PREGLED DNEVA: Nemci ugnali Srbe, Belgijci do zgodovinske zmage

Nedeljski večer je na Svetovnem prvenstvu postregel z osmimi tekmami. Rahlo presenečenje so pripravili Belgijci, ki so ugnali Tunizijo. Derbi dneva med Nemčijo in Srbijo je pripadel Nemcem, preostale reprezentance pa so zanesljivo upravičile vlogo favorita.


Nemčija : Srbija 34:33 (19:17)
Mertens 7, Golla 6; Kukić 7, Orbović, Ilić in Radivojević 5

Obračun med Nemčijo in Srbijo je vsekakor upravičil visoka pričakovanja in naziv derbija dneva. Izredno izenačeno srečanje od samega začetka je bilo odločeno šele 2 minuti pred koncem, ko je za Nemce zadel Lukas Mertens. Nemčija je v zadnjih 13 minutah dosegla le 2 zadetka, toda v tem času se je razbranil vratar Joel Birlehm, ki je takrat zbral 7 izredno pomembnih obramb. Reprezentanca Nemčije si je z zmago zagotovila prvo mesto v skupini E. Igralec tekme je bil nemški kapetan Johanes Golla.

 

Katar : Alžirija 29:24 (12:11)
Madadi in Gačević 7; Ayyoub in Hichem 5

Alžirci so povzročali precej preglavic favoriziranim Katarcem, toda za presenečenje in zmago so v končnici tekme storili preveč napak. Varovanci Valera Rivere so si z zmago zagotovili napredovanje iz skupine E. Za igralca tekme je bil izbran Rafael Capote, ki je dosegel 7 zadetkov.

 

Severna Makedonija : Nizozemska 24:34 (11:18)
Kuzmanovski in Peševski 4; Smits 10, Baijens 7

Po zgodovinski prvi zmagi na svetovnih prvenstvih nad Argentino so Nizozemci slavili še proti Severni Makedoniji. S tem so si že zagotovili napredovanje iz skupine F. Pomembno vlogo je odigral vratar Bart Ravensbergen, ki je zbral 12 obramb. Varovanci Kirila Lazarova bodo tako po dveh visokih porazih napredovanje iskali v zadnjem krogu proti Argentini. Igralec tekme je bil z 10 zadetki Kay Smits.

 

Norveška : Argentina 32:21 (16:12)
Sagosen, Barthold in Rod 5; Simonet 7, Pizarro 4

Nova zanesljiva zmaga Norvežanov jim je zagotovila napredovanje iz skupine F. Prvih 20 minut so jim Argentinci sicer povzročali nekaj preglavic, nato pa so Sander Sagosen in druščina le uspeli streti njihov odpor. Norveški vratar Kristian Saeveras je zbral 11 obramb, naziv najboljšega igralca obračuna pa je pripadel Sagosenu.

 

Egipt : Maroko 30:19 (13:9)
Kaddah 7, Saad 5; Lakbi 5

Dvoboj reprezentanc iz severa Afrike je povsem pripadel Egipčanom, ki so si še z drugo visoko zmago že priigrali napredovanje iz skupine G. Maročani bodo preboj iskali proti Hrvatom. Čvrsto obrambo Egipta je nadgradil še njihov vratar Abdelrahman Homayed, ki je zbral kar 14 obramb in bil izbran za najboljšega posameznika tekme. Maročan Alae Laaroussi jih je zbral 13.

Hrvaška : ZDA 40:22 (20:10)
Karačić 8, Šarac 6; Hines 6, Fofana 5

Hrvati so po visokem porazu iz prve tekme nujno potrebovali dobro predstavo, da si povrnejo samozavest. To jim je uspelo proti Američanom, ki so jih premagali z visoko razliko. Že na polčasu je bilo jasno, da bodo Hrvati brez težav odpravili tekmeca, saj je bila razlika v kakovosti enostavno preveč očitna. Presenetljivo je naziv najboljšega igralca tekme pripadel Garyju Hinesu, kar so številni hrvaški navijači v Jonkopingu pozdravili z žvižgi.

 

Belgija : Tunizija 31:29 (17:16)
Qerimi 6, Glorieux in Kotters 5; Abdelli in Ben Salah 3

Belgijci so poskrbeli za presenečenje večera, ko so vpisali svojo prvo zmago na svetovnih prvenstvih. S tem so si na široko odprli vrata za napredovanje iz skupine H. Vratar Celja Yassine Belkaied je zbral 13 obramb, toda najpomembnejša obramba dvoboja je pripadla Belgijcu Jefu Lettensu. 45 sekund pred koncem srečanja je namreč obranil sedemmetrovko. Raphael Kötters je bil igralec tekme, rdeč karton je prejel Ghassen Toumi.

 

Danska : Bahrajn 36:21 (16:9)
Gidsel 9, Bogetoft 5; Merza Ali 5; Mohamed 4

Danci so brez težav zanesljivo odpravili Bahrajn in si zagotovili prvo mesto v skupini H. Skandinavci so, pred precej velikim številom danskih navijačev, dominirali skozi celoten obračun. Naziv najboljšega igralca si je priigral Mathias Gidsel, ki je dosegel 9 zadetkov.

Foto: IHF

Komentarji