Portugalci so razigrani …

Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo po sredinem porazu proti Švedski v petek ob 15.30 pomerila proti Portugalski. Druga tekma drugega dela evropskega prvenstva v Nemčiji bo ključna za ohranitev upov na napredovanje v izločilne boje. Tega se po predstavi brez prave energije varovanci selektorja Uroša Zormana še kako zavedajo.


Dve točki v skupini 2 drugega dela še ne pomenita konec možnosti za polfinale. Zato Slovenci pred tekmo s Portugalsko kljub pomanjkanju prave energije pred prihajajočim obračunom ostajajo optimistični.

“Optimizma nam ne bo zmanjkalo, ker smo ekipa in ker vsak športnik želi zmagati. Jutri je pred nami nova pomembna tekma, včerajšnjo smo hitro pozabili, mogoče smo o njej rekli le besedo ali dve. Danes je nov dan in s polno paro gremo proti Portugalcem. Lahko smo samozavestni, odigrali smo štiri tekme, tri smo zmagali, zato nimamo razloga, da bi spustili glave,” je na medijskem terminu v reprezentančnem hotelu dejal Nejc Cehte.

Na drugi strani so optimistični tudi Portugalci, ki so proti Norveški v drugem delu slavili s 37:32. Njihov rokomet vztrajno napreduje, samozavest pa posledično raste. Slovenci se zavedajo hitre in poletne igre naslednjih tekmecev. Ti so sicer visoko izgubili proti Danski v prvem delu (27:37), a so aktualni svetovni prvaki doslej vsakemu tekmecu na podoben način vzeli mero.

“Imam srečo, da sem igral na Portugalskem, zato jih zelo dobro poznam. So reprezentanca, ki je zelo zrasla v zadnjih letih. Imajo kakovostne posameznike, so nevarni, ampak mislim, da smo bolj kakovostna reprezentanca in verjamem, da bomo to na igrišču tudi pokazali,” je dejal nekdanji član Benfice (2020/21) in zdaj igralec Zagreba Matic Suholežnik.

Zorman je o Portugalcih pristavil: “Imajo podoben slog igre kot Skandinavci. So hitri, zanašajo se na igro ena na ena z veliko ‘fintiranja’, so dobri in izraziti strelci. Obrambo imajo globljo, agresivno, ki prehaja celo v 3-3. Po tekmi s Švedsko se nam je vse malo podrlo, a imeli smo čvrsto obrambo, le v napadu smo se malce preveč zapletali.”

Igralci so prepričani, da lahko popravijo vtis in dvignejo raven igre proti naslednjim tekmecem. Za vratarja Klemna Ferlina je to le še dvoboj za biti ali ne biti. “Zavedamo se naše moči. Moramo igrati od prve do zadnje minute, kot da gre za finale. Le tako bomo premagali še kakšnega nasprotnika. Najpomembnejše tekme še prihajajo. Švedi so velika ekipa, moramo pa premagati Portugalce in Nizozemce in nekako še Dance, če želimo sanjati o polfinalu. Prvi poraz boli, a tako kot je včeraj dejal selektor, moramo se vrniti tja, kjer smo že bili,” o pomembnosti dvoboja pravi slovenski vratar.

Portugalci imajo tako kot Slovenci dve točki, Norveška in Nizozemska sta brez, medtem ko sta na vrhu skupine 2 Danska in Švedska s po štirimi točkami. V nedeljo bo Slovenija igrala še proti Nizozemski (15.30), za konec drugega dela pa še proti favorizirani Danski v torek ob 18. uri. Najboljši dve reprezentanci skupine 2 bosta napredovali v polfinale, tretjo čaka tekma za peto mesto.

Komentarji