PREGLED DNEVA: Poljaki razblinili svoje sanje o četrtfinalu

Sreda ja Svetovnem prvenstvu postregla z nekaterimi izjemno zanimivimi dvoboji. Zmag so se veselili Francozi, Španci, Slovenci, Švedi, Islandčani, Korejci in Čilenci, z delitvijo točk pa so se morali zadovoljiti Portugalci ter Brazilci. 


Francija : Črna gora 35:24 (16:13)
Richardson 10, Lenne 3; Božović 6, Anđelić 3

Francozi so si z visoko zmago na široko odprli vrata četrtfinala, medtem, ko so si jih Črnogorci skoraj, da povsem zaprli. Melvyn Richardson je na tej tekmi dosegel več zadetkov (10) kot na celotnem prvenstvu v Egiptu leta 2021, kjer jih je zbral 9. Toda tudi to ni zadostovalo, da bi prejel naziv najboljšega igralca tekme. Ta naslov je namreč romal v roke izjemnega Vincenta Gerarda, ki je zbral 15 obramb, kar trikrat pa je uspešno zaustavil strele iz sedemmetrovke.

 

Španija : Poljska 27:23 (16:15)
Fernandez, A. Dujshebaev in Figueras 4; Sićko 7, Moryto 5

Poljake je poraz izločil iz boja za napredovanje, Španci pa še naprej ostajajo neporažena ekipa. Na koncu je tehtnico na stran furije nagnil daljši kader in manjša izčrpanost glavnih igralcev v zaključku tekme. Poljaka Szymon Sićko in Arkadiusz Moryto sta namreč doslej na turnirju dosegla kar 50 od 97 poljskih zadetkov. Rdeči karton je prejel Patryk Walczak, za najboljšega igralca pa je bil izbran Sićko.

 

Iran : Slovenija 21:38 (9:20)
Oraei in Sadeghzadeh 4; Makuc 6, Janc 5

V večji meri smo spremljali igro mačke z mišjo. Več o dvoboju med Iranom in Slovenijo pa si lahko preberete TUKAJ.

 

Portugalska : Brazilija 28:28 (12:11)
Areia 7, Portela 4; Dupoix 10, Pedro Silva 4

Portugalsko govoreči državi sta se po dramatičnem zaključku razšli z remijem. Brazilci so sicer zapravili zadnji napad in vse je kazalo na portugalsko zmago, toda sodnici sta odšli na ogled videoposnetka. Ta je razkril, da je Alexis Borges nepravilno oviral nasprotnika za kar je prejel rdeči karton, Brazilcem pa je pripadla najstrožja kazen. Brazilski junak je postal Jean Pierre Dupoux, ki jo je hladnokrvno izvedel in poravnal končni izid. Kljub temu je naziv najboljšega posameznika obračuna prejel brazilski vratar Leonardo Tercariol, ki je zbral 9 obramb.

 

Zelenortski otoki : Islandija 30:40 (13:18)
Pina 11, Andrade 4; Gudjonsson 6, Kristjansson 5

Precej nerazpoloženi vratarji so bili eden izmed razlogov za pravo golijado v Gothenburgu. Kljub temu so Evropejci uspeli zanesljivo upravičiti vlogo favorita. 13 izgubljenih žog na strani Zelenortskih otokov je bilo enostavno preveč, da bi spisali kakšno presenečenje. Omar Ingi Magnusson je zbral kar 10 asistenc, nagrada za najboljšega igralca pa je pripadla Delciu Pini, ki je 11-krat zatresel islandsko mrežo.

 

Švedska : Madžarska 37:28 (18:14)
Wanne 9, Lagergren 6; Rosta 7, Boka 5

Švedi so pred domačim občinstvom prišli do zanesljive zmage. S tem so edina ekipa v skupini, ki še ni oddala točk. Madžare sedaj čaka izredno težko delo v borbi za napredovanje, poleg tega pa o svoji usodi ne odločajo več sami. Jim Gottfridsson je kar 10-krat soigralcem asistiral za zadetek, Andreas Palicka pa je zbral 15 obramb. Kljub temu je nagrado za najboljšega igralca prejel Hampus Wanne, ki je bil z 9 zadetki najboljši strelec tekme.

 

 

Čile : Savdska Arabija 26:23 (12:13)
Feuchtmann 8, Salinas 5; Al-Abdulali 7, Al-Abbas 4

Južnoameričani so se kar precej dolgo mučili s Savdijci, a so na koncu le uspeli streti njihov odpor. S tem so prišli do prve zmage na tem prvenstvu. Rdeči karton je prejel Marhoon Almaa, najboljši igralec tekme pa je postal vratar Mohammad Al-Salem.

 

Urugvaj : Južna Korej 30:37 (15:23)
Rubbo Rodriguez 8, De Agrela 7; Ha in Jin 6

Urugvajci so prvič na tem turnirju presegli mejo 30 zadetkov, toda tudi to ni zadostovalo za njihovo prvo zmago na tem prvenstvu. So pa prvič na tem turnirju slavili Korejci. Korejski vratar Changwoo Lee, ki je zbral 12 obramb, je bil najboljši posameznik obračuna, Seung Park pa je prejel rdeči karton.

Foto: IHF

Komentarji