko neumnost, in pravi, da vse skupaj globoko obžaluje. V klubu se bomo o tem pogovorili, tudi z igralcem, in bomo videli, če bo potreba po naši reakciji.«

V igralčevi pogodbi obstaja klavzula, katera klubu omogoča, da iz takših razlogov prekine pogodbo. »Meni je pogodba vedno zadnja. Stvari želim prej rešiti sporazumno in razumsko,« je povedal Gams, ki je po izobrazbi pravnik. Zanimivo pa je tudi to, da je bil prav Janez Gams, Okleščnov zastopnik, ko je ta lani podpisal za Celje.

OKLEŠČEN SE NAPAKE ZAVEDA IN UPA, DA GA TO NE BO PREDRAGO STALO

Oglasil pa se je tudi obsojeni Grega Okleščen, ki je za Delo povedal: »Mi smo vse rešili že v banki, vrnil sem denar in dali smo si roke. Sploh nisem vedel, da je vse skupaj šlo na sodišče. Šele danes sem videl. Nekomu je bilo v interesu, da to pride v javnost. Seveda obžalujem, kar sem storil, bil je splet okoliščin. Vsaka šola nekaj stane, upam le, da ta ne bo predraga. Želim z dobrim delom na treningih in igrami oprati ta madež.«

»Res je, pomagal sem mu sestaviti pogodbo. Takrat nisem vedel za njegove težave, sem pa jih poznal, ko sem ga kot direktor zvabil v Gorenje. Pred podpisom sva se pogovorila in jasno določila pravila. Jaz gledam tako, nihče ni brez greha, ljudje delamo napake, ki se jih da popraviti. Ne bi bilo prav, če bi si fant pri komaj 23 letih zavozil življenje. Iz napak se učimo, vsak si zasluži še eno priložnost. Moj predlog bo, da do potankosti preučimo vse okoliščine in se na podlagi le-teh odločimo. To bomo storili prihodnji teden. Bolje, kot da ljudi pribijamo na križ, je, da jim pokažemo pravo pot,« je še dodal Gams.

Gams, ki je že sestavil ekipo za prihodnjo sezono si je obetali mirne počitnice. »Res se sprašujem, komu sem se zameril, da se mi dogajajo takšne stvari. Mogoče sem še vedno idealist glede svoje službe, ampak vidim, da biti direktor v klubu na tako visoki ravni res prinaša veliko pritiska in stresa,«  je vsemu skupaj še dodal bivši rokometaš Gorenja.

TEŽAVE SE NA IGRIŠČU NISO ODRAŽALE

Trener Mirko Skoko, ki je bil ob Okleščnu praktično vso kariero sprva kot pomočnik Slavka Iveziča in potem še pet let kot glavni trener, je vedel, da ima mladenič težave, vendar je mislil, da so že preteklost. »Pred leti je zapadel v stave, a ko so za to izvedeli starši, so zadevo rešili. Bil je malce problematičen, a na treningih in tekmah se težave niso odražale. Bil je marljiv in ambiciozen rokometaš,« je o Okleščnu povedal Skoko.

Sekretar MRK Krka Gregor Šuštarič, ki rokometaša pozna že od šestega leta, ni mogel skriti čustvene stiske. »Skupaj smo njegove težave uspešno reševali, nismo pa vedeli, da je šlo tako daleč. Zdaj mu ne preostane drugega, kot da se iskreno opraviči za svoja dejanja in potem na igrišču pokaže znanje, ki si ga je pridobil v našem klubu. V Krki bomo vedno nanj gledali kot na enega od biserov naše rokometne šole in mu privoščimo vse najboljše.«

Sedaj je glavno vprašanje, kako se bodo na novico odzvali sponzorji Gorenja, ali še bolj kako bodo igralca s takim bremenom sprejeli v garderobi. “Kemija” v ekipi je namreč zelo problematična stvar in ne malokrat tudi odločilna v vrhunskem športu.

To pa ni prvi taki primer na rokometnih igriščih. Če se spomnimo leta 2012 in stavniške afere Montpellier, v katero so bili vključeni Nikola Karabatić, Dragan Gajić in Primož Prošt. Slednji je krivdo priznal, vidimo pa lahko, da so kljub temu vsi nadaljevali svoje uspešne kariere.

Foto: RK Gorenje Velenje, Roman Šipić

Komentarji