Slovenci deklasirali Iran za prvo zmago v drugem delu prvenstva

Reprezentanca Slovenije je s tekmo proti Iranu, odprla drugi del svetovnega prvenstva. Že pred začetkom tekme so bili Slovenci v vlogi izrazitih favoritov, kar je izpostavljal tudi selektor Irana, Veselin Vujović. Slovenski fantje so to seveda upravičili in že po prvih 30. minutah razrešili vse dvome o zmagovalcu, ko so na odmor odšli s prednostjo enajstih golov (9:20). V drugem polčasu so delo le še dokončali in se razveselili suverene zmage z 21:38.


Mrežo Irancev je ob koncu 3. minute z dvajsetim golom na tem svetovnem prvenstvu načel najboljši strelec slovenske izbrane vrste, Aleks Vlah. Slovenci so nato hitro zavladali in prevzeli pobudo na igrišču. Videla se je očitna premoč na terenu ter bogatejše izkušnje na velikih tekmovanjih. Rokometaši Irana so poizkušali tudi z igro s sedmimi igralci, torej brez vratarja. A če vemo, da Irance vodi Veselin Vujović morda to ni tako veliko presenečenje, saj je s podobno taktiko deloval tudi, ko je bil na čelu Slovenije. A Slovenci so so se dobri upirali tudi z igralcem manj in v 13. minuti po zadetku Blaža Janca povedli s šestimi zadetki naskoka (3:9). Do tega dela igra sta blestela prav Janc in Vlah, ki sta do minute odmora dosegla vsak po štiri gole. Rokometaši Slovenije so še naprej prevladovali na igrišču in niso dovolili, da bi Iranci uspeli znižati zaostanek. Slovenci so prvič na tekmi z desetimi goli povedli v 27. minuti po drugem zadetku Deana Bombača (8:18). Najvišja prednost prvega polčasa je bila enajst golov (9:20), kar je bila tudi razlika po prvem polčasu.

Že v prvem polčasu je selektor Uroš Zorman priložnost za igro namenil večini reprezentantov. Zaigrala nista le vratar Jože Baznik in pa desnokrilni Domen Novak. A oba sta priložnost za igro dobila v nadaljevanju in tako je Zorman minutažo lepo razporedil med vseh 16 igralcev. Po silovitem vstopu Slovenije v drugi polčas in vodstvu s štirinajstimi goli (12:26) na začetku 38. minute je nato igra nekoliko padla. Slovenski fantje so se nekoliko preveč sprostili in ni bilo več prav kombinatorike v obrambi. Tako so Iranci prihajali do lahkih zadetkov. Vodstvo seveda ni bilo ogroženo, a z vidika napredovanja v četrtfinale bi morda odločilno vlogo lahko igrala tudi gol razlika. V drugem delu drugega polčasa pa so Slovenci znova zaigrali tako kot znajo. Irancem niso več dopuščali lahkih golov. Borbena igra v obrambi pa je pripeljala do lahkih zadetkov in tako se je prednost višala iz napada v napad. Na začetku 58. minute so po zadetku Domna Makuca (skupno šest golov) povedli za devetnajst golov (19:38). Do konca srečanja smo videli še dva gola Irana in tako se je tekma končala z rezultatom 21:38.

IRAN : SLOVENIJA  21:38 (9:20)
Makuc 6, Cehte, Vlah in Janc po 5;  Sadeghzadeh in Oraei po 4
Baznik 6 obramb, Lesjak 3 obrambe


Standings provided by Sofascore

FOTO: IHF

Komentarji