Povzetek prvega dela sezone; ekipe od 1. do 6.mesta prvenstvene lestvice

S 15.krogom oz. natančenej, z 23.12. 2018, so članske ekipe zaključile jesenski oz. prvi del lige NLB. Sedaj rokometaše čaka skoraj mesec priprav na spomladanski del. Izbrana vrsta pa se v teh dneh že mudi na Rogli, kjer so začeli s pripravami na kvalifikacijski tekmi, ki ju bodo odigrali 5. in 7.1.2019, obe v Franciji proti izbrani vrsti Francije. Mi pa bomo v naslednjih dneh nekoliko povzeli celoten prvi del sezone. 


RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO

Ekipa Celja se trenutno nahaja na 1.mestu lestvice in so po petnajstih odigranih tekmah zabeležili kar štirinajst zmag in zgolj en poraz ter vknjižili debelih 28 točk. Pred drugouvrščeno ekipo Rika Ribnice imajo zgolj tri točke prednosti, pred tretjeuvrščenimi velenjčani pa so oddaljeni za osem točk.

Foto: RKCPL/Grega Katič

Sezono niso začeli ravno po pričakovanju, saj so že v prvi tekmi sezone, v Superpokalu Slovenije, izgubili proti novomeški Krki. Kljub napornemu razporedu tekem, ob sredah so igrali tekme državnega prvenstva ob sobotah pa Ligo prvakov, so sezono nadaljevali po ustaljenih smernicah, vse do tistega usodnega dne, ko jih je v Ribnici popolnoma razorožila domača ekipa Rika. Tekma je bila odločilna v marsikaterem pogledu. Celjsko pravljico je zaključil dolgoletni trener celjske ekipe in legenda slovenskega rokometa Branko Tamše. Novica, ki je bila za marsikoga pričakovana, marsikdo pa je bil ob tem šokiran, je v medijih odmevala še dolgo časa. Celjani so za Velenjčana hitro našli zamenjavo. Nasledil ga je celjski trener mladinske ekipe Tomaž Ocvirk, ki ostaja v Celju do leta 2021. Že v naslednjih krogih evropskega in državnega tekmovanja je Ocvirk pokazal iz kakšenga testa je, kar je na Tamšeta še naprej metalo rdečo luč. Le nekaj dni pred prestavljeni tekmo 1.kroga proti ekipi Kopra pa je v javnost prišla novica, da naj bi Tamše pomagal, takrat že novemu trenerju Kopra Urošu Rapotcu, pri pripravi ekipe na najpomebnejšo tekmo sezone. Ampak pustimo omenjene afere na strani, danes so že pozabljene.

So pa Celjani tudi v letošnji sezoni imeli kar nekaj težav s samimi poškodbami. Predčasno je moral sezono zaključiti Domen Makuc, ki čaka na operacijo kolena. Nekoliko smole je imel tudi Gal Marguč, ki je že uspešno prestal operacijo zapestja.

Po usodnem porazu v Ribnici so bili Celjani kar nekaj krogov prikovani na drugem mestu lestvice. Vendar pa sami niso razpočarali. V državnem prvenstvu so nizali zmago za zmago, tudi v Ligi prvakov so uspešno napredovali v nadaljno tekmovanje. Trenutno se trije člani celjske ekipe mudijo na reprezentančnih pripravah – Klemen Ferlin, Tilen Kodrin inRok Ovniček – ostali pa v naslednjih dneh že pričenjajo s pripravami na drugi oz. spomladanski del sezone.

Na komaj 12.mestu lestvoce strelcev se z 67.zadetki nahaja Tilen Kodrin, na 24. pa je s 55.zadetkiBranko Vujović. Ampak to so zgolj številke, številke ki nam lahko povedo, da ima celjska izbrana vrsta izjemne strelce na prav vseh področjih.

Se pa Celjani lahko pohvalijo z natančnostjo izvajanja 7-metrovk. Med najboljšimi se nahaja William Accambray,ki ima 81 odstotno uspešnost (13/16), s kar 92 odstotno uspešnostjo se lahko pohvali Branko Vujović (12/13), z 78 odstotno uspešnostjo pa David Razgor (11/14).

Cilj celjske ekipe ostaja zgolj eden – naslov državnih prvakov in ponovno slavje v Pokalu Slovenije. Vsekakor verjamemo, da nas Celjani ne bodo razočarali.

V nadaljevanju prvenstva se bodo Celjani pomerili s tretjeuvrščenimi Velenjčani.

 

RD RIKO RIBNICA

Tako kot vsako ekipo je tudi Ribničane pred samim začetkom sezone čakalo kar nekaj menjav igralskega kadra. In da ne bomo obujali le odhode, se raje spomnimo tustih, ki so okrepili ribniško izbrano vrsto. V Ribnico je prišel prvi strelec Šmartnega, Tilen Strmljan, poleg njega pa so izbrano vsrto Siniše Markote okrepili še: Aljaž Lešek (iz ŠD Škofljica), Jan Pucelj (IZ ŠD Škofljica), Miha Tomšič (Celovec), Tilen Strmljan (Šmartno) in Žan Žagar (Mokrec Ig). Poleg velike menjave igralcev, pa so se v Ribnici odločili tudi za menjavo vratarjev. Za vratarje bo v prihajajoči sezoni skrbel Aljaž Pavlič, ki prihaja iz MRK Ljubljane.

Foto: RD Koper/Matia Ščukovt

Ribničani so sezono začeli nekoliko v krču, saj so že na prvi tekmi sezone remizirali z novomeško Krko. Vendar pa ta krč ni trajal dolgo, saj so že v naslednjem krogu zanesljivo premagali ekipo Dobove, le teden kasneje pa še Koprčane. Nato jih je čakala težka preizkušnja, ki pa so jo opravili z odliko. V domači dvorani so premagali favorizirane Celjane. Zmagovalni pohod se je nadaljeval. Padli so Mariborčani, sledila jim je Loka, nato pa ponovno presenečenje. V Rdeči dvorani so vknjižili nov remi. Prikovani na vrh prvenstvene lestvice so ponovno začeli nizati zmago za zmago – Trimo, Dol, SVIŠ, nato pa presenečenje in remi z Ormožani, ki jih je tudi stal prvega mesta. Vendar pa se niso pustili motiti. V začetku veselega decembra so v sami končni za zadetek premagali novomeško Krko, sledila je visoka zmaga na Dobovčani in nekoliko športne sreče pri Koprčanih. Leto pa so zaključili s porazom proti ekipi Celja.

Trenutno zasedajo drugo mesto prvenstvene lestvice in imajo po petnajstih odigranih tekmah zabeleženih enajst zmag, en poraz in tri remije. Na svojem računu pa so zbrali 25 točk ter za prvouvrščenimi Celjani zaostajajo za zgolj tri točke, pred tretjeuvrščenimi Velenjčani pa imajo pet točk prednosti.

Na 7.mestu lestvice strelcev se z 78 zadetki nahaja Risto Vujačić, na 13. pa mu s 66 zadetki sledi Tilen Strmljan.

Natančni pa so bili tudi pri izvajanju 7-metrovk. Kar 89 odstotno uspešnost ima Uroš Knavs (24/27), 70 odstotno uspešnost pa je zabeležil Rok Setnikar (7/10).

Spomladanski del sezone bodo Ribničani začeli z domačo tekmo. Gostili bodo ekipo mariborskega Branika.

 

RK GORENJE VELENJE

Po nekoliko slabšem začetku drugega dela lanske sezone, nato pa povratek v končnici za prvaka, je tudi velenjska ekipa pred začetkom letošnje sezone zabeležila kar nekaj sprememb. Prva odmevnejša sprememba je bila menjava na trenerskem področju. Nov trener velenjske izbrane vrste je postal Zoran Jovičić, njegov pomočnik pa Vanja Kralj. Poleg tega pa so velenjsko izbrano vrsto okrepili še izolski vratar Luka Logar, ormoški krožni napadalec Miha Kavčič,Škofjeločan Aleks Kavčič in Mariborčan Nikola Špelić.

Samo sezono so začeli s tesno zmago proti Ormožanom, nato so brez težav ugnali novomeško Krko, v Dobovi jim je skozi celotno tekmo za ovratnik dihala domača ekipa. Nato jih je čakala težka tekma proti ekipi Kopra, na koncu katere so vseeno slavili. V Celju so jih popolnoma razorožili domači rokometaši, nato pa so v domači dvorani premagali mariborski Branik. Sledilo je presenečenje, ko so v Ribnici remizirali, nato pa zanesljiva zmaga nad Urbanscape Loko ter ponovno presenečenje proti trebanjskemu Trimu. Sledile so štiri zaporedne zmage, padli so Dolani, Ormožani, Novomeščani in Dobovčani. Nato pa nekoliko grenak zaključek jesenskega dela, ko jih je v Bonifiki premagala domača ekipa Kopra. Tekmo 11.kroga proti ekipi SVIŠa iz Ivančne Gorice bodo odigrali 29.1.2019.

Foto: FB/RK Gorenje Velenje

Po štirinajstih odigranih tekmah zasedajo tretje mesto lestvice in so zabeležili devet zmag, tri poraze in dva remije, na svojem računu pa imajo 20 točk. Za drugouvrščeno Riko Ribnico zaostajajo za pet točk, s četrtouvrščenimi Mariborčani pa so si točkovno izenačeni.

Velenjski najboljši strelecMatic Verdinekse trenutno mudi na reprezentančnih pripravah, ostala ekipa pa v prihodnjih dneh začenja pripravo na spomladanski del prvenstva.

S 110. zadetki prvo mesto lestvice strelcev zaseda ravno Matic Verdinek, na 11.mestu pa se z 71 zadetki nahaja Aleks Kavčič.Natančni so bili tudi pri izvajanju kazenskih strelov. 82 odstotno uspešnost ima Matic Verdinek (32/39), 73 odstotno pa Aleks Kavčič (11/15). Iz same satistike je vsekakor razvidno, da ekipo poganjata Verdinek in Kavčič, vendar pa, ali je to dovolj za boj za najvišja mesta lestvice?

Velenjčani bodo jesenski del začeli s prestavljeno tekmo 11.kroga, ko bodo gostili ekipo SVIŠa, nato pa bodo 2.2. gostili ekipo Celja Pivovarne Laško.

 

RK MARIBOR BRANIK

Pred začetkom sezone so se Mariborčani okrepili s kar nekaj novimi igralci. Iz Velenja je med vijolične pripotoval Niko Medved, ki pa je žal po nekaj mesecih že sporočil žalostno novico, da zaključuje svojo rokometno kariero. Poleg nesojenega Medveda pa so izbrano vrsto profesorja Šibile okrepili še madžarski krožni napadalec Julian Jerebie, organizatorjem igre Matijo Golikom in s hrvatom Marinom Buneto. Žal pa jih je že pred koncem jesenskega dela zapustil Žan Šol,ki se je vrnil v domači Slovenj Gradec.

Mariborčani so sezono začeli odlično. V prvih dveh krogih so premagali Dobovčane in Koprčane, nato pa so bili prešibki za fizično in taktično močnejše Celjane. Vendar pa so že v naslednji tekmi pokazali, da so še v igri za najvišja mesta lestvice, ko so premagali Urbanscape Loko. Le teden kasneje pa so bili ponovno nemočni proti Ribničanom. Igra je začela nekoliko nihati. Poraz proti Velenju, zmaga nad Trimom in presenetljiv remi proti Dolanom. Le za las so bili boljši od Goričanom, v Veliki Nedelji so vknjižili svojo prvo zmago na gostovanju proti sosedom Jeruzalem Ormoža. Ponovno so bili le za zadetek močnejši od novomeške Krke, v Dobovi ponovno niso imeli težav. V Kopru so se veselili točke, nato pa ponovno klonili proti Celju. Leto so zaključili s pozitivnim izkupičkom, ko so v domači dvorani ugnali Urbanscape Loko.

Trenutno zasedajo četrto mesto lestvice in so točkovno izenačeni s tretjeuvrščenimi Velenjčani, pred petouvrščenimi Koprčani pa imajo štiri točke prednosti. Po petnajstih odigranih tekmah imajo sedem zmag, šest porazov in dva remija, na svojem računu pa 20 točk.

Foto: FB/RK Maribor Branik

Na 28.mestu strelcev se z 51. zadetki nahaja Marin Buneta, s 46. zadetki pa se na 32. mestu nahajata Andris Celminš in Matija Golik. Kar 83 odstotno natančnost pri izvajanju 7-metrovk ima Matija Golik (23/27), z 80 odstotno uspešnostjo pa se še vedno lahko pohvali Niko Medved (8/10).

Po premoru Mariborčane čaka težko gostovanje pri ekipi Rika Ribnice.

 

RD KOPER

Koprčani so sezono začeli brez večjih menjav. Koprsko izbrano vrsto je okrepil le vratar Mirza Haseljić. Nekoliko odmevnejša pa je bila menjava na trenerskem področju. Selektorja Veselina Vujovića je zamenjal Izolan Peter Mičović, čigava pravljica pa ni trajala dolgo. Po katastrofalnem začetku koprske ekipe je le-tega na mestu glavnega trenerja zamenjal koprski “Il Capitano” Uroš Rapotec.

Koprčani so sezono začeli brez Rapotca, ki je kasneje zasedel stolček glavnega trenerja, in brez motorja ekipe, Aleksa Vlaha, ki pa se na rokometna igrišča vrača v začetku spomladanskega dela. Po uvodnem remiju v ligi EHF so Koprčani le teden kasneje svojo evropsko pot že zaključili. Tudi v državnem prvenstvu niso začeli ravno po pričakovanjih. Zabeležili so tri zaporedne poraze (Maribor, Ribnica in Velenje), tekma z Ribnico je bila usodna tudi za Nejca Poklarja, zamajal se je stolček glavnega trenerja. V 5.krogu so sicer v domači Bonifiki remizirali s Trimom iz Trebnjega, ampak to vseeno ni bilo dovolj za Mičovićev obstoj. Zamenjal ga je Rapotec. Menjava, ki je bila v Kopru nujna, Rapotec je svojo trenersko pot začel na nivoju. Debitiral je z zmago v Dolanki, po raburljivih 60.minutah je bil nekoliko prekratek proti ekipi Celja. Vendar pa Koprčane to ni potrlo. Začeli so nizati zmage in se ekspresno hitro povzpeli med najboljših šest v državnem prvenstvu. Padeli so SVIŠ, Ormož, Krka, Dobova in Loka. Nato jim je v Celju ponovno zmanjkalo malo športne sreče pa morebitno presenečenje. Nekoliko jih je potolkel remi v Mariboru in težek poraz v Ribnici. Vendar pa so jesenski del zaključili z odliko, ko so pred skoraj 1.600 glavo množico v domači dvorani ugnali velenjsko Gorenje.

Foto: RD Koper/Matia Ščukovt

Trenutno se s šestnajstimi točkami nahajajo na petem mestu lestvice in pred četrtouvrščenim Mariborom zaostajajo za štiri točke ter so točkovno izenačeni s šestouvrščeno Urbanscape Loko. Zabeležili so sedem zmag, šest porazov in dva remija.

Na četrtem mestu lestvice strelcev se s 85. zadetki nahaja Nino Grzentič, ki je ob odsotnosti Vlaha postal pomemben člen ekipe. Na devetnajstem mestu je s 60. zadetki Adam Bratkovič, le dve mesti za njim pa z 58. Grega Krečič. Pri izvajanju 7-metrovk ima kar 83 odstotno uspešnost Nejc Planinc (15/18), z 68 odstotno uspešnostjo pa mu sledi Bratkovič (23/34).

Koprčani bodo spomladanski del sezone začeli z gostovanjem pri ekipi Trima iz Trebnjega.

 

RD URBANSCAPE LOKA

Škofjeločani so sezono začeli nekoliko v krču; nizali zmage v gosteh, v domačem Podnu poraze. Premagali so ekipe Dola, SVIŠa, Ormoža, Krke in Dobove; klonili proti Celju, Ribnici in Velenju. Nato pa so lahko v domačem Podnu razveselili tudi svoje navijače, ko so zabeležili prvo domačo zmago. Ugnali so trebanjski Trimo. Od tu naprej nekega vzorca nismo več videli. Sledil je poraz v Kopru in nato visoka zmaga proti Dolanom. Nekoliko so ogrozili Celjane, a so bili zgolj za dva zadetka prekratki. Padel je še SVIŠ, nato pa nekoliko grenak zaključek sezone, ko jih je doma premagal mariborski Branik.

Foto: FB/RD Urbanscape Loka

Trenutno so s šestnajstimi točkami na šestem mestu prvenstvene lestvice ter so točkovno izenačeni s petouvrščenimi Koprčani, pred sedmim Trimom pa imajo zgolj dve točki prednosti. Zabeleženih imajo osem zmag in sedem porazov.

Z 79 zadetki se na šestem mestu lestvice strelcev nahaja Grega Jamnik, z 61. zadetki pa je na osemnajstem mestu Matija Vrbinc.Kar 82 odstotno natančnost pri izvajanju 7-metrovk ima Jamnik (32/39), 73 odstotno natančnost pa ima Aljaž Jesenko (8/11).

Škofjeločani bodo spomladanski del prvenstva začeli z domačo tekmo proti ekipi Jeruzalem Ormoža.

 

Foto prikazna: RKCPL/Grega Katič

Komentarji