Potrjene spremembe rokometnih pravil!

Svetovna rokometna zveza (IHF)  je spremenila določena pravila igre, ki so v veljavo že stopila s 1.7.2022. Pravila so bila prvič preizkušena na svetovnem prvenstvu za mladinke v Sloveniji, v letošnjem letu. 


Spremembe pravil, ki so stopile v veljavo s 1.7.2022 se nanašajo na: 

  • pasivno igro (namesto 6 podaj, bodo na voljo le 4),
  • prostor za izvajanje začetnega meta,
  • met v glavo vratarja.

 

PASIVNA IGRA – ZMANJŠANJE PODAJ

Prva sprememba je zmanjšanje podaj pri pasivni igri. Po opozorilnem znaku za pasivno igro, ki ga pokažeta sodnika, so sedaj namesto šestih podaj, na voljo le štiri podaje. S tem želijo narediti igro hitrejšo in bolj dinamično. 

PROSTOR ZA IZVAJANJE ZAČETNEGA META

Na sredini igrišča je označen prosto za izvajanje začetnega meta v obliki kroga s premerom 4m. Sodnik lahko začetek zapiska takoj, ko je žoga znotraj kroga, igralec pa ne rabi več stati na črti za izvajanje, ampak se lahko giba znotraj kroga. S tem želijo igro še pospešiti in mislijo, da bo to novo pravilo imelo največji vpliv na samo igro. 

MET V GLAVO VRATARJA

Svetovna rokometna zveza je dodala pravilo, ki zagotavlja večjo varnost igralcev oz. vratarjev. Zavedajo se, da je poškodba glave zelo kritična in da so najbolj ranljivi vratarji. Uveljavili so neposredno dvominutno izključitev, če strelec med tekmo oz. igro z žogo zadane vratarjevo glavo. 

 

“Vedno bi moral biti cilj razviti igro na način, ki jo naredi bolj privlačno, pri čemer sta zdravje in varnost igralcev velikega pomena. Upamo, da bodo te spremembe pravil prispevale k obema vidikoma in da bo naš šport imel pozitiven razvoj,” je po potrditvi sprememb dodal Per Morten Sødal, predsednik IHF igralne in sodniške komisije (PRC). 

 

FOTO: IHF

Komentarji