Pele so pesti, padali modri in rdeči kartoni, na koncu delitev točk med Koprom in Celjem

Rokometaši RD Koper 2013 in RK Celja Pivovarne Laško so se v koprsie Areni Bonifika razšli z remijem (27 : 27). Favorizirane Celjane je le nekaj sekund pred koncem ”rešil” 17-letni Domen Makuc.


Vikend se je za nas vsekakor začel rokometno. Že danes, v petek, 4. 5., smo spremljali prvo tekmo 7. kroga končnice 1. NLB lige za prvaka. Tokrat so se na Obalo odpravili Celjski rokometaši, kjer so se pomerili z domačim RD Koper 2013. RK Celje Pivovarna Laško po odigranih 5 tekmah končnice še vedno zaseda 1. mesto na lestvici in ima pred drugouvrščeno Ribnico 3 točke prednosti. RD Koper 2013 pa zaseda 4. mesto lestvice in prav tako zaostaja za tretjeuvrčenimi RK Gorenje Velenje za 3 točke. Obe ekipi sta si pred srečanjem želeli zmage, Celjani bi bili tako še za točki dlje od Ribničanov, Koprčani pa bi se tako približali tretjemu mestu. Od domačih smo lahko pričakovali borbeno igro, saj so se poskušali odkupiti domačim navijačem za padec igre v drugem polčasu na prejšnji tekmi, ko so, prav tako v domači dvorani, izgubili proti Velenjčanom.

Po poškodbi (pretres možganov) se v koprska vrata ponovno vrača Thomas Postogna, odsoten, prav tako zaradi poškodbe, pa je Martin Kocjančič. V celjske vrste pa se je po poškodbi vrnil Kristian Bećiri.

V prvem polčasu so napad začeli Celjani ter tako tudi kmalu povedli. Igra je bila v prvem delu zelo izenačena. Koprčani so v obrambi igrali zbrano in aktivno ter se uspešno upirali favoriziranim Celjanom. Najvišje vodstvo v 1. polčasu smo videli v 14. minuti tekme, ko so domači rokometaši povedli za kar 3 zadetke, ko je gol dosegel Aleks Vlah. Naslednjih 5 minut so Koprčani ponovno doživeli črne minute, ko je bil delni izid kar 3 : 0. V 19. minuti je za izenačenje zadel Borut Mačkovšek. Lahko bi rekli, da so se Celjani ponovno vrnili v igro ter do konca polčasa držali minimalno razliko v golih.

V prvem polčasu so Koprčani velikokrat igrali brez vratarja, kar pa Celjani žal niso znali dobro izkoristiti. Celjski strateg Branko Tamše je veliko menjal igralce ter tako poskušal zmesti domače rokometaše, ampak se varovanci Veselina Vujovića niso pustili ter se še naprej uspešno upirali. Koprčani so uspeli uspešno držati tempo Celjske igre, a jim je ob koncu polčasa le malo zmanjkalo. Rezultat ob polčasu je bil 13 : 12 za Celjane, ko je prav v zadnjih sekundah polčasa zadel Domen Makuc.

Najboljši strelci prvega polčasa so bili Jaka Malus s 4 zadetki ter Uroš Rapotec in Aleks Vlah, oba s 3 zadetki. Odlično pa sta se izkazala tudi oba vratarja, Aljaž Pajntar je zbral 5 obramb, od tega je ubranil 2 7-metrovki, domači Thomas Postogna pa je zbral 4 obrambe.

V samem začetku drugega polčasa smo ponovno videli črne minute domačih rokometašev. Celjani so že v 32. minuti povedli za dva zadetka ter to prednost držali vse do 40. minute, ko je za izenačenje zadel Adam Bratkovič, ki v prvem polčasu ni pokazal svoje najboljše igre, zapravil pa je tudi dve 7-metrovki, v drugem polčasu pa se je ponovno zbral in pokazal iz kakšnega testa je. Celjani so v drugem polčasu zapravili kar nekaj napadov, Barnko Tamše pa kar ni in ni našel prave kombinacije. Ponovno sta se izkazala oba vratarja, domači Postogna in gostujoči Pajntar.

Nato pa smo v 46. minuti tekme bili deležni tudi pravega ”boksarskega” obračuna med gostujočim Kristianom Bećirijem in domačim Aleksom Vlahom.  Vlah je Bećirija ob padcu obeh za nekaj sekund zadržal na tleh in ga oviral. Ta poteza je Bećirija močno razjezila in zapele so pesti. Takoj so na igrišče skočili vsi igralci obeh ekip, posredovati pa so morali tudi varostniki. Sodniški par David Sok in Bojan Lah sta Vlahu pokazala rdeč karton, Bećiri pa si je zaradi svoje reakcije prislužil kar modrega (kasnejša disciplinska odločitev in prepoved igranja na vsaj 1 tekmi). S samo odločitvijo sodnika pa ni bil zadovoljen domači strateg Veselin Vujović, ki si je zaradi ugovarjanja prislužil rumeni karton.

   

Napetost je po samem incidentu na parketu še naprej rasla. Obe ekipi sta igrali zelo agresivno, videli pa smo tudi kar veliko napak v napadu. Koprčanom je nato v 49. minuti ponovno uspelo povesti za dva zadetka, nato pa so ponovno sledile črne minute. V 55. minuti je bil delni izid 6 : 1 za gostujoče rokometaše. Po minuti odmora so se domači rokometaši ponovno zbrali, pohvaliti pa moramo tudi odlično razpoloženega vratarja Thomasa Postogno, ki je ubranil kar veliko odločilnih strelov. Koprčani so nato odlično zaigrali tudi v obrabi ter minuto pred koncem vodili za zadetek. Ampak zgodba iz konca 1. polčasa se je ponovila – le nekaj sekund pred koncem tekme je za izenačenje zadel Primorec v celjskih vrstah Domen Makuc. Končni izid v Kopru je bil 27 : 27.

Najboljši strelec in najkoristnejši igralec srečanja je bil Adam Bratkovič – kljub slabi igri v prvem polčasu. Celjsko mrežo je zatresel kar 10-krat. Po 5 zadetkov pa so dali Aleks Vlah ter pri gostih Jaka Malus, Gal Marguč in Borut Mačkovšek. Pozabiti pa ne smemo niti na odlično razpoložene vratarje. Koprski vratar Thomas Postogna je zbral 10 obramb, gostujoča Aljaž Pajntar 9 in Urban Lesjak 1.

V naslednjem krogu 1. NLB lige za prvaka Koprčani odhajajo na gostovanje v Novo mesto, Celjane pa že v sredo čaka prestavljena tekma 5. kroga, ko odhajajo na gostovanje v Rdečo dvorano, le nekaj dni za tem pa jih čaka domača tekma proti drugouvrščeni Ribnici.

Thomas Postogna, RD Koper 2013: ”Bila je lepa tekma in zahvaljujem se tudi navijačem, ki z nami, s to ekipo, vztrajajo že celo sezono. Vrjmamem, da sem po enem tednu brez treninga pokazal kar dobro igro. V veselje mi je tudi sodelovati s tako ekipo in s takimi navijači, ki imajo tako veliko srce. Današnjo igro posvečam prav njim.“

Gal Marguč, RK Celje Pivovarna Laško: ”Pravi derbi tukaj v Kopru, pravi praznik rokometa. Nekako nismo uspeli sestaviti naše obrambe, tistega hitrega prehoda in Koper je znal to dobro izkoristiti. Pred zaključkom tekme smo imeli celo dva gola prednosti, ampak smo povsem odpovedali in Koper je naredil preobrat. Ampak na koncu smo lahko vseeno zadovoljni s to točko, kajti Koper je bil res blizu. Čestitke obema ekipama za odlično igro.”

  1. krog končnice 1. NLB lige za prvaka

RD Koper 2013 : RK Celje Pivovarna Laško 27 : 27 (12 : 13)

RD Koper 2013: Magdalenič, Grzentič, Vlah 5, Krečič 3, Poklar, Postogna, Moljk, Rapotec 4, Smolnik 2, Sokolič, Guček, Marić, Sever, Planinc 1(1), Stopar 2, Bratkovič 10(3)
Trener: Veselin Vujović

7-metrovke: 4/6

Izključitve: 12 minut

Rdeči karton: Aleks Vlah

RK Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Vujović, Jurečič, Malus 5, Razgor 3, Suholežnik, Marguč 5(1), Grošelj 1, Panjtar, Slišković 1, Makuc 2, Anic 3, Dujshebaev 2, Mačkovšek 5, Mlakar, Bećiri
Trener: Branko Tamše

7-metrovke: 1/1

Izključitve: 10 minut

Rdeči karton: Kristian Bećiri

 

Pripravila: M. Fišter
FOTO: Matia Ščukovt

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja