PREGLED DNEVA: Zelenortski otoki in Iran do prvih zmag na svetovnih prvenstvih

Četrtkov tekmovalni dan svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem ni minil brez presenečenj. Slovenci so  v skupini B prepričljivo ugnali Saudsko Arabijo, dan pred tem pa so Francozi premagali domačo Poljsko. V Krakovski skupini A so Čilenci položili orožje proti Iranu, Španci pa so bili zanesljivi proti Črni gori. V skupini C, ki se igra v Švedskem Göteborgu, so Zelenortski otoki nadigrali Urugvaj, domača Švedska pa je premagala Brazilijo. Tudi skupina D je postregla z zmagama favoritov, Madžarska je ugnala Južno Korejo, Islandija pa Portugalsko. 


Čile – Iran 24 : 25

Iran je prišel do svoje, sploh prve zmage na svetovnih prvenstvih. Kljub temu zmaga Irancev ni tako presenetljiva sploh, če pogledamo na njihovo najmočnejše orožje na klopi, Veselina Vujovića. Nekdanji slovenski selektor je poskrbel, da je Iran zadržal vodstvo tudi, ko so se Čilenci vrnili v igro. Ključen za zmago Irana je bil njihov vratar, Mohammad Siavoshishahenayati, ki je zbral kar 17 obramb, nekaj pomembnih predvsem v končnici. 

Španija – Črna Gora 30 : 25

Španija je slavila proti Črni gori (30:25), a se je morala za zmago namučiti več od pričakovanj, saj je črnogorski vratar Nebojša Šimić zbral kar 15 obramb. Pri Špancih je Odriozola dosegel 6 golov, Branko Vujović pa sedem za Črno goro.

 

Zelenortski otoki – Urugvaj 33 : 25

Še eno presenečenje prvega kola prvenstva je zgodovinska zmaga Zelenortskih otokov nad Urugvajem. Blesteli so zunanji igralci Zelenortskih otokov, Gualther Furtado, Elledy Semedo in Bruno Landim so skupaj zbrali kar 16 zadetkov. Landim je bil imenovan tudi za igralca tekme. 

Švedska – Brazilija 26 : 18

V Göteborgu so evropski prvaki Švedi na krilih Jima Gottfridssona (šest golov iz šestih poskusov), šele v zadnjih 10 minutah strli odpor vztrajnih Brazilcev (26:18), ki jih je s štirimi goli vodil Rodrigues. Blestel je tudi švedski vratar Andreas Palicka, ki je zbral kar 17 obramb (49% uspešnost). 

Madžarska – Južna Koreja 35 : 27

Madžarska reprezentanca je bila v Kristianstad premočna za ekipo iz Južne Koreje. Máté Lékai je bil prvi strelec Madžarske reprezentance, saj je dosegel 7 zadetkov, ob visoki zmagi, kar za 8 golov. Najboljši južnokorejski igralec je bil vratar Donguk Kim, ki je Južno Korejo v prvem polčasu nekaj časa držal v igri. Izbran je bil tudi za najboljšega posameznika tekme. 

Islandija – Portugalska 30 : 26

Islandija je na krilih Elissona (9) in Magnussona (7) premagala Portugalsko, ki pa je nudila soliden odpor. Ko je Islandija tri minute pred koncem povedla s 27-24, je postalo jasno, da se Portugalska več ne more vrniti. Bjárki Mar Elisson je bil imenovan za igralca tekme. 

Foto: IHF

 

Komentarji