Presenetljiva zmaga Latvije, Vujo izredno nezadovoljen!

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na predzadnji kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu 2020 danes v Valmieri izgubila proti Latviji s 24:25 (10:14). Slovenija se bo v nedeljo, 16. junija, v Kopru pomerila z Estonijo.


Slovenski rokometaši so si že pred gostovanjem v Latviji izborili nastop na evropskem prvenstvu, ki bo med 10. in 26. januarjem prihodnje leto v Avstriji ter na Norveškem in Švedskem, v svoji predzadnji tekmi v kvalifikacijski skupini 4 pa so po dveh zmagah nad Nizozemci ter po eno nad Estonci in Latvijci doživeli prvi poraz.

Za izbrance selektorja Veselina Vujovića današnji poraz ni bil usoden, so pa zapravili idealno priložnost, da si izborijo boljše izhodišče na žrebu skupin za EP, ki bo 28. junija na Dunaju. Slovenija bo zadnjo tekmo igrala v nedeljo, 16. junija, ko se bo v Kopru pomerila z Estonijo.

Vujović je v začetno postavo uvrstil vratarja Urha Kastelica, krilna igralca Blaža Janca in Darka Cingesarja, zunanje igralce Boruta MačkovškaRoka Ovnička in Jureta Dolenca ter krožnega napadalca Mateja Gabra. Ti so v obrambi glavno pozornost namenili domačemu velikanu Dainisu Krištopansu, enemu najbolj dominantnih rokometašev v zadnjih letih in članu Vardarja iz Skopja, letošnjemu presenetljivemu zmagovalcu zaključnega turnirja lige prvakov v Kölnu, a ta je bil za njih nerešljiva uganka.

Po zgolj desetih minutah igre je njihov zaostanek znašal tri gole (2:5), premika na bolje niso prinesle niti Vujovićeve menjave in nekatere korekcije na taktičnem področju. Te so bile kratkotrajne uspešne, v 15. minuti so se približali na gol zaostanka (5:6), a nato je v njihovi igri znova zaškripalo.

Najbolj v obdobju med 24. in 26. minuto, ko so rokometaši z Baltika naredili delni izid 3:0 in Slovencem ušli na štiri gole (9:13), s tem primanjkljajem so Vujovićevi izbranci v tukajšnji zastareli dvorani, ki ne ustreza kriterijem Evropske rokometne zveze (EHF) – za najem primerne dvorane v Rigi bi latvijska zveza morala plačati 25.000 evrov, tako da ji je evropska krovna zveza pogledala skozi prste – začeli tudi drugo polovico dvoboja (10:14).

Slovenska klop je v prvem polčasu veliko menjala, od 16 igralcev priložnosti niso dobili Rok ZaponšekMatic VerdinekMiha Zarabec in Mario Šoštarič, predvsem pa je izostala njihova hitra igra. To so v drugi polovici storili in gostitelje takoj pahnili v podrejen položaj.

Že po vsega dveh minutah igre so prepolovili zaostanek (12:14), v 34. minuti so se po golu Zarabca približali vsega na gol (14:15), dve minuti kasneje pa je Dolenec izenačil na 15:15. A Slovence to ni zadovoljilo, v 37. minuti so po golu Škofjeločana v dresu Barcelone prvič na dvoboju povedli s 16:15.

Latvijska minuta odmora je malce zaustavila njihov nalet, v 41. minuti so Vujovićevi varovanci znova zaostajali za dva gola (16:18), navkljub najmočnejšim obrambnim adutom na igrišču (Cingesar, Mačkovšek, Blagotinšek in Gaber so bili v osrednjem bloku) pa so v 47. minuti znova zaostali za tri gole (17:20).

Po Vujovićevi minuti odmora so znova zaigrali hitro in domiselno v napadu in po vsega treh minutah z golom Šoštariča izenačili na 20:20, po zadetku Mačkovška v 53. minuti spet vodili z 22:21, a dramatičnim dogodkom ni bilo konca.

V končnici tekme so slovenski rokometaši naredili kopico napak, v obrambi pa nikakor niso znali zaustaviti kar 215 cm visokega Krištopansa, ki je zabil nekaj odločilnih golov.

Slovenija je v zadnjih štirih minutah v napadu zapravila številne čiste strele, iz igre sta “zicer” zgrešila Zarabec in Mačkovšek, v izdihljajih tekme pa je sedemmetrovko za izenačujoči gol zastreljal še Dolenec, z osmimi goli sicer najbolj učinkovit strelec slovenske izbrane vrste.

 

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 
“Tekmo smo začeli in končali slabo. Nismo si zaslužili neodločenega izida, Latvijci so na tekmi pokazali več želje, mi pa smo pogrnili po celotni črti. V prelomnih trenutkih dvoboja smo v napadu zapravili tri čiste strele, Krištopans pa nam je navkljub temeljiti pripravi zabijal gole s 15 metrov. To ni konec sveta, mi smo se uvrstili na evropsko prvenstvo, a naša pot do morebitnega nastopa na olimpijskih igrah bo zdaj veliko bolj zapletena.”
Komentarji