PREGLED DNEVA: Hrvati pogoreli na Nizozemskem, Čehi presenetili Islandce

Včeraj so bile odigrane prve tekme 3. kroga v kvalifikacijskih skupinah za Evropsko prvenstvo, ki bo potekalo prihodnje leto meseca januarja v Nemčiji. 


SKUPINA 1

Turki so za las ušli popolnemu preobratu proti Luksemburgu. Obe ekipi še do včeraj nista zabeležila zmage, včeraj pa so se gostje iz bližnjega vzhoda razveselili prvega para točk, ko so vzdržali pritisk domačinov. Luksemburžani na tekmi sicer nikoli niso bili v vodstvu (polčas 10:14), a so v 53. minuti prvič poravnali izid na 25:25. V zadnji minuti srečanja so domačini imeli celo napad za prvo vodstvo na tekmi, vendar so žogo zapravili s slabo podajo, kasneje pa so Turki zadeli dve sekundi pred zvokom sirene. 

Danes, ob 19:00, se bosta za prvo mesto v skupini v Skopju pomerili reprezentanci Severne Makedonije in Portugalske

SKUPINA 2

V drugi skupini včeraj ni bila odigrana še nobena tekma v okviru tretjega kola. Tekma za prvo mesto v skupini med Srbijo in Norveško bo odigrana danes ob 18:00 v Novem Sadu. Istočasno bo tekma za tretje mesto (prvo zmago v skupini) med moštvi Slovaške in Finske. Pomerili se bosta v finskem mestu Vantaa.

SKUPINA 3

Včeraj so nas v tretji skupini, v trtjem krogu presenetili Čehi, ki so suvereno dobili prvo tekmo proti Islandcem. Srečanje sta v največji meri zaznamovala dva strelska posta Islandcev. Po začetnem vodstvu Skandinavcev z 0:2, so ti povsem ugasnili, domačini pa so dosegli 6 vezanih golov. Prvi polčas so dobili Čehi z 12:10. Naslednja strelska suša je za Islandce nastopila po rezultatu 13:12, ko so Čehi v Brnu zopet zabili šestkrat, prejeli pa nobenega zadetka. Prednost domačinov je 6 minut do konca srečanja znašala že osem zadetkov, kar pa gostje kljub poskusu niso uspeli ujeti. Domačini so se v Brnu veselili zmage z 22:17 in prvega mesta v skupini. Povratna tekma bo že to nedeljo v Reykjaviku.

Danes ob 18:00 bodo v Talinu svoje prve točke iskali Izraelci in Estonci.

SKUPINA 4

Včeraj so domačini spravili na noge celotni Torshavn (in še kaj več), ko so zabeležili svojo drugo zmago (na 38 tekmah) v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Reprezentanca Ferskih otokov je na kolena namreč spravila izbrano vrsto Romunije z 28:26. V 17. minuti so otočani vodili z 9:8, polčas pa sklenili z rezultatom 15:9! A je kasneje v 36. minuti sledil strelski mrk domačinov in gostje so izenačili na 19:19. Sledila dva kratka naleta na obeh straneh, izid pa je 6 minut do konca bil poravnan na 25:25. Domačini so v končnici ohranili mirnejšo roko in na krilih publike prišli do zmage 28:26. S tem so skupino močno zakomplicirali, saj ima sedaj Ukrajina, Ferski otoki in Romunija po 2 točki, 4 točke ima Avstrija.

Danes se bodo v Nemčiji pomerili Ukrajinci in Avstrijci

SKUPINA 5

Najslabši možen debi pa je včeraj na klopi Hrvaške doživel Goran Perkovac. Njegovo moštvo je namreč v Eindhovnu doživelo poraz proti Nizozemski, ki jo od leta 2022 vodi Šved Staffan Olsson. Kay Smits (Magdeburg) in Luc Steins (PSG) sta bila za Hrvate nerešljiva uganka, skupaj sta zadela 14 zadetkov. Prvi polčas sta bili obe ekipi še na nivoju, domačini so prvi del dobili s 15:13, v drugem polčasu pa je gostujoča reprezentanca naredila preveč napak in tekmo izgubila 32:27. Pri Hrvatih je sicer izjemno branil Dominik Kuzmanović (47%), ki je v vratih zamenjal Marina Šega. V kockastem dresu je debitiral tudi Mario Šoštarić, ki se je pred SP 2023 odločil, da zamenja slovenski dres za hrvaškega.

Po tekmi na Nizozemskem se je pričela tekma tudi v Belgiji. Belgijci so doma doživeli nepričakovan poraz proti Grkom, ki so se na vrhu lestvice sedaj izenačili s Hrvati in Nizozemci. Rezultat je Hasseltu močno nihal. Ob prvem pisku sirene so gostje iz Egejskega polotoka vodili z 10:13, a so to prednost že v začetku drugega polčasa hitro zapravili. Ekipi sta še dvakrat zamenjali vodstvo, v 54. minuti so domačini vodili s 24:23. A zbranost je domačine žal zapustila, sledili so trije goli gostov in dve točki sta odromali v Grčijo. Obe povratni tekmi bosta na sporedu v nedeljo. 

SKUPINA 6

Včeraj so Gruzijci sredi Tbilisija odpihnili Litvance in prišli do svojih prvih točk v kvalifikacijah. Že v prvem polčasu so domači pokazali nadvlado (16:7), v drugem polčasu pa prednost še povečali. Rezultat se je ustavil pri 32:18. Domačin Giorgi Tskhovrebadze, ki igra na položaju desnega zunanjega pri Montpellierju je zabil 11 od 13 poskusov. Odlično sta bila pri Gruzijcih razpoložena tudi oba vratarja, ki sta skupaj zaustavila 13 poskusov.

Danes ob 19:00 se bosta v švicarski BBC Areni za prvo mesto pomerili Švica in Madžarska. Madžari se na gostovanje odpravljajo z dvema visokima zmagama nad Gruzijo in Litvo, Švicarji pa so obe tekmi dobili z golom prednosti. 

SKUPINA 7

Na sredinem obračunu v Prištini so je prve zmage veselila reprezentanca Bosne in Hercegovine. Gostje so bili boljši nasprotnik v prvem deli, ki so ga dobili s +4, a so to prednost v drugem polčasu zapravili, ko je reprezentanca Kosova prišla do svojega edinega vodstva na tekmi 17:16 (42. minuta). A sledilo je 7 zaporednih golov Bošnjakov, ki pa v zadnjih desetih minutah srečanja takšne prednosti niso izpustili. Domačini so razliko nekoliko zmanjšali, a za popoln preobrat je še malo zmanjkalo. Tekma se je zaključila 22:25.

Danes je ob 18:00 na sporedu tekma naših fantov, ki se bodo v Podgorici pomerili s Črnogorci za prvo mesto v skupini. 

SKUPINA 8

V zadnji kvalifikacijski skupini še naprej pričakovano blestijo Francozi. Tokrat so z 28:38 v Gdansku povozili Poljake, že v polčasu so vodili s +11.

Danes je na sporedu tekma v Valmieri (Latvija), kjer bosta svoje prve točki iskali izbrani vrsti Italije in Latvije.   

 

FOTO: EHF EURO

 

 

Komentarji