Prirejanje tekem v porastu

Direktor pri vodilnem podjetju v boju proti prirejanju tekem Sportradar, je za Handbollskanalen povedal, kakšno je stanje med pandemijo.


“Smo zaskrbljeni. Od začetka pandemije, smo obravnavali kar 1200 tekem v vseh športih, kjer je prišlo do prirejanja rezultatov,” je povedal Andreas Krannich“Podpiramo vladno organizacije in njihovo delo. Naša naloga je, da zaznamo primere, kjer gre za stavne goljufije, ter jih preprečimo. Obenem pa preiskujemo ljudi v ozadju.”

Sportradar spremlja 60 športov in 100 različnih športnih zvez, vse v želji, da preprečijo nameščanje tekem. Po besedah Krannicha, manipulacije v povezavi s stavami niso nič drugačne od trgovanja z delnicami, kjer se prejmejo notranje informacije. Tudi tukaj ljudje izvedo določene informacije, nato pa stavijo na dogodke na tekmi.

“Šport si želi denarja stavniških družb. Če delaš za stavniško podjetje, je tvoj cilj biti prepoznan. Če dober stavničar stavi veliko in pogosto, to za stavniškega agenta pomeni dober uspeh, a 10 procentov njegovih stav je sumljivih. Ljudje v podjetju bodo želeli nekaj ukreniti. Alternativa je, da se bodo obrnili na policijo, saj je stavničar kriminalec, ali pa ima notranje informacije. A obenem je odlična stranka in če ga bodo odstranili s svojega sistema, bo denar porabljal drugje, podjetje pa bo izgubilo svoj denar. V takšnih primerih se bo podjetje dogovorilo, da lahko še naprej uporablja njihove sisteme, a pod drugačnimi kvotami od ostalih,” je problematiko orisal Krannich.

Podjetje Sportradar uporablja sistem UFDS (Universal Fraud Detection System), ki ga ponujajo vsem športom po svetu. Krannich ga opisuje kot alarmno napravo, ki opozarja na nepravilnosti.

Strokovnjak je še povedal, da: “Prirejanja v rokometu ni veliko, znanih je le peščica primerov. Je pa takšnega početja veliko več pri nogometu in tenisu.”

Vir: Handbollskanalen

Komentarji