Prva zmaga za Slovenijo v Hamburgu

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu, ki poteka v Nemčiji, premagala Nizozemsko s 37:34 (19:13). To je prva zmaga varovancev selektorja Uroša Zormana v drugem delu tekmovanja v Hamburgu, s čimer so ohranili upe na tekmo za končno peto mesto.


Obe ekipi sta današnji dvoboj odprli s številnimi priložnostmi za krožne napadalce, le da so bili Nizozemci bolj učinkoviti, potem ko je Kristjan Horžen trikrat zgrešil. Tudi napak v napadu je bilo sprva preveč, kar so Nizozemci po dveh hitrih protinapadih izkoristili za dva gola naskoka (5:3). Nato je slovenska obramba tekmece začela zaustavljati, na drugi strani pa je semafor po drugem golu Horžena kazal 5:5. Čeprav so Slovenci veliko grešili, sedemkrat so namreč zgrešili vrata, so ujeli boljši ritem in namerili naprave. Prvi so povedli za tri gole, nato pa po novih napakah Nizozemcev še za pet. Nizozemci so po četrtem zgrešenem strelu Horžena le znižali na -3, a je borbenost Zormanove varovance znova dvignila na pet golov prednosti (15:10), nekaj minut kasneje pa tudi na sedem, kar je bila najvišja prednost v prvem polčasu. Prvi del se je končal s +6.

V drugem delu se na igrišču ni kaj bistveno spremenilo, Slovenija je bila v napadu učinkovita, najboljšega strelca Nizozemske Rutgerja ten Veldeja pa je Klemen Ferlin še naprej odlično ustavljal. Prednost je tako po golu kapetana Jureta Dolenca narasla na osem golov (24:16).

Nizozemci so se nato po izključitvi na slovenski strani in nekaj tehničnih napakah povsem približali, sprva na vsega štiri gole (25:21), nato pa je Gašper Marguč zastreljal še sedemmetrovko. Najstrožja kazen ten Veldeja bi Nizozemce nato približala na vsega dva gola, a je to preprečil Ferlin. Po minuti odmora je nastopilo živčnih zadnjih 15 minut, v katerih je najprej s sijajno dvojno obrambo, sprva po sedemmetrovki in nato še po odbitku zablestel Ferlin in ohranil slovensko prednost štirih golov. Prav tako oslabljeni in načeti Nizozemci se niso dali, še naprej so pretili, Slovenci pa zapravljali napade. Nizozemci so še prišli na -2, kaj več pa v zadnjih minutah niso zmogli. Ko je Horžen zadel za +4 pri 34:30, so tekmeci le položili orožje, Slovenija pa je osvojila dve točki in si pred ostalima obračunoma zagotovila vsaj peto mesto v skupini.

Najboljši strelec tekme je bil sicer Niels Versteijnen s 14 goli, pri Slovencih pa so si številni igralci dobro porazdelili strelsko breme. Po šest so jih dosegli Horžen, Marguč in Nejc Cehte.

 

 

Komentarji