POGOVOR Z MARKOM FERJANOM – Še vedno verjamem v obstanek

Pred sezono nihče ni pričakoval, da bo RK Maribor Branik tako nizko na lestvici. Trenutno zasedajo predzadnje mesto, za njimi je zgolj Izola. Davek slabih rezultatov je plačal Marko Šibila, ki je moral zapustiti trenerski stolček, nadomestil ga je Davor Rokavec. Hrvat, kateremu pa žal ni uspelo preroditi mariborske igre. Pogovarjali smo se z Markom Ferjanom, vratarjem, ki je prišel iz Nemčije v Maribor. Kakšni so pogoji dela? Kaj se je spremenilo z novim trenerjem? Kaj, če se prvenstvo v tem trenutku zaključi?


“Pred začetkom sezone si seveda nisem predstavljal, da bom kadarkoli igral v Sloveniji, v ligi za obstanek. Cilji in želje so bili veliko višji, tako da je sezona z izjemo par svetlih točk veliko razočaranje,” je za začetek povedal Mark Ferjan in nadaljeval, da “je z odhodom več ključnih igralcev ekipa izgubila na kvaliteti,” zato je prišlo tudi do slabših rezultatov.

Glede na izkušnje v Nemčiji, ki jih ima Ferjan kar nekaj, saj je igral tudi s prvo ekipo Fusche Berlina, smo ga vprašali o razliki v trenažnem procesu. “Nekih bistvenih razlik ni. V Nemčiji smo sicer delali veliko več video analize, kar je pa bolj odvisno od trenerja kot pa od države oz. lige,” je razložil Ljubljančan, ki brani mariborska vrata.

Sprememba trenerja prinesla drugačen odnos, a ne rezultatov

Kot je razložil čuvaj mreže se je s prihodom Davorja Rokavca spremenil način dela in predvsem odnos nekaterih igralcev. “S prihodom Davorja se je spremenil odnos do dela. Zahteva se večja odgovornost vseh igralcev. Predvsem neizkušeni igralci so se morali navadit, da se trener kdaj tudi zadere na njih in te kam pošlje, če se ne dela dobro.”

“V tej sezoni se pri nas pojavlja fenomen prvega polčasa. Boljše kot igramo v prvem polčasu, toliko slabše igramo v drugem. To se nekako vleče čez celo sezono. Problem nedvomno ni v pomanjkanju fizične pripravljenosti, saj si upam trditi, da treniramo več kot nekatere ekipe, ki so kvalitetnejše, oziroma na lestvici pred nami. Točnega odgovora na ˝kaj nam zmanjka˝ pa nimam. Velikokrat je vzrok 5 minut, v katerih ne naredimo niti ene dobre stvari in tekmo tako zavozimo že predčasno,” je svoj pogled na razlog za slabše rezultate razložil Ferjan.

Kaj pa, če se sezona ne nadaljuje in Maribor izpade?

“Sam ne verjamem, da se bo sezona nadaljevala. Če se slučajno bo imamo vse realne možnosti da obstanemo v ligi. Ob, po mojem mnenju, bolj verjetnemu scenariju, da se liga konca, pa sem prepričan, da bo zveza naredila vse v njeni moči, da liga ohrani kvaliteto in da se zadovolji interes čim več klubov. V primeru izpada, se bomo s predstavniki RK Maribor Branik usedli in pretehtali opcije. V tem trenutku smo člani prve lige in verjamem da bo tako tudi naslednjo sezono,” pravi Mark Ferjan, ki še vedno verjame v mariborski obstanek med elito.

FOTO: RK MARIBOR BRANIK

Komentarji