Predstavitev pred sezono: MRD DOBOVA

Začetki dobovskega rokometa segajo v daljno leto 1962, ko je bilo v Dobovi ustanovljeno Športno društvo Slovan, v sklopu katerega je delovala tudi rokometna selekcija. Danes pa Dobova ponosno nosi naziv največje rokometne vasi.


Po 14. letih je Dobova v sezoni 2015/2016 znova zaigrala v najmočnejši slovenski rokometni ligi. Čeprav vsakič nekje pri repu, Dobovčani vsako sezono pokažejo, da so zelo trd oreh in kako močno si želijo obstanka v ligi, saj jim vsako sezono to tudi uspe. Začetek lanske sezone za Dobovo ni bil ravno obetaven. Od 19. tekem v rednem delu so jih izgubili kar 12, zmagali 4, z neodločenim izidom pa zaključili 3 tekme. Nato pa preobrat, v končnici v skupini za obstanek so se izstrelili proti vrhu. Od 10. tekem so jih zmagali kar 8 in tako znova obstali v 1. NLB Leasing ligi. Letos pa so si cilje postavili še višje, saj ciljajo na sredino lestvice, kot je povedal glavni trener Sandi Markl.

Sandi Markl, glavni trener: “Podobno kot letos, smo tudi lani menjali 6-7 igralcev, na vse zadnje se je zamenjal tudi trener. Na začetku lanske sezone so nas terjale poškodbe, poškodovan je bil Sintič, v zadnjem trenutku smo pripeljali Hrupiča in to se je zagotovo poznalo. Sam sem mlad trener i tudi jaz grešim. Iz vsega pa smo se marsikaj naučili. Žal nam ni uspelo ohraniti ekipe, nekaterim fantom so potekle pogodbe, drugi so imeli prevelike zahteve in njihovim apetitom nismo mogli ugoditi. Kljub temu, menim da smo sestavili korektno ekipo, nas pa vseeno čaka veliko dela. Verjamem v karatker svojih fantov in prepričan sem, da bomo iz tekme v tekmo boljši, le ostati moramo ambiciozni. Nek interni cilj je sredina lestvice oziroma top 6, ne želimo si, da se nas konstantno omenja v coni za izpad čeprav je to nekako logično da nas vsi tam vidijo. Mislim da je prav, da imamo visoke cilje, nočem sploh ovoriti o skupini za obstanek oziroma o obstanku v ligi, saj je to nekako samoumevno, če igraš v prvi ligi. Menim, da bo liga izredno izenačena, tekme bojo še bolj napete, saj je veliko ekip  menjalo igralce tako da ne bi nobene ekipe podcenjeval.”

V sezoni 2018/2019 bo ekipa dodobra spremenjena. Klub so zapustili Adam Seferović (RK Trimo Trebnje), Jure Blaževič (RK Krško), Dominik Smojver, Nik Rantah (RK Krško), Denis Hrupič in Mario Mustapić. V Dobovske vrste se vrača domačin Lovro Humek, ki je v pretekli sezoni igral v sosednjih Brežicah. Namesto Blaževiča pa bo v Dobovskih vratih Andraž Polutnik (Drava Ptuj). Pridružili so se še novopečeni evropski prvak do 20 let Matevž Kunst (Herz Šmartno) in iz sosednje Hrvaške Lucian Bura (MRK Umag), Ivan Majić (MRK Zamet), Filip Šušnjara (RK Balić – Metličić). Kot najnovejša okrepitev pa naj bi se po naših informacijah Dobovi pridružil še en igralec mladinske zlate izbrane vrste.

Dolgoletno kapetansko vlogo Izidorja Hotka pa bo letos prevzel steber dobovske obrambe Tadej Dular.

Sandi Markl: “Kot naš najmočnejši adut bi izpostavil mladost in hitrost naših fantov, še vedno pa nam manjka kakšen bolj izkušen igralec, ki bi v ključnih momentih stopil na žogo. Stvari, ki smo jih v lanski sezoni imeli postavljene, so se z odhodom nekaterih igralcev porušile in smo tako morali graditi na novo z novimi igralci, ki še niso toliko izkušeni, saj govorimo o fantih starih okoli 20 let. Verjamem, da se bodo fantje izkazali in bodo napredovali, nekateri so preko noči postali celo nosilci igre. Mlade fante je treba vzgajati in pri tem so vzponi in padci neizbežni, poleg tega pa moramo ohranjati tudi rezultat! Še vedno bo potrebno veliko dela, zato bi vse skupaj prosil za potrpljenje. Mi bomo na vsaki tekmi dali vse od sebe, od fantov to vedno tudi zahtevam. Gremo tekmo za tekmo, imamo še nekaj časa, da se pripravimo na prvo tekmo z  Mariborom, ki jo igramo doma.”

Tadej Dular, kapetan ekipe: »Glede na lansko sezono in rezultat, ki smo ga dosegli (9. mesto), je primarni oz. glavni cilj za prihajajočo sezono enak lanskemu – obstanek v ligi. Seveda si želimo višjih mest, za kar menimo, da smo tudi sposobni, zato se bomo skušali čim bolj približati sredini lestvice, kar smo si tudi zadali. Glede na vse odhode in prihode, ki so se v Dobovi dogajali med poletjem, nas večina označuje kot enega izmed glavnih kandidatov za izpad iz lige, ampak menim, da s svojo mladostjo, hitrostjo in igrivostjo lahko presenetimo marsikaterega nasprotnika, predvsem na domačem terenu, kjer so navijači naš osmi igralec. V prihajajoči sezoni si želim, da se čimprej uigramo tako v obrambi, kakor tudi v napadu, saj smo v lanski sezoni v »playout-u« videli, kaj pomeni uigrano moštvo, saj smo zbrali osem zmag na desetih tekmah. Eden izmed ključnih faktorjev pa bodo tudi poškodbe, s katerimi smo v lanski sezoni imeli kar nekaj težav. Vsem ekipam želim sezono s čim manj poškodbami in z nestrpnostjo pričakujemo pričetek nove sezone, ki jo pričnemo s prvim kolom v domači dvorani proti Mariboru.«

Odhodi: Adam Seferović, Denis Hrupič, Nik Rantah, Dominik Smojver, Mario Mustapić, Jure Blaževič

Prihodi: Andraž Polutnik, Matevž Kunst, Lovro Humek, Ivan Majić, Filip Šušnjara, Lucian Bura

 

Pripravila: Larisa Vogrinc

Foto: MRD Dobova

Komentarji