PO LETU 2012 MORAČA KONČNO PADLA: Izjemen spektakel v Podgorici pripadel SLOVENIJI!

Slovenija je danes ob 18:00 štartala s tekmo za prvo mesto v skupini 7. Četa Uroša Zormana se je v polni dvorani Morača pomerila z reprezentanco Črne Gore, na klopi katere je debitiral selektor Vlado Šola. Zadnjo tekmo sta reprezentanci odigrali na svoji zadnji tekmi SP 2023 na Poljskem, slavila je Slovenija 31:23. 


V vratih Slovenije je začel Urban Lesjak. Prvi gol na tekmi je dosegel nekdanji član Celja Branko Vujović, ki se je odrinil na desetih metrih in vrgel mimo slovenskega bloka. Črnogorci so povedli že s 4:1, ko so naši zapravljali žoge v napadu, gostje pa so jih hitro kaznovali s protinapadi. Ob rezultatu 6:2 je minuto odmora zahteval Uroš Zorman. Besede so zalegle, Slovenci so znižali zaostanek z dvema uspešnima protinapadoma. Po delnem izidu 3:0 za Slovence je minuto odmora zahteval hrvaški selektor na klopi Črne Gore. Po time-outu je v igro vstopil Stefan Čavor. Naši so v napadu zapravili dva odprta strela (izkazal se je Simić), domačini pa so to  kaznovali z dvema zadetkoma v protinapadu in pripeljali rezultat na 8:5. V 15. minuti je svojo prvo obrambo z lapezo zabeležil Lesjak. Dve minuti kasneje je prvo izključitev na tekmi prejel Nik Henigman, Črnogorci pa so pobegnili že na 10:5. Po zadetku Dolenca so naši kasneje znižali na 11:8, 100% priložnost pa je ubranil Urh Kastelic, ki je v vratih menjal Lesjaka. Pri izidu 12:10 je prvo sedemmetrovko na tekmi ubranil Urban Lesjak. V 26. minuti se je poškodoval naš kapetan Jure Dolenec, ki se je po strelu na gol prijel za stegensko mišico. V naslednjem napadu se je na njegovo pozicijo pomaknil Blaž Janc, ki je pozicijsko menjavo hitro kronal z zadetkom. V naslednjem napadu sta Danca pokazala rdeči karton Milošu Vujoviću, ki je v napadu na tla spravil Janca. Za izenačenje je iz krila zadel Domen Novak. Slovensko obrambo je na višji nivo spravil tudi Kastelic, ki je pripomogel z nekaj lepimi obrambami. V izdihljajih prvega polčasa so Slovenci tudi prvič povedli, ko je iz prodora zadel Aleks Vlah, a so domačini še uspeli izenačiti. Polčas se je končal z izidom 14:14. Na eni strani smo spremljali predvsem prodore in hitre menjave mest na zunanjih položajih, domačini pa so po večini poizkušali s streli iz razdalje. Junak prvega polčasa je vsekakor bil črnogorski vratar Nebojša Simić, ki je zaustavil 7 od 21 strelov.  

Prvi polčas so z zadetkom otvorili Slovenci, z zavrtničenim strelom je zadel Vlah. V vratih je pri domačih z odličnim delom nadaljeval Simić, ki je zaustavil strel Blagotinška. V 38. minuti je tretjo dvominutno izključitev prejel Nik Henigman, ki je moral zapustiti parket. Po zadetku Ovnička so Slovenci prvič na tekmi povedli z dvema zadetkoma prednosti (17:19). V 45. minuti so za +2 ponovno povedli domačini, ko so iz protinapada matirali Lesjaka.  Sledila je minuta odmora na zahtevo Uroša Zormana, ki pa v napadu še naprej niso našli uspešnih rešitev. Po izključitvi Stefana Žabića, obrambi Lesjaka in zadetku Novaka so se naši približali na minimalni zaostanek. Z izjemno predstavo je nadaljeval Domen Novak, ki je s svojimi zadetki pripeljal Slovenijo do izenačenja na 25:25. V zadnji tretjini tekme sta dobre obrambe kazala Simić in Lesjak. Slovenci so zopet povedli z zadetkom Horžena. 5 minut do konca srečanja je rdeči karton prejel Domen Novak, ki je po obrazu udaril črnogorskega levega zunanjega. V naslednjem napadu so Slovenci po prodoru Domna Makuca prišli do prve sedemmetrovke, ki jo je uspešno izvedel Vlah. Na drugi strani je z lapezo svojo naslednjo obrambo zabeležil Lesjak. Domen Makuc je matiral Simića za vnovično vodstvo Slovencev za +2, a je hitro vrnil Stefan Čavor. Dobri dve minuti pred koncem obračuna je minuto odmora znova zahteval Uroš Zorman. Svojo naslednjo akcijo so naši uspešno izvedli, ko je iz viška zadel Nejc Cehte. 30 sekund do konca tekme je iz viška zadel Tilen Kodrin in Slovence pripeljal do vodstva 29:31. Črnogorci so v napadu še izgubili žogo, na prazen gol pa je zadel Janc. Slovenci so zmagali 29:32.

Polna Morača je po 11 letih bila znova osvojena! Nazadnje je to uspelo Švedom leta 2012. Od takrat so tukaj praznih rok ostali Nemci, Danci, Belorusi, Izraelci, Ukrajinci in Grki.

 

Črna Gora : Slovenija (14:14) 29:32

Črna Gora: Vasilje Kaluđerović 5,Branko Vujović 5, Vuk Lazović 4, Aleksandar Bakić 3, Stefan Čavor 3, Miloš Vujović 3, Božo Anđelić 2, Radojica Čepić 1, Božidar Simić 1, Risto Vujačić 1, Mirko Radović 1, Nebojša Simić 12/43

Slovenija: Aleks Vlah 8, Domen Novak 5, Blaž Janc 4, Domen Makuc 3, Jure Dolenec 3, Blaž Blagotinšek 2, Tilen Kodrin 2, Rok Ovniček 2, Nik Henigman 1, Kristjan Horžen 1, Nejc Cehte 1, Urh Kastelic 4/15, Urban Lesjak 6/24

 

 

FOTO: Stefan Ivanović / RSCG

Komentarji